Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

«Θερμό επεισόδιο» στην κοινή συνέντευξη Δένδια – Τσαβούσογλου

Σε σκληρή αντιπαράθεση μπροστά στις κάμερες εξελίχθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την ολοκλήρωση της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους στην Άγκυρα.

H αντιπαράθεση ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των δηλώσεων του κ. Δένδια.

Ενοχλημένος ο Τούρκος υπουργός πήρε το λόγο χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» κάποιες από τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού, αναγκάζοντας τον τελευταίο να του πει ότι δεν ανέμενε ο κ. Τσαβούσογλου να αντιδρά «σαν μην μεσολάβησε τίποτε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Τα βασικότερα σημεία των δηλώσεων των δύο υπουργών:

Μ. Τσαβούσογλου: Υπάρχει διαφορά απόψεων στο Αιγαίο

  • Τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοιδομητικό διάλογο.
  • Υπάρχει διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου. Προκλητικές δηλώσεις πρέπει να αποφεύγονται.  
  • Ο Τούρκος Πρόεδρος πρότεινε σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο.
  • Πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία σε ζητήματα τρομοκρατίας.
  • Δουλεύουμε για να διευρύνουμε την εμπορική συνεργασία των δύο κρατών.
  • Από τη στιγμή που ανεβήκαμε στην εξουσία προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε βέλτιστες πρακτικές για τα θέματα των μειονοτήτων που υπάρχουν στη χώρα μας. 
  • Ένας διάλογος άνευ όρων και προϋποθέσεων καθώς και οι εκατέρωθεν επισκέψεις των αρχηγών των κρατών μας θα αποτελέσουν γόνιμη βάση για την εξέλιξη των επαφών μας.   
  • Πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα.

Εφ’ όλης της ύλης ο Δένδιας 

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «εκτεταμένες συνομιλίες, ανοιχτές και ειλικρινείς» και χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών των πολιτικών διαβουλεύσεων με την Τουρκία.

Σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν μια σειρά από περιφερειακά και διμερή θέματα, καθώς και μια σειρά από προτάσεις προκειμένου να αναβιώσουν πρωτοβουλίες για οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μίλησε αρχικά για μια «θετική ατζέντα οικονομικών θεμάτων για να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας μπροστά» και «να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Υπογράμμισε όμως ότι «αναγκαία προϋπόθεση είναι η αποκλιμάκωση και η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα».

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εφόσον αυτή το επιθυμεί», σημείωσε, υπογραμμίζοντας όμως ότι απαράβατος όρος είναι ο σεβασμός στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

Όσον αφορά την επικείμενη πενταμερή για το Κυπριακό τόνισε την ανάγκη «όλες οι πλευρές θα προσέλθουν σ’ αυτή με εποικοδομητικό πνεύμα» ενώ επεσήμανε πως μόνη αποδεκτή λύση είναι η «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αυτή που στηρίζουν όλοι οι διεθνείς παράγοντες»

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του ότι πρόκειται για «ευρωτουρκικό ζήτημα» και υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δήλωση του 2016, ενώ υπενθύμισε την εργαλειοποίηση μεταναστευτικού στον Έβρο πέρσι.

Ανέφερε ακόμη ότι μια αντιστροφή της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί θα ήταν «προς το συμφέρον της Τουρκίας αλλά και της εικόνας της διεθνώς».

«Ελλάδα και Τουρκία», συνέχισε «είναι προορισμένες να ζουν μαζί σε μια περιοχή με πολλά σύνθετα προβλήματα». Είναι προς συμφέρον και των δύο χωρών να συνεργαστούμε στα πλαίσια της καλής γειτονίας για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη. Δεν αγνοούμε την πραγματικότητα ότι έχουμε πολύ δρόμο αλλά μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα σήμερα».

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι αναγκαία προϋπόθεση για τη συνεργασία είναι η αποκλιμάκωση ενεργειών που την δυναμιτίζουν και ότι οι παραβατικές ενέργειες το τελευταίο διάστημα είχαν αυξηθεί σημαντικά, «επιβαρύνοντας το κλίμα»

Τόνισε ακόμη ότι «ψευδείς ειδήσεις και προκλητικές ρητορικές δεν βοηθούν στο κλίμα συνεργασίας», ενώ  Δένδιας απηύθυνε επίσης πρόσκληση στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Διαξιφισμοί

Στη συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου πήρε εκ νέου το λόγο χαρακτηρίζοντας «προκλητικές» κάποιες από τις δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ, τις οποίες όπως είπε «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε».  

Ανταπαντώντας ο Νίκος Δένδιας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι όλα τα ελληνικά επιχειρήματα εδράζονται στο διεθνές Δίκαιο, τονίζοντας μάλιστα σε κάποια αποστροφή του λόγου του ότι η «Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα».  

Πηγή: kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη