Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Η ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού τιμά τη μνήμη των Ξενάκη Ευάγγελου, Στέφανου Πιτικάκη, Χρήστου Παλιβίδα

Η ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού «ΕΒΡΟΥ» ανακοινώνει ότι, τιμώντας τη μνήμη του Ανθστη (ΜΧ) Ξενάκη Ευάγγελου, πρόκειται την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 11:30 να τελέσει τρισάγιο υπέρ ανάπαυσης της ψυχής αυτού, στο σημείο του ατυχήματος (μνημείο) πλησίον του Χ. Κορνοφωλία παρουσία των τοπικών αρχών. Η προσέλευση για το κοινό είναι ελεύθερη.

Σύντομο Ιστορικό του θλιβερού συμβάντος της 14 Ιουν 2005

Τον Μάρτιο του 2002, επικυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο η Συνθήκη της Οττάβας, η οποία προέβλεπε την κατάργηση της χρήσης, την απαγόρευση ανάπτυξης – παραγωγής – απόκτησης – αποθήκευσης – διατήρησης ή μεταβίβασης, των ναρκών κατά προσωπικού.

Μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας ήταν η καταστροφή των υπαρχόντων αποθεμάτων των ναρκών κατά προσωπικού και η άρση των στρωμένων ναρκοπεδίων.

Άμεσα ξεκίνησε η αφαίρεση των ναρκών κατά προσωπικού από τα στρωμένα ναρκοπέδια στη βόρεια Ελλάδα. Την αποστολή ανέλαβε το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ).

Τον Ιούνιο του 2005, η 122 Ομάδα Ναρκαλιείας/ΤΕΝΞ, που αποτελείτο από 10 άντρες, εργαζόταν στο ναρκοπέδιο 4600, στην περιοχή Κορνοφωλιάς, το οποίο βρίσκεται εντός της περιοχής ευθύνης της 7ης Μ/Κ ΤΑΞ. Μεταξύ τους εργαζόταν και ο ΕΜΘ Επχίας (ΜΧ) Ξενάκης Ευάγγελος (ο οποίος είχε 13 χρόνια υπηρεσίας στη ναρκαλιεία).

Κατά τη διάρκεια των εργασιών άρσης ναρκοπεδίου, την 14η Ιουνίου 2005, εξεράγη νάρκη Μ16 κατά προσωπικού, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο, όπως διαπιστώθηκε και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο οποίο μεταφέρθηκε.

Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του θανόντα, τελείται ετήσιο τρισάγιο στο χώρο που συνέβη το ατύχημα, όπου έχει τοποθετηθεί εικονοστάσιο και μαρμάρινη επιγραφή σαν μνημείο.

Στον ΕΜΘ Επχία (ΜΧ) Ευάγγελο Ξενάκη, το 2014, απονεμήθηκε ο βαθμός του Ανθστή

Επίσης η ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού «ΕΒΡΟΥ» ανακοινώνει ότι, τιμώντας τη μνήμη των ΕΠΥ Λχία (ΜΧ) Στέφανου Πιτικάκη και Στρτη (ΜΧ) Χρήστου Παλιβίδα, πρόκειται την Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 και ώρα 11:00 να τελέσει τρισάγιο υπέρ ανάπαυσης της ψυχής αυτών, στο σημείο του ατυχήματος (μνημείο) πλησίον του ΕΦ ΓΕΜΙΣΤΗΣ παρουσία των τοπικών αρχών. Η προσέλευση για το κοινό είναι ελεύθερη.

Σύντομο Ιστορικό του θλιβερού συμβάντος της 15 Ιουν 1998

Στις αρχές Ιουνίου του 1998, η 212 Ομάδα του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκών Ξηράς, ξεκίνησε τις εργασίες για την άρση ναρκοπεδίου στην περιοχή Χ. ΓΕΜΙΣΤΗΣ.

Η ομάδα εργαζόμενη με ζήλο και αφοσίωση για την εκτέλεση της αποστολής της, είχε προβεί στην άρση ικανού αριθμού ναρκών κατά προσωπικού.

Το πρωινό της Δευτέρας της 15ης Ιουνίου 1998, οι δύο ναρκαλιευτές ΕΠΥ Λχίας (ΜΧ) Στέφανος Πιτικάκης και Στρτης (ΜΧ) Χρήστος Παλιβίδας, στην προσπάθεια άρσης μίας εξ αυτών, τραυματίστηκαν θανάσιμα από την έκρηξη της, ενώ πιο ελαφρά τραυματίστηκε ο Στρτης (ΜΧ) Λυγερός Ιωάννης, ο οποίος έλαβε τις πρώτες βοήθειες και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, με τη συνοδεία του Οπλίτη Ιατρού Στρ (ΥΓ) Κων/νου Κωστίκα.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη