Ευτυχώς, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν αντιμετωπίσαμε μεγάλες καταστροφές στον τόπο μας από την κακοκαιρία. Μικρές ζημιές καταγράφηκαν στην Αλεξανδρούπολη, πτώσεις δένδρων και διακοπές ρεύματος.
Για ακόμη μια φορά φαίνεται η σημασία της πρόληψης, η οποία βέβαια αφορά τους Δήμους αλλά και τους απλούς πολίτες. Πόσες φορές εντοπίζουμε προβλήματα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, αλλά τα προσπερνάμε, θεωρώντας μικρή την πιθανότητα να διογκωθούν; Κι όμως, θα έπρεπε να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία. Τα παραδείγματα είναι μπροστά μας.
Φυτεύουμε δέντρα σε χώρους όπου το χώμα δεν έχει βάθος. Άρα οι ρίζες δεν μπορούν να προχωρήσουν κάθετα και να στηρίξουν γερά το δέντρο. Απλώνονται στο πλάι, με αποτέλεσμα σπασμένα πλακάκια και πτώση των δέντρων σε ακραία φαινόμενα δυνατών ανέμων.
Πρόχειρες κατασκευές σε μπαλκόνια και ταράτσες, τέντες χωρίς επαρκή στήριξη, ζαρντινιέρες, γλάστρες, χωρίσματα κλπ. Κίνδυνος θάνατος για πεζούς, αλλά και τους ιδιοκτήτες.
Καλώδια της ΔΕΗ παντού στον αέρα, ενώ θα έπρεπε ήδη να ξεκινήσουν προγράμματα υπογειοποίησης.
Χώματα και χαλίκια παντού μέσα στην πόλη, από τις διάφορες εργολαβίες. Η ευθύνη είναι και των εργολάβων που δεν ελέγχουν απόλυτα τους εργάτες τους, αλλά και του Δήμου που δεν ελέγχει τους εργολάβους για την πλήρη αποκατάσταση κάθε περιοχής που έχουν σκάψει.
Όλα αυτά τα βλέπουμε καθημερινά. Σχεδόν πάντα όμως αδιαφορούμε ή βαριόμαστε να ασχοληθούμε. Όσο τα αφήνουμε, τόσο αυξάνεται ο βαθμός επικινδυνότητας για μικροατυχήματα ή ακόμα και για μεγαλύτερα προβλήματα.
Σωστός πολίτης είναι ο ενεργός πολίτης. Και ο ενεργός πολίτης δεν φοβάται να εκφράσει γνώμη για τις στρεβλότητες που αντικρίζει. Ούτε να διαμαρτυρηθεί στις αρχές και να απαιτήσει τις πρέπουσες ενέργειες εκ μέρους τους.
Το κακό γίνεται μία φορά ίσως, αλλά είναι μη αναστρέψιμο.
ΠεΝ