Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Κακοκαιρία Daniel: Τι θα λείψει από το τραπέζι μας και πόσο θα ακριβύνει

Η κακοκαιρία Daniel, εκτός από τα ισχυρά πλήγματα που έκανε στην αγροτική παραγωγή, «χτύπησε» και το πορτοφόλι των καταναλωτών που διαπιστώνουν μια εβδομάδα μετά ότι οι τιμές σε βασικά προϊόντα που πωλούνται στη λαϊκή έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί με τις τιμές κυριολεκτικά να ζαλίζουν. Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για τιμές που διαμορφώνονται λόγω των ελλείψεων αλλά οι πολίτες να αγανακτούν για τις ανατιμήσεις που αγγίζουν την αισχροκέρδεια.
Η κάμερα της ΕΡΤ, βρέθηκε στη μεγάλη λαϊκή της Τρίτης που γίνεται στη Λάρισα δείχνοντας τις υψηλές τιμές στα εποχικά προϊόντα που διαμορφώνονται από την προσφορά και τη ζήτηση.
«Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά σημεία στη λαϊκή αγορά, που σημαίνει ότι πολλοί παραγωγοί δεν κατάφεραν να φτάσουν εδώ στην αγορά, όχι μόνο επειδή υπάρχουν προβλήματα στις οδικές συνδέσεις, αλλά και γιατί δεν υπάρχουν προϊόντα, γιατί έχουν καταστραφεί ειδικά τα ζαρζαβατικά», σημείωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ.
«Το αγγουράκι έχει φτάσει στο 1 ευρώ το τεμάχιο, όταν δίναμε 1 ευρώ και παίρναμε 3 αγγουράκια. Η ντομάτα έχει φτάσει από τα 1,20 ευρώ/κιλό στα 3 ευρώ. Το μαρούλι από 1 ευρώ κοστίζει 5 ευρώ και το λάχανο στα 2,5 ευρώ το κιλό.

Λίγοι πάγκοι – Ακριβά τα ζαρζαβατικά
Εκτός από τη μειωμένη παραγωγή λόγω της πλημμύρας αρκετοί έμποροι και καλλιεργητές δεν μπόρεσαν να πάνε στις λαϊκές λόγω των δρόμων που παραμένουν κλειστοί. Εκτός από τη μαναβική στις λαϊκές πωλούνται και ιχθυαλιεύματα με τις τιμές να παραμένουν σε λίγο πιο υψηλές για την εποχή επίπεδα, όπως λέει ένας ψαράς.
«Τα καΐκια πάντα μπαίνουν αρκετά μίλια από την ακτή και δεν ρισκάρουν τα δίχτυα τους μέσα στις λάσπες» ανέφερε ο ιχθυοπώλης επισημαίνοντας ότι οι ψαριές ήταν μικρότερες σε σχέση με άλλες φορές λόγω της κακοκαιρίας.
Όσον αφορά το πώς ψωνίζει ο κόσμος μια εβδομάδα μετά την κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλία και τον υγειονομικό κίνδυνο που υπάρχει από τα μολυσμένα νερά που κατέληξαν στη θάλασσα παραδέχθηκε ότι υπάρχει φόβος, δίχως όμως να υπάρχει λόγος, όπως είπε. «Το ποτάμι (σ.σ. ο Πηνειός) έχει 10 μ. λάσπη αλλά οι ψαράδες δε ρισκάρουν να ψαρέψουν στα ρηχά», σημείωσε.
Σχολιάζοντας τον αντίκτυπο της κακοκαιρίας στους παραγωγούς, τους εμπόρους αλλά και τους καταναλωτές τόνισε ότι «από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο είναι κατεστραμμένοι όλοι».
Ένας άλλος παραγωγός, μιλώντας στη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, παραδέχθηκε ότι οι τιμές απεικονίζουν το νόμο της αγοράς και της ζήτησης. «Όταν υπάρχει ελλειμματική αγορά, ισχύει ο νόμος της αγοράς. Οι τιμές ανεβαίνουν αυτόματα», πρόσθεσε.

Ελλείψεις

Oι καταστροφικές πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο, τον βασικό τροφοδότη της εγχώριας αγοράς γεννούν τον κίνδυνο για νέες ανατιμήσεις στα ράφια. Με δεδομένο ότι το κενό που δημιουργείται αναγκαστικά θα καλυφθεί από εισαγωγές, σε μια συγκυρία που οι τιμές και στις διεθνείς αγορές κινούνται ανοδικά, προκαλεί ανησυχίες τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις του τομέα της μεταποίησης.

Την ίδια ώρα εμφανίστηκαν και τα πρώτα κενά στην τροφοδοσία της αγοράς: ελλείψεις σε προϊόντα όπως κορυφαίας γαλακτοβιομηχανίας με έδρα τα Τρίκαλα, οι εγκαταστάσεις της οποίας δέχθηκαν, εξαιτίας της κακοκαιρίας μεγάλους όγκους νερού με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στην παραγωγή της.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες επιχειρήσεις, ανάμεσά τους εταιρεία φυσικού μεταλλικού νερού με έδρα την Καρδίτσα, τυροκομική εταιρεία στη Μαγνησία, αλλά και οινοποιητικές μονάδες, μονάδες μεταποίησης φρούτων και λαχανικών, με αποτέλεσμα η τροφοδοσία για κάποιο διάστημα, να αντιμετωπίσει προβλήματα.

Άλλες πάλι επιχειρήσεις ανησυχούν καθώς με την καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου και των καλλιεργειών θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες αγορές για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν.

1 εκατ. στρέμματα κάτω από τα νερά

Κτηνοτρόφοι και γεωργοί είδαν τις σοδειές και τα κοπάδια τους να πνίγονται χωρίς να μπορούν να προβλέψουν την επόμενη ημέρα για τους ίδιους.
«Χιλιάδες ζώα έχουν πνιγεί, ίσως και πάνω από 50.000» λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) Παύλος Σατολιάς, «μαζί τους καλλιέργειες, ζωοτροφές, μηχανήματα. Η κατάσταση είναι δύσκολη και φυσικά θα υπάρξει αντίκτυπος στη μεταποίηση και στις τιμές.
Σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα γης έχουν πνίγει στα νερά, χωρίς να υπάρχουν ακόμα επίσημα στοιχεία, και η Θεσσαλία που ήταν προμηθευτής τώρα αναζητά προμήθειες η ίδια» αναφέρει και προσθέτει ότι απαιτείται σχέδιο ανασυγκρότησης για να υπάρξει επόμενη ημέρα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
Βασικά είδη που παρήγαγε ο Θεσσαλικός κάμπος όπως γάλα, κρέας, σιτηρά, όσπρια, οινοστάφυλα, αμύγδαλα, ακτινίδια, μήλα, λαχανικά, ζωοτροφές είτε καταστράφηκαν στα χωράφια ή στις αποθήκες είτε είναι αδύνατο σύντομα να καλλιεργηθούν.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η Περιφέρεια Θεσσαλίας τροφοδοτούσε την εγχώρια κατανάλωση με το 43,5% των μήλων, το 63% των αχλαδιών, το 34% του σκληρού σιταριού για την παραγωγή ζυμαρικών, το 18,3% του βόειου κρέατος, το 10%της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος της χώρας το 22% του πρόβειου και το 16,49% του γίδινου γάλακτος. Τώρα η ζήτηση αυτή θα πρέπει να καλυφθεί ακόμα και από το εξωτερικό.
Το υπουργείο Ανάπτυξης έσπευσε από την πρώτη να προχωρήσει σε επέκταση του πλαφόν στο περιθωρίου κέρδους βασικών και άλλων ειδών όπως τα τρόφιμα, ωστόσο η ενέργεια αυτή δεν μπορεί να ανατρέψει τις αυξήσεις που ενδεχομένως προκύψουν καθώς οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες θα χρειαστεί να καλυφθούν με το όποιο κόστος.

Σχέδιο για αποκατάσταση γονιμότητας του εδάφους

Kαι ενώ ακόμα ο Θεσσαλικός κάμπος βρίσκεται πνιγμένος στις λάσπες και τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν έχουν κοπάσει η άμεση καλλιέργεια των πλημμυρισμένων εκτάσεων, ύστερα από την αποστράγγισή τους, αποτελεί τον στόχο του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που προχωρούν στην εκπόνηση ειδικού επιστημονικού σχεδίου για την αποκατάσταση της γονιμότητας των εδαφών. Μάλιστα με επίκεντρο το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας και σε συνεργασία με άλλα Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (Εδαφοϋδατικών Πόρων, και Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων), έχουν εκκινήσει ήδη οι εργασίες που βασίζονται και στους ψηφιοποιημένους εδαφολογικούς χάρτες που διαθέτουν.

ΠΗΓΗ: Εντυπη έκδοση Τα Νέα

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη