Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

Ιερά Μονή Κορνοφωλιάς, η Γαλήνη της Ψυχής!

Η Ιερά Μονή Κορνοφωλιάς ή Μονή της Παναγίας Πορταΐτισσας βρίσκεται μέσα στο πάρκο της Δαδιάς και απέχει ένα χιλιόμετρο από το χωριό Κορνοφωλιά του Σουφλίου.

Φέρει παλιές εικόνες μεταξύ των οποίων η Δέσποινα των Ισλαμών, η οποία είναι στολισμένη με τα αναρίθμητα τάματα που της έχουν κάνει οι πιστοί, και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας. Ένα ακόμα Ιερό Κειμήλιο που μπορεί κανείς να δει είναι και το δεξί πόδι του Αγίου Χαραλάμπους, αλλά και άλλα λείψανα όπως αυτά των αγίων Παντελεήμονος, Τρύφωνος, Στεφάνου, Νεκταρίου, Παρασκευής και Ιακώβου Αδελφοθέου.

Στο Μοναστήρι σίγουρα θα δείτε πιστούς, οι οποίοι δεν διστάζουν να προτρέξουν εκεί για τα θαυματουργά αυτά κειμήλια, αλλά και για να ζητήσουν τη βοήθεια και την συμβουλή των μοναχών, στις δύσκολες φάσεις της ζωής τους.

Ο χώρος της Μονής έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, με ανακαινισμένα μεγάλα κτήρια και μικρούς όμορφους ναΐσκους να κοσμούν διάσπαρτοι την έκτασή της.

Οι μοναχές, που σήμερα είναι περίπου 13, ασχολούνται με την αγιογραφία, το χρυσοκέντημα, το εργόχειρο,  την ιερορραπτική, τις αγροτικές καλλιέργειες για τις ανάγκες της αδελφότητος καθώς επίσης λειτουργούν και μονάδα κηροπλαστείου.

Μην ξεχάσετε να θαυμάσετε τα δημιουργήματά τους στο εκθετήριο της Μονής, η οποία παρέχει και εξαιρετικούς ξενώνες για τους επισκέπτες της.

Αν πάτε το καλοκαίρι προτείνουμε να είστε εκεί 22 και 23 Αυγούστου για να έχετε την ευκαιρία να δείτε το φημισμένο πανηγύρι της Μονής.

Υπάρχουν, επίσης, καλλιεργημένες εκτάσεις με τριφύλλια, αμπέλια, θερμοκήπια και ζωοτεχνικές εγκαταστάσεις από τα οποία συντηρούνται οι μοναχές αλλά και οι επισκέπτες της Μονής.

Λίγα λόγια για την ιστορία της.

Το πότε χτίστηκε η Μονή είναι μέχρι και σήμερα άγνωστο, σύμφωνα, όμως, με την παράδοση χρονολογείται περίπου στον 16ο αιώνα.

Υπάρχουν αναφορές πως στην ίδια τοποθεσία αρχικά υπήρχε ένα εξωκλήσι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το οποίο βρισκόταν δίπλα σε πηγή με καθαρό και πόσιμο νερό. Η πηγή αργότερα έγινε υπόγεια δεξαμενή και πηγάδι, που μπορεί κανείς να δει μέχρι και σήμερα μέσα στην εκκλησία του Μοναστηριού.

Στην Μονή λειτουργούσε κρυφό σχολείο, στο οποίο συγκεντρώνονταν οι άντρες τις περιοχής με σκοπό να εκπαιδευτούν και να δημιουργήσουν αντάρτικες ομάδες ενάντια των Τούρκων κατακτητών. Ένας από αυτούς ήταν και ο τότε ηγούμενος της Μονής, Πορφύριος, βρίσκοντας όμως μαρτυρικό θάνατο το 1912.

Η θαυματουργή εικόνα.

Η εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας εμφανίστηκε το 1004 στα ανοιχτά της θάλασσας της Μονής των Ιβήρων του Αγίου Όρους. Όταν οι πατέρες της περιοχής πήγαν να την πάρουν εκείνη απομακρυνόταν. Οι Πατέρες τότε, με την βοήθεια της προσευχής έκαναν την Παναγία να εμφανιστεί σε έναν γέροντα, με όνομα Γαβριήλ, δίνοντάς του εντολή να περπατήσει πάνω στα κύματα, να πάρει την εικόνα και να την βγάλει στη στεριά. Έτσι κι έκανε. Έπειτα, οι πατέρες την μετέφεραν στο Καθολικό της Μονής των Ιβήρων, όμως για τις τρεις επόμενες ημέρες την έβρισκαν επάνω από την πύλη και την ξαναέβαζαν μέσα. Η Παναγία τότε εμφανίστηκε και πάλι στον γέροντα και του έδωσε εντολή να πει στους μοναχούς να την αφήσουν εκεί, διότι θέλει να είναι φύλακας και «Πορτάρισσα» της Μονής. Την άφησαν, οπότε, οι μοναχοί εκεί που Εκείνη επέλεξε να είναι και έτσι ονομάστηκε «Πορταΐτισσα».

Τηλέφωνο: 2554051111

Site: http://www.kornofolia.gr/

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ-ΤΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΑΣ-ΠΟΡΤΑΙΤΙΣΣΑΣ
ΑΥΛΗ-ΜΟΝΗΣ-2
ΑΥΛΗ-ΜΟΝΗΣ-3
ΑΥΛΗ-ΜΟΝΗΣ-4
ΑΥΛΗ-ΜΟΝΗΣ-5
ΑΥΛΗ-ΜΟΝΗΣ
ΔΕΞΙ-ΠΟΔΙ-ΤΟΥ-ΑΓΙΟΥ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
ΜΟΝΗ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ-2
ΜΟΝΗ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ-3
ΜΟΝΗ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ

ΠΗΓΗ: visitalexandroupoli.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη