Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Η τοπική αυτοδιοίκηση καταλύτης για την ανάπτυξη της Περιφέρειας

Τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης ως κινητήρια δύναμη για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών της Περιφέρειας και πόσο σημαντικός είναι ο συντονισμός στην αναπτυξιακή προσπάθεια από όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης ανέλυσαν η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης και ο Σπύρος Σπυρίδων, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ), στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας του East Macedonia Thrace Forum ΙΙ, που διοργανώνεται από τη City Hub Events, στην Αλεξανδρούπολη.

Καταθέτοντας την ευγνωμοσύνη της στον Έβρο για τις άμυνες που επέδειξε στο πρόσφατο παρελθόν στην προάσπιση των συνόρων που δεν είναι μόνο της Ελλάδος αλλά της Ευρώπης όπως είπε, άρχισε την τοποθέτησή της η κ. Πατουλίδου, στο πάνελ που συντόνισε η διπλωματική ανταποκρίτρια Αλεξία Τασούλη. Ερωτηθείσα για την απόφασή της να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής απάντησε ότι η διαπίστωση – κατά τη δεκαετή σχεδόν συμμετοχή της στην τοπική αυτοδιοίκηση – της σημαντικότητας των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση έργων και αντιμετώπισης προβλημάτων Δήμων και Περιφερειών και η πρόκληση της προσπάθειας διεκδίκησης όσο το δυνατόν περισσότερων χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την Αυτοδιοίκηση είναι ο λόγος συμμετοχής της στο ευρωψηφοδέλτιο. Παρουσίασε το αυτοδιοικητικό έργο της βάσει των αρμοδιοτήτων της, τις δυσκολίες που κλήθηκε να υπερκεράσει, τονίζοντας το πόσο καταλυτικό ρόλο έπαιξε η εξασφάλιση της συνεργασίας με τους Δήμους και οι συνέργειες στην επίτευξη του συνόλου σχεδόν του έργου που είχε αναλάβει.

«Ο Δήμος Κομοτηνής είναι ένας κόμβος, ένα σταυροδρόμι πάνω στην Εγνατία Οδό και στην ενδοχώρα της βαλκανικής μέσω της Βουλγαρίας στον κάθετο άξονα, οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ σημαντική και η γεωγραφική και η γεωπολιτική θέση που έχει. Επίσης, είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ροδόπης, το διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έδρα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που έχει γίνει ένας πυλώνας πνευματικής και αναπτυξιακής πνοής», ανέφερε ο δήμαρχος Κομοτηνής, σκιαγραφώντας την πόλη και την ιδιαιτερότητά της, την οποία απέδωσε και στο ανάγλυφο της περιοχής και τη σύνθεση του πληθυσμού. Σε ό,τι αφορά στα αναπτυξιακά κίνητρα, δήλωσε ότι πολλές φορές τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος λειτουργούν ως τροχοπέδη.

«Ο Δήμος μας έχει αρκετά προβλήματα τα οποία έρχονται από το παρελθόν, υπάρχουν και καινούρια που έχουν δημιουργηθεί με την οικονομική κρίση, με την ενεργειακή κρίση, τα οποία επιβαρύνουν φυσικά τους οικονομικούς προϋπολογισμούς των πολιτών μας και την κοινωνική σύνθεση την οποία δυσκολευόμαστε πολύ να την κρατήσουμε εδώ στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά. Με τα ως άνω δεδομένα, εξήγησε πως αυτό που επιχειρεί να κάνει ο Δήμος είναι να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα διασφαλίσουν τη μη μετακύλιση του κόστους στους δημότες, σημειώνοντας πως «η κρατική αρωγή για την περιοχή είναι πάρα πολύ μικρή ως ελάχιστη. Δημιουργούμε εκείνες τις συνθήκες οι οποίες έχουν να κάνουν με διεθνείς οργανισμούς, με συνεργασίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να ενταχθούν σε προγράμματα ευρωπαϊκά και να εκμεταλλευτούν κάθε πόρο ώστε να δημιουργήσουμε αυτό το αναπτυξιακό όραμα στην περιοχή με δικά μας μέσα» κατέληξε ο κ. Γκαράνης.

Την εκτίμηση ότι διαχρονικά η Αυτοδιοίκηση είχε λόγο στην ανάπτυξη, όμως για πάρα πολλούς λόγους πιθανότατα να μη μπορούσε να φέρει σε πέρας αυτή την προσπάθεια, εξέφρασε ο κ. Σπυρίδων. Τόνισε ότι ουδέποτε υπήρξαν τόσα πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα όσα σήμερα. «Το ΕΣΠΑ είναι αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα, είναι 26,2 δισ. και τα 8,1 αφορούν τις Περιφέρειες και τους Δήμους, είναι τα Περιφερειακά Προγράμματα. Έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης με το οποίο ενισχύθηκε η χώρα μας με εισροή περίπου 18,5 εκατ., το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης το οποίο προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης», ανέφερε ενδεικτικά, διευκρινίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση έχει ένα μεγάλο κομμάτι που αγγίζει τα 3 με 4 δισ. ευρώ. 

Αναγνώρισε την ύπαρξη ανισοτήτων μεταξύ των Περιφερειών, υποδεικνύοντας την ΟΧΕ ως ένα εργαλείο άμβλυνσης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Έκανε λόγο για μη αξιοποίηση κατά την προηγούμενη περίοδο στον βαθμό που έπρεπε χρηματοδοτικών προγραμμάτων όπως το πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. «Τώρα όμως, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε να αξιοποιηθούν. Το σημαντικό είναι να μην το δούμε ως μια πηγή χρηματοδότησης όπου είναι μια ευκαιρία να πάρουμε κάποια χρήματα για να κάνουμε κάποια έργα αλλά να το δούμε στη λογική την οποία δημιουργήθηκαν. Δηλαδή, μια ευκαιρία να κάνουμε ένα συντονισμένο πρόγραμμα που αφορά όλες αυτές τις περιοχές που έχουν μια συνάφεια μεταξύ τους έτσι ώστε να μπορούμε να φτάσουμε να αμβλύνουμε τις περιφερειακές ανισότητες, να υπάρχει συνοχή στην κοινωνία και μια ισόρροπη ανάπτυξη». 

Απαντώντας στο γιατί οι Δήμοι δεν μπορούν να απορροφήσουν τα κονδύλια που μπορούν να πάρουν, ο κ. Σπυρίδων είπε: «Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδος και της Αυτοδιοίκησης της Ελλάδος είναι η έλλειψη ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων που έχουν οι Δήμοι. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε έναν μεγάλο αστικό Δήμο με τον Δήμο κάποιου νησιού ή έναν ορεινό Δήμο. Γι’ αυτό βλέπουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο άνοιγμα στη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις όποιες πιστώσεις, είτε εθνικές, είτε ευρωπαϊκές, διότι δεν μπορούν καν να σχεδιάσουν. Αν δεν μπορείς να σχεδιάσεις, να δημιουργήσεις μελέτες, να τις ωριμάσεις, να δημοπρατήσεις και να κάνεις έργα, προφανώς αυτό το χάσμα που υπάρχει θα μεγαλώσει περισσότερο και αυτό πρέπει να επιλύσουμε», κατέληξε ο διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη