Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Καβάλα – Διευθύντρια ΜΕΘ: “Δεν υπάρχει κρεβάτι, διασωληνώνονται εκτός εντατικής”

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Καβάλας, περιγράφει στο KavalaNews 102.8 η διευθύντρια της ΜΕΘ, Εύα Νάγκυ.

Όπως εξηγεί, η ΜΕΘ είναι γεμάτη και δεν υπάρχει προοπτική να αδειάσει κρεβάτι άμεσα γιατί η νοσηλεία αυτών των ασθενών είναι μακροχρόνια. Αν υπάρξει ανάγκη οι ασθενείς διασωληνώνονται και εκτός ΜΕΘ.

Πολλοί νοσηλεύονται προσωρινά σε άλλους χώρους εκτός εντατικής και διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία, όπου βρεθεί κρεβάτι”, λέει η κ. Νάγκυ.

Το νοσοκομείο διαθέτει επτά κλίνες στη ΜΕΘ για κορονοϊό και δύο για non covid περιστατικά.

Δεν επιφέρει η διασωλήνωση τον θάνατο αλλά η νόσος

“Οι ασθενείς διασωληνώνονται γιατί έτσι θα εξασφαλίσεις ότι δεν θα πεθάνουν άμεσα και μετά ή διακομίζονται ή περιμένουν στον χώρο του χειρουργείου μέχρι να αδειάσει κάπου ένα κρεβάτι. Αν δεν διασωληνωθεί ο ασθενής πεθαίνει άμεσα,” τονίζει.

Αν βρεθούν οι γιατροί στο δίλλημα να επιλέξουν ποιον ασθενή θα διασωληνώσουν είπε ότι θα επιλέξουν αυτόν που έχει περισσότερες πιθανότητες να σωθεί.

Στην Καβάλα υπήρξε πολλές φορές θέμα με ασθενή να μην θέλει να διασωληνωθεί. Τότε οι γιατροί ζητούν παρέμβαση εισαγγελέα.

Η ανάγκη για εμβολιασμό

“Πώς να τους πείσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος; Έχουν χαθεί οικογένειες ολόκληρες. Όσοι δεν πιστεύουν, ας έρθουν στην εντατική να τους δείξω, να έχουν εικόνα της πραγματικότητας. Είναι πολύ εύκολο να μιλάς χωρίς γνώση,” λέει η κ. Νάγκυ.

Κακό αυτό που έρχεται

“Αυτό το κύμα μόλις ξεκίνησε. Όσο ο κόσμος δεν εμβολιάζεται τόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα. Ο εμβολιασμός δεν σας προφυλάσσει από το να νοσήσετε, αλλά από το να νοσήσετε βαριά,” τονίζει.

Ανάγκη για προσωπικό

Να έρθει νοσηλευτικό προσωπικό. Ο καθένας δουλεύει για πέντε, για όσο αντέχει. Ρεπό δεν υπάρχουν. Τι ρεπό αν δεν έχεις νοσηλευτή στην βάρδια;

Όταν συμφωνεί η κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις και βασίζεται σε ΑΣΕΠ που η κατάταξη βγήκε πριν 10 χρόνια πώς περιμένει κόσμο να έρθει να δουλέψει. Θα έπρεπε να γίνει νέα προκήρυξη. Να έρθει νέο αίμα,” επισημαίνει η διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Καβάλας.

Πηγή: kavalanews.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη