Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Η υπερβόσκηση στη Σαμοθράκη, τα «γυμνά» βουνά και η αγανάκτηση κατοίκων… φτάνοντας μέχρι και τη δικαιοσύνη…

Η Σαμοθράκη αντιμετωπίζει για πάνω από 25 χρόνια εντονότατα προβλήματα υπερβόσκησης, με απογύμνωση βοσκοτόπων από βλάστηση, διάβρωση εδαφών, μείωση γονιμότητάς …

Η υπερβόσκηση απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια τους κατοίκους, που βλέπουν το νησί τους να κινδυνεύει από ερημοποίηση, μείωση βιοποικιλότητας, μείωση γονιμότητας και διάβρωση  των εδαφών. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό «ανεπιτήρητων» αιγοπροβάτων που βόσκουν ανεξέλεγκτα όλο το χρόνο, συχνά χωρίς να μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες, με αποτέλεσμα να διέρχονται περιόδους υποσιτισμού που επηρεάζουν τη γονιμότητα και την παραγωγικότητά τους.

Σύμφωνα, μάλιστα με σχετικές μελέτες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν από ελληνικά πανεπιστήμια, οι βοσκήσιμες εκτάσεις της Σαμοθράκης, μπορούν να διαθρέψουν χωρίς σημεία υποβάθμισης του περιβάλλοντος από υπερβόσκηση των βοσκοτόπων μόλις το 70% των καταγεγραμμένων αιγοπροβάτων που διατηρούνται στο νησί.

Η υπερβόσκηση δεν αφορά μόνο στο νησί του Έβρου, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, νησιωτικές και μη. Η κτηνοτροφία αποτελεί  παραδοσιακή αγροτική δραστηριότητα και βασικό παράγοντα της τοπικής οικονομίας που χρειάζεται στήριξη, εφόσον όμως ασκείται με όρους βιωσιμότητας. Κεντρική σημασία έχει η συμφιλίωσή της με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη φέρουσα ικανότητα των βοσκοτόπων, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές. Η πολιτεία οφείλει να μεριμνά και να προβαίνει στους απαραίτητους ελέγχους για τη διασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων.

Στο απροχώρητο λένε κάτοικοι, πως έχει φτάσει η αγανάκτηση πολλών, από την ασύδοτη δράση κτηνοτρόφων που λυμαίνονται καλλιέργειες και τον κόπο των καλλιεργητών. Η ένταση έχει χτυπήσει κόκκινο τους τελευταίους μήνες, με το θέμα να παίρνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και «πολεμικές» διαστάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το θέμα απασχολεί έντονα το νησί, καθώς λόγω της ξηρασίας μειώνεται δραματικά η τροφή για τα εκατοντάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα στο νησί. Και ενώ κάποιοι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να βρουν άλλες λύσεις, κάποιοι άλλοι βρίσκουν την εύκολη λύση, την καταστροφή καλλιεργειών, χωραφιών και όπου αλλού υπάρχει πράσινο ακόμη και μέσα σε ιδιωτικές εκτάσεις. Και κάπου εκεί αρχίζει να ισχύει ο νόμος του ισχυρότερου, με κάποιους να αναγκάζονται  να υποβάλουν καταγγελίες και μηνύσεις, πριν συμβεί κανένα μοιραίο, άλλωστε είναι πολλά τα παραδείγματα σε άλλες περιοχές, όπου αυτές οι υποθέσεις φτάνουν μέχρι και το έγκλημα.  

Κάτοικοι στη Σαμοθράκη μιλούν για καταστρατήγηση κάθε έννοιας νομιμότητας σε συνδυασμό με βία και απειλή επίθεσης εναντίον της αξιοπρέπειας, της τιμής και της ζωής φιλήσυχων ανθρώπων, απαιτώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς  να ενεργοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά και να συντονίσουν τις δράσεις τους για να αποκατασταθούν οι συνθήκες νομιμότητας, ανθρωπιάς και απόλυτου σεβασμού και να τιμωρούνται οι ένοχοι με όλα τα μέσα που προβλέπουν οι νόμοι του ελληνικού κράτους και γενικά να εμπεδωθεί το κράτος δικαίου σε μέρη του νησιού, που πλήττονται από τις συνεχώς υποτροπιάζουσες καταστροφικές συμπεριφορές μιας άκρως αντικοινωνικής και παραβατικής κτηνοτροφίας.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη