Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Η τελετή απονομής Τιμητικού Επαίνου για την ταινία «Μίλησε… η μνήμη» του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης στη Χαλκίδα

Στις 23 Απριλίου στη Χαλκίδα πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του Τιμητικού Επαίνου για την ταινία «Μίλησε… η μνήμη» του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης

Στις 22-24 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα η εκπαιδευτική επίσκεψη των διακριθέντων μαθητών και καθηγητών του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης-Δόμνα Βισβίζη στον Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους (βίντεο), με θέμα: «Μνήμες Μικράς Ασίας-Πόντου: 1922-2022», τον οποίο διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.

Οι μαθητές της ομάδας, Αλλοίμονος Ευστράτιος- Νεκτάριος, Κοΐδης Νικόλαος και Βασιλειάδης Αλέξανδρος και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός τους κ. Κίτσος Δημήτρης, που συμμετείχαν στην επίσκεψη αυτή, όπως και μαθητές και καθηγητές άλλων σχολείων της Ελλάδας τα οποία διακρίθηκαν, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα συναισθήματα που απέκτησαν τα παιδιά μέσα από την έρευνα και τη γνωριμία τους με αυτούς τους τόπους, την ιστορία και την παράδοση και εξήρε την πρωτοβουλία και την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στον εν λόγω διαγωνισμό, ενώ δέχτηκε με χαρά τα δώρα που του προσφέρανε.

Μαθητές και καθηγητές είχαν επίσης την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν οργανωμένες και ενδιαφέρουσες επισκέψεις ιστορικού και προσκυνηματικού χαρακτήρα στον Ν. Εύβοιας ακολουθώντας ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα .

Την Τρίτη 23 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης μαθητών και εκπαιδευτικών στη Χαλκίδα παρουσία Αρχών του τόπου και εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας.

“Οι εμπειρίες από όλο αυτό το «ταξίδι» θα μείνουν σίγουρα ανεξίτηλες !”‘ επισημαίνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Ο διαγωνισμός, η ταινία, η διάκριση

Υπενθυμίζουμε ότι το 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης-Δόμνα Βισβίζη έλαβε Τιμητικό Έπαινο στον Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους (βίντεο), με θέμα: «Μνήμες Μικράς Ασίας-Πόντου: 1922-2022», τον οποίο διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, οι μαθητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους διάρκειας μέχρι 6΄, εμπνεόμενοι από μία προσωπικότητα, η οποία είτε γεννήθηκε και ανατράφηκε είτε ανέπτυξε σημαντική δράση στη Μικρά Ασία και στον Πόντο.

Οι μαθητές, Αλλοίμονος Ευστράτιος- Νεκτάριος, Κοΐδης Νικόλαος, Γκιόκας Μαρίνος και Βασιλειάδης Αλέξανδρος, επέλεξαν τον Ηλία Βενέζη, που ήταν μία από τις 4 προτεινόμενες προσωπικότητες, και δημιούργησαν μαζί με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό κ. Κίτσο Δημήτρη, Φιλόλογο του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, την ταινία με τον τίτλο «Μίλησε…η μνήμη».

Η ταινία αποτελεί ένα σύντομο οδοιπορικό στο Αϊβαλί, την πατρίδα του Βενέζη, και στη Μυτιλήνη, τον τόπο όπου κατέφυγε ως πρόσφυγας μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Συγχρόνως, όμως, προσεγγίζεται και η τοπική μας ιστορία, σε σχέση με τους πρόσφυγες που κατέληξαν στον τόπο μας, τη Θράκη, μετά το 1922. Κι όλα αυτά, μέσα από τη συλλογή και μελέτη στοιχείων από διάφορες πηγές και μαρτυρίες.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη