Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Θράκη: Ένταση σε τζαμί προκάλεσε ο ψευτομουφτής Ξάνθης

Ένταση προκλήθηκε σε τζαμί της Θράκης, την Παρασκευή 12 Απριλίου, στο ορεινό πομακοχώρι Σμύνθη του Δήμου Μύκης στο Νομό Ξάνθης, όταν ο ψευτομουφτής Ξάνθης Μουσταφά Τράμπα, χωρίς καμία νομιμοποίηση και δικαιοδοσία, προσπάθησε να επιβάλει στους πιστούς τον δικό του ιμάμη, αρεστό στους κύκλους του Τουρκικού Προξενείου.

Προ δύο εβδομάδων περίπου αρρώστησε βαριά ο ιμάμης του χωριού Αχμετσίκ Μεχμέτ, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου μάλιστα διασωληνώθηκε. Καθ’ όλη την περίοδο του ραμαζανιού τις προσευχές έκανε στο τζαμί ο αντικαταστάτης του, ο οποίος ήταν δίπλα του επί σχεδόν μία εικοσαετία. Τελικά, ο αγαπητός ιμάμης του χωριού δεν τα κατάφερε κι έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τετάρτη.

Μόλις δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, στο πομακοχώρι για την προσευχή της Παρασκευής εθεάθη ο ψευτομουφτής Ξάνθης Μουσταφά Τράμπα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ» προσπάθησε να επιβάλει τον ιμάμη της επιλογής του, ενώ οι πιστοί ήθελαν να παραμείνει στο τζαμί ο αντικαταστάτης του αείμνηστου ιμάμη. Ο κόσμος αντέδρασε στην πρωτοφανή αυτή απόπειρα του ψευτομουφτή Ξάνθης, ο οποίος δίχως να νομιμοποιείται από πουθενά, προσπάθησε… να κάνει κουμάντο στο τζαμί. Οι πιστοί αντέδρασαν, ζητώντας από τον ψευτομουφτή να απομακρυνθεί, με αποτέλεσμα να χρειαστεί ακόμη κι επέμβαση της Αστυνομίας έξω από το τέμενος, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Η ελληνική πολιτεία καθώς επίσης η νόμιμη Μουφτεία Ξάνθης οφείλουν να επέμβει, τοποθετώντας στο τζαμί τον ιμάμη που πραγματικά επιθυμούν οι πιστοί, κι όχι τον ιμάμη που είναι αρεστός στον ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Τράμπα και στους κύκλους της Άγκυρας που εκφράζονται μέσα από τη δράση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής.

Πηγή: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη