Στην περαιτέρω ενίσχυση του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, μέσω της χρήσης υψηλής τεχνολογίας φύλαξης, παρακολούθησης, καταγραφής, αλλά και έγκαιρης προειδοποίησης και εντοπισμού κίνησης στην απέναντι όχθη του ποταμού, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ανιχνευτές ψεύδους, παλμικά σκάνερ, roborder (ρομπότ εντοπισμού κινήσεων), χαλύβδινα κιγκλιδώματα, τεχνητά εμπόδια και κατασκευή νέων υποδομών, όπως φυλάκια και παρατηρητήρια, είναι μερικές μόνο από τις τεχνολογικές προσθήκες και υποδομές που υλοποιούνται αυτή τη χρονική περίοδο, μετατρέποντας την ελληνοτουρκική μεθόριο του Εβρου σε ένα απέραντο εργοτάξιο.
Ήδη η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου, μεγάλου αριθμού από υπέρυθρες κάμερες με εξαιρετικά ευαίσθητους αισθητήρες κίνησης και υψηλή ευκρίνεια, έχοντας εικόνα σε πραγματικό χρόνο για οτιδήποτε συμβαίνει στις παρόχθιες περιοχές.
Παράλληλα δρομολογείται η επέκταση της χρήσης drones στο σύνολο της οριογραμμής του Εβρου προκειμένου να υπάρχει 24ωρη παρακολούθηση ακόμη και πάνω από τα πιο δύσβατα περάσματα του ποταμού, που είναι και αυτά που συνήθως επιλέγουν οι διακινητές για να «σπρώξουν» παράνομους μετανάστες προς την ελληνική πλευρά.
Να σημειώσουμε πως εδώ και περίπου έναν χρόνο η τουρκική πλευρά σηκώνει συχνά drones πάνω από το ποτάμι σε μια προσπάθεια να έχει εικόνα για τις διαδρομές των ελληνικών στρατιωτικών περιπόλων, αλλά και για τα ελληνικά οχυρωματικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το ενδεχόμενο η Αγκυρα να αξιοποιήσει το υπό διαμόρφωση μεταναστευτικό ρεύμα εκατοντάδων χιλιάδων Αφγανών προς τις χώρες της Δύσης μέσω της διαδρομής Ιράν – Τουρκία – Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο, με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να επισκέπτονται προχθές τον Εβρο, συνοδευόμενοι από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο ενημερώθηκε για τα επιχειρησιακά σχέδια περιφρούρησης της συνοριακής γραμμής, ενώ επιθεώρησε τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και του δόθηκαν στοιχεία αναφορικά με την πορεία αξιοποίησης της υποδομής που εγκαταστάθηκε στην περιοχή μετά την ενορχηστρωμένη από τις τουρκικές αρχές απόπειρα εισόδου στη χώρα χιλιάδων μεταναστών τον Φεβρουάριο του 2020.
Ως γνωστόν, η πιο συνήθης διαδρομή των Αφγανών είναι να διασχίζουν τα βόρεια σύνορα του Αφγανιστάν και από κει μέσω Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν να εισέρχονται στην Τουρκία. Από εκεί κάποιοι παραμένουν και κάποιοι άλλοι συνεχίζουν προς την Ευρώπη και δυστυχώς η μοναδική πύλη εισόδου είναι από την Ελλάδα. Είτε από τον Εβρο, είτε από τα νησιά του Αιγαίου μέσω των οργανωμένων κυκλωμάτων των σύγχρονων «δουλεμπόρων».
Δρώντας επί του παρόντος σε προληπτικό πλαίσιο, η ελληνική πλευρά πρόκειται να ολοκληρώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ένα μεγάλο μέρος των δράσεων που υλοποιεί ως προς τη θωράκιση των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων.
Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναλάβουν θέσεις στη φύλαξη του ποταμού Εβρου 400 νέοι συνοριοφύλακες, ενώ ταυτόχρονα με γοργούς ρυθμούς προχωρά και η ενίσχυση των μονάδων του Στρατού Ξηράς αλλά και της Αστυνομίας με επιπρόσθετο προσωπικό. Ανάλογα γρήγορα κινούνται και οι διαδικασίες αναφορικά με την προμήθεια επίγειων μέσων, όπως θωρακισμένα τζιπ περιπολιών, φουσκωτές βάρκες κ.ά.
Μπετόν και ατσάλι
Την ίδια στιγμή ερευνητές από διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία, έχουν αναπτύξει και πιλοτικά εφαρμόσει στον Εβρο σύγχρονες τεχνολογίες όχι μόνο παρακολούθησης, αλλά και επαλήθευσης των στοιχείων που δίνουν οι παράνομοι μετανάστες όταν συλλαμβάνονται από τις ελληνικές περιπόλους του Στρατού και της Αστυνομίας.
Να επισημάνουμε πως σε αρκετές περιπτώσεις οι παράνομοι μετανάστες δίνουν ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας, αποκρύπτοντας κατά βάση την ηλικία ή την εθνικότητά τους προκειμένου να τύχουν της ευνοϊκής μεταχείρισης που προβλέπει ο νόμος για τους ανήλικους ή τους πρόσφυγες.
Μόνο κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εφαρμοστεί περισσότερα από δέκα σχέδια, στο πλαίσιο των οποίων δοκιμάστηκαν πιλοτικοί ανιχνευτές ψεύδους, ενώ έγιναν και προσπάθειες για την ενσωμάτωση δορυφορικών δεδομένων μέσω της χρήσης πλάνων από drones.
Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε μια σειρά από δοκιμές με παλμικά σκάνερ που καταγράφουν το μοναδικό δίκτυο αρτηριών και φλεβών στο χέρι ενός ανθρώπου προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν ως βιομετρικό αναγνωριστικό. Η συγκεκριμένη μέθοδος θεωρείται εξαιρετικά χρήσιμη ως προς την καταχώρηση και τον εντοπισμό ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «μοναχικοί λύκοι» για την πραγματοποίηση τυφλών τρομοκρατικών επιθέσεων σε χώρες της Δύσης.
Την ίδια στιγμή με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κατασκευή του φράκτη, αλλά και των υποστηρικτικών έργων σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του, τόσο στον νότιο όσο και στον βόρειο Εβρο. Ο νότιος φράχτης, μήκους 27 χλμ., στην περιοχή των Φερρών είναι κατασκευασμένος από υπερσύγχρονα υλικά, με την ανθεκτικότητά του να είναι τέτοια που να παραμένει στη θέση του ακόμη και αν δεχτεί χτύπημα από άρμα μάχης!
Ο συγκεκριμένος φράχτης έχει αρχίσει να επεκτείνεται ήδη και προς Βορρά (Σουφλί και Διδυμότειχο) ώστε σταδιακά να καλυφθούν κατά το δυνατόν περισσότερα χερσαία παρόχθια τμήματα του Εβρου που χρησιμοποιούνται από τους διακινητές ως περάσματα. Σε ό,τι αφορά το άλλο κομμάτι, μήκους 13 χλμ., στο ύψος της Νέας Βύσσας μέχρι το Κάραγατς στον βόρειο Εβρο, και εκεί πραγματοποιούνται εργασίες, με στόχο μαζί με τα υποστηρικτικά τεχνικά έργα να αποτελέσει γραμμή αποτροπής όχι μόνο για τις παράνομες ροές, αλλά και για τυχόν επιθετικές επιχειρήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.
Ο συνολικού ύψους 5 μέτρων φράκτης του Εβρου όμως, με την άρτια κατασκευή του από μπετόν και ατσάλι, αποτελεί μόνο την πρώτη γραμμή άμυνας, καθώς με βάση τους σχεδιασμούς των αρμόδιων φορέων της ελληνικής πλευράς έχει ήδη από πέρυσι ενεργοποιηθεί μια δεύτερη γραμμή, την οποία συγκροτούν κοινές περίπολοι αποτελούμενες από στελέχη του Στρατού Ξηράς και της Ελληνικής Αστυνομίας που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα.
Εξάλλου, σε βάθος 5 χιλιομέτρων από την όχθη, το τείχος θα υποστηρίζουν 11 υπερυψωμένοι μεταλλικοί πύργοι-παρατηρητήρια, απ’ όπου θα επιτηρείται με θερμικές κάμερες και ηλεκτρονικά συστήματα κάθε κίνηση ακόμη και εντός του τουρκικού εδάφους. Σε περίπτωση που κάποιο από τα παρατηρητήρια αντιληφθεί την ύπαρξη ύποπτων κινήσεων από την απέναντι πλευρά, τότε θα ξεκινά η εκπομπή προειδοποιητικών μηνυμάτων και ηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας και ντεσιμπέλ.
Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται, τόσο από τα έμψυχα όσο και από τα ηλεκτρονικά μέσα, θα διοχετεύονται στο Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου Επιτήρησης Συνόρων (ΕΚΕΕΣ) στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, το οποίο είναι και αρμόδιο να κατευθύνει τις περιπόλους της συνοριοφυλακής και της Frontex στην περιοχή του ποταμού όπου εντοπίζεται τυχόν κίνηση.
Πηγή: protothema.gr