Με στόχο να ευχαριστήσουν τον Βουλευτή Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ Γιώργο Καμίνη για το ενδιαφέρον του για την περιοχή της Τέρμα Άβαντος και τα προβλήματα της, αλλά και να διορθωθούν κάποιες ανακρίβειες, που περιελήφθησαν στην επερώτηση που κατατέθηκε προχώρησαν σε νέα ανακοίνωση τα μέλη του Αθλητικού και Πολιτιστικού Σωματείου «Αλληλεγγύη και Ανάπτυξη» Ελλήνων Πολιτών Μουσουλμάνων στο Θρήσκευμα με Μητρική Γλώσσα τα Τουρκικά στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Στην ανακοίνωση ζητείται από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης οι απαραίτητες υποδομές και εξαγγελίες για την περιοχή να μην χρηματοδοτηθούν από ειδικά προγράμματα, τα οποία λειτουργούν διαχωριστικά, αλλά από τα αντίστοιχα κονδύλια που χρησιμοποιούνται σε όλο τον υπόλοιπο αστικό ιστό. Διαβάστε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης:
Ευχόμαστε σε όλους τους Χριστιανούς φίλους μας Χρόνια Πολλά και σε όλη την ανθρωπότητα το νέο έτος να φέρει αισιοδοξία ξεπερνώντας τις δυσκολίες τις δύσκολης χρονιάς που φεύγει.
Ευχαριστούμε τον Γιώργο Καμίνη βουλευτή επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής και τους συνεργάτες του. Ελπίζουμε το ενδιαφέρον του για την περιοχή που κατοικεί ο κύριος όγκος της μειονότητας Αλεξανδρούπολης να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές και να φέρει θετικές εξελίξεις για την υποβαθμισμένη και παραμελημένη περιοχή της πόλης μας.
Πρέπει να σημειώσουμε μερικά στοιχεία που είναι λανθασμένα στο άρθρο του κυρίου Καμίνη και πιστεύουμε πως αυτό οφείλεται στην ενημέρωση που του παρείχαν τοπικοί παράγοντες. Ο Δήμος ανακοίνωσε την εγκατάσταση δικτύου wifi την ίδια μέρα που έγινε επερώτηση στη βουλή από τον κύριο Καμίνη, όμως η πραγματικότητα είναι πως πρόσβαση έχει ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Ο Δήμος έχει εκφράσει την πρόθεση του να επεκταθεί σε όλη την περιοχή η εγκατάσταση, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό οφείλουμε να γίνουμε δυσάρεστοι και να πούμε τα πράγματα ως έχουν.
Επίσης το ίδιο ισχύει για την δημιουργία ΚΕΠ και παιδικής χαράς στη περιοχή, έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεση ο Δήμος, η οποία πιστεύουμε είναι ειλικρινής και τη χαιρετίζουμε. Όμως το έχει δημιουργηθεί απέχει από το ΘΑ δημιουργηθεί που ισχύει.
Τέλος θα τονίσουμε για άλλη μια φορά την δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας του κόσμου για το ότι μια παιδική χαρά ή το δίκτυο wifi που θα εγκατασταθεί είναι έργα που θα πραγματοποιηθούν με ειδικά προγράμματα. Στην περιοχή διαμένουν Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες που συνεισφέρουν στα ταμεία από τα οποία χρηματοδοτούνται οι αντίστοιχες παιδικές χαρές στις γειτονιές όσων παίρνουν τις αποφάσεις. Πρόθεση για εγκατάσταση δικτύου wifi υπάρχει και για την υπόλοιπη πόλη όμως με διαφορετικό πρόγραμμα το “internet for you“. Για ποιο λόγο να μην συμπεριλαμβάνει και εμάς αυτό το πρόγραμμα και να υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός ιδιαίτερα όταν εκατοντάδες κόσμου εκδήλωσαν την αντίθεση τους στα συγκεκριμένα προγράμματα.
“Για τους ανθρώπους όμως που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και δημιούργησαν τις οικογένειές τους στην περιοχή, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει κάπου στην πρώτη μεταπολεμική δεκαετία. Το κράτος δεν έχει μεριμνήσει για την κατασκευή βασικών υποδομών. Εκατό χρόνια μετά τη δημιουργία του, ο οικισμός δεν έχει καν πολεοδομηθεί.”
“Η πανδημική κρίση, όπως κάθε κρίση, πλήττει δυσανάλογα τους ασθενέστερους, διευρύνει τις ανισότητες και δημιουργεί νέες”
“Οι μουσουλμάνοι, που δημιούργησαν τον οικισμό της Άβαντος, τον όρισαν ως “τον μαχαλά πέρα από τις γραμμές”. Σήμερα όμως – καθώς η πόλη αναπτύχθηκε – αυτός έχει ενταχθεί πλήρως στον αστικό ιστό. Όχι όμως και στη ζωή μιας σύγχρονης πόλης. Οι κάτοικοι παραμένουν “πέρα από τις γραμμές”, έστω κι αν αυτές αφορούν τηλεφωνικές συνδέσεις. Είναι στο χέρι μας μας να τους στηρίξουμε, ώστε να ενσωματωθούν πλήρως στην κοινότητα.”