Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Ι. Κοτσιανίδης: «Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια προς το κλείσιμο της Μονάδας Μεσογειακής Ανεμίας»

Σε μία ανάρτηση που προκαλεί σίγουρα εντύπωση και αναφέρεται σε κακώς κείμενα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, προχώρησε ο Γιάννης Κοτσιανίδης.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, παρά την πολύ σημαντική ενίσχυση της μονάδας Μεσογειακής Ανεμίας η οποία ήρθε μετά από μεγάλο αγώνα, η κατάσταση παραμένει δύσκολη και όπως λέει, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια προς κλείσιμο.

Ειδικότερα όπως σημειώνει, “το ΦΕΚ 2267/28-11-07 ορίζει ρητά πως η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 4 κλίνες και ≥3 νοσηλεύτριες/ες. Ωστόσο, μετά από συντονισμένους αγώνες κατορθώσαμε να έχουμε μόλις 4 κρεβάτια και 2 νοσηλεύτριες για τα άτομα με θαλασσαιμία και εκατοντάδες βαρέως πάσχοντες ασθενείς!”

Ο κ. Κοτσιανίδης όμως δεν μένει εκεί, αλλά κάνει γνωστή και μία απαράδεκτη συμπεριφορά μίας τομεάρχη νοσηλευτικής υπηρεσίας του Π.Γ.Ν.Α. Όπως αναφέρει, “η εν λόγω τομεάρχης «επιπλήττοντας» ειδική Αιματολόγο της κλινικής (!), αξίωσε να μη γίνει χημειοθεραπεία σε ασθενή με βαρύτατη αιματολογική κακοήθεια, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας που προέκυψε για τη νοσηλεύτρια της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας!”

Ολόκληρη η ανάρτηση του:

“Μετά από έτη αγώνων και με συντονισμένη δράση πολλών εμπλεκόμενων μερών, όπως ενδεικτικά φαίνεται στο ευχαριστήριο δημοσίευμα στον τύπο, η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Π.Γ.Ν.Αλεξανδρούπολης είχε αποκτήσει οριακά ικανοποιητική στελέχωση και απελευθέρωση των απαραίτητων χώρων νοσηλείας, καθώς ελλείψει βραχείας νοσηλείας εξυπηρετεί επιπλέον και εκατοντάδες χημειοθεραπευόμενους ασθενείς.

Δυστυχώς όμως όλη αυτή η πολυετής προσπάθεια υπονομεύθηκε και κινδυνεύει να αποτύχει οριστικά λόγω της εξωφρενικά αυθαίρετης και μονομερούς κίνησης της τομεάρχη νοσηλευτικής υπηρεσίας του Π.Γ.Ν.Α.

Συγκεκριμένα, τη Τρίτη 20/7 η εν λόγω τομεάρχης «επιπλήττοντας» ειδική Αιματολόγο της κλινικής (!), αξίωσε να μη γίνει χημειοθεραπεία σε ασθενή με βαρύτατη αιματολογική κακοήθεια, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας που προέκυψε για τη νοσηλεύτρια της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας! Με την παρέμβαση μου λύθηκε ευτυχώς το ζήτημα, αλλά σε δεύτερο χρόνο η εν λόγω νοσηλεύτρια μου αποκάλυψε πως η τομεάρχης την είχε υποχρεώσει να πάρει εναλλάξ άδεια με τη δεύτερη νοσηλεύτρια της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας! Η αυθαίρετη αυτή κίνηση έγινε εν αγνοία μου, χωρίς καν να συζητηθούν οι κρίσιμες ανάγκες της μονάδας! Σε επικοινωνία μου, ο διευθυντής νοσηλευτικής υπηρεσίας του Π.Γ.Ν.Α. και κατεξοχήν αρμόδιος για θέματα αδειών, μου δήλωσε πως είναι αδειούχος και τον αναπληρώνει η εν λόγω τομεάρχης…

Η πρωτοφανής αυτή εξέλιξη και η παράβαση στοιχειωδών κανόνων ηθικής και δεοντολογίας, έρχεται να προστεθεί στη χρόνια απαξίωση μιας νευραλγικής μονάδας του Π.Γ.Ν.Α. Το ΦΕΚ 2267/28-11-07 ορίζει ρητά πως η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 4 κλίνες και ≥3 νοσηλεύτριες/ες. Ωστόσο, μετά από συντονισμένους αγώνες κατορθώσαμε να έχουμε μόλις 4 κρεβάτια και 2 νοσηλεύτριες για τα άτομα με θαλασσαιμία και εκατοντάδες βαρέως πάσχοντες ασθενείς!

Η παραπάνω συμπεριφορά, αλλά και η θλιβερή αδυναμία του συστήματος υγείας να αντιμετωπίζει παθογένειες που τρέφουν την αυθαιρεσία και καταλύουν κάθε έννοια υγιούς διοίκησης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας. Δεν προτίθεμαι να παριστάνω τον διευθυντή ενός τμήματος που παρανομεί εξώφθαλμα σε όρους ασφάλειας και είναι έκθετο στις μικροσυμπλεγματικές διαθέσεις κάθε αυτοπροσδιοριζόμενου «αφεντικού».”

Δείτε και το ευχαριστήριο μήνυμα της Αιματολογικής Κλινικής:

“Η Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες στον Διοικητή του ΠΓΝΑ κ. Ευάγγελο Ρούφο και τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Γεώργιο Δρόσο για την άμεση ανταπόκριση και καταλυτική βοήθεια τους στην επίλυση του μείζονος προβλήματος στελέχωσης και λειτουργίας της μονάδας Μεσογειακής αναιμίας, η οποία είχε επιβαρυνθεί δυσανάλογα λόγω των αναγκαίων αλλαγών και ανακατατάξεων που επέβαλε η πανδημία covid-19.

Ταυτόχρονα επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε θερμά και τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΠΓΝΑ κ. Νικόλαο Αρικίδη, εκφράζοντας παράλληλα βαθιά ικανοποίηση για τον εξαιρετικό συντονισμό των υπηρεσιών του νοσοκομείου μας.

Η πραγματικά αντιγραφειοκρατική προσέγγιση, στήριξη και αποτελεσματικότητα της διοίκησης του ΠΓΝΑ στην αντιμετώπιση του αδιέξοδου που είχε περιέλθει η μονάδα Μεσογειακής αναιμίας – και μάλιστα εν μέσω έξαρσης της πανδημίας – αφενός μεν διασφαλίζει την προφύλαξη των ευπαθών ασθενών μας, αφετέρου δε δίνει την τόσο αναγκαία νότα αισιοδοξίας και το σθένος να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας ενάντια σε αυτούς τους πρωτόγνωρους καιρούς”.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη