Θα πληρώνουν διατροφή και οι παππούδες – Απόφαση – σταθμός του Πρωτοδικείου Αθηνών

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Οι παππούδες θα πληρώνουν διατροφή σε περίπτωση που οι γονείς δεν μπορούν να διασφαλίσουν τα μηνιαία έξοδα των παιδιών, σύμφωνα με απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Η απόφαση εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών μετά από προσφυγή που κατέθεσε μητέρα ανήλικου στην οποία ο πρώην σύζυγος δεν ήταν συνεπής στην καταβολή της μηνιαίας διατροφής λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η γυναίκα στράφηκε κατά των γονέων του πρώην συζύγου της ζητώντας να αναλάβουν ο παππούς και η γιαγιά τα έξοδα διαβίωσης του παιδιού.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι «εάν δεν υπάρχουν κατιόντες, υπόχρεοι για διατροφή κατά σειρά είναι οι γονείς του δικαιούχου». Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν γονείς βαρύνονται οι παππούδες του παιδιού και στη συνέχεια ο προπάππος και η προγιαγιά.

«Η υποχρέωση τους είναι κατ’ ίσα μέρη αν πρόκειται για περισσότερους υπόχρεους στον ίδιο βαθμό, αδιάφορα αν πρόκειται για πατρική ή μητρική γραμμή. Δεν ασκεί επιρροή το γεγονός ότι ο ένας εξ αυτών είναι πιο εύπορος από τον άλλον. Δεν αποκλείεται επί περισσοτέρων υπόχρεων κατ’ ίσα μέρη, ο ένας να εκπληρώνει την υποχρέωση σε είδος, δηλαδή να προσφέρει και διατροφή και ο άλλος να παρέχει τη διατροφή σε χρήμα», αναφέρει η απόφαση σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα. 

Η υπόθεση

Η μητέρα που έχει την επιμέλεια του αβάπτιστου γιου της, επικαλέστηκε στην αίτηση επείγουσα περίπτωση και ζήτησε να υποχρεωθούν προσωρινά ο παππούς και η γιαγιά να πληρώσουν 400 ευρώ το μήνα.

Όπως προκύπτει από την απόφαση, η μητέρα ασχολείται με τη φροντίδα, την επίβλεψη και την ανατροφή του παιδιού της, που λόγω της ηλικίας του έχει ανάγκη από την παρουσία και μέριμνά της.

«Η προσωπική εργασία της αιτούσας στην οικία και στην επίβλεψη του ανηλίκου, καθώς και η παροχή τροφής σε αυτό, αποτελούν υπηρεσίες που συνδέονται με τη συνοίκηση και αποτιμώνται χρηματικώς», επισημαίνεται στο κείμενο της δικαστικής απόφασης.

Με βάση τα προσκομιζόμενα στοιχεία το δικαστήριο πιθανολόγησε ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες του ανηλίκου τέκνου, όπως αυτές προκύπτουν από τις σημερινές συνθήκες της ζωής του και συγκεκριμένα τις ανάγκες του για ένδυση, διατροφή, εκπαίδευση, ιατρική παρακολούθηση, ψυχαγωγία και εν γένει συντήρησή του, απαιτείται, λαμβανομένης υπόψη και της οικονομικής καταστάσεως των γονέων του, το συνολικό ποσό των 480 ευρώ.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του παππού και της γιαγιάς του παιδιού έκρινε πως ο πρώτος μπορεί να εισφέρει στη διατροφή με το ποσό των 120 ευρώ χωρίς να διακινδυνεύσει τη δική του διαβίωση. Στην περίπτωση της γιαγιάς το δικαστήριο έκρινε πως λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας και οικονομικής κατάστασης δεν είναι σε θέση να συνεισφέρει στη διατροφή.

Πηγή: reader.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin