Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Καλο ξεκίνημα για τον τουρισμό σε Καβάλα και Θάσο

Θετικός είναι ο απολογισμός του πρώτου Σαββατοκύριακου στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας μετά το άνοιγμα των συνόρων και την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στις μετακινήσεις. Η ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση των αυτοκίνητων καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, τόσο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα όσο και από τα φυλάκια Νυμφαίας και Εξοχής, κορυφώθηκε το τριήμερο 19-21 Ιουνίου.

Βούλγαροι και Ρουμάνοι τουρίστες ήταν αυτοί που κινήθηκαν κυρίως οδικώς προς διάφορες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, κυρίως προς τη Θάσο και τα γυαλοχώρια του Δήμου Παγγαίου, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό κινήθηκε μέσα στην πόλη της Καβάλας.

«Εκείνο που άλλαξε στο νησί αυτές τις ημέρες είναι η ψυχολογία μας και το γενικότερο κλίμα, γιατί άνοιξαν οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις για να υποδεχθούν τους επισκέπτες», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης.

«Υπήρχε μια σχετική κίνηση αυτό το Σαββατοκύριακο, ωστόσο μην ξεχνάτε πως είμαστε δυο μήνες πίσω και ότι η εικόνα του νησιού θα αλλάξει σταδιακά», σημείωσε και πρόσθεσε: «Σίγουρα, δεν περιμένουμε μέσα σε μία ή δυο μέρες να υπάρξει ουρά στο λιμάνι είτε της Κεραμωτής, είτε της Θάσου. Ο καιρός ακόμα δεν βοηθάει, αλλά γενικότερα πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Από τη μεριά μας κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προβάλουμε το νησί. Το Σαββατοκύριακο είχαμε ένα συνεργείο από τη σερβική τηλεόραση, που το γυρίσαμε σε όλο το νησί, γιατί θέλουμε να στείλουμε προς όλους το μήνυμα ότι η Θάσος είναι έτοιμη να υποδεχθεί και φέτος όλους τους επισκέπτες της».

Καλό ξεκίνημα για τον Δήμο Παγγαίου

Για ένα «καλό ξεκίνημα» μίλησε η αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Παγγαίου Ελένη Μπενή. «αν συνεχίσουμε έτσι όπως ξεκινήσαμε θέλω να πιστεύω πως τα μηνύματα θα είναι πολύ θετικά. Ωστόσο, είμαστε πάντα συγκρατημένοι, θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι για τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες του κλάδου», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μπενή.

Απαραίτητη προϋπόθεση για υπάρξει μια καλή επανεκκίνηση του τουρισμού, όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά γενικότερα, είναι να μην μας διαψεύσουν τα γεγονότα, σημείωσε, επισημαίνοντας πως «για τον λόγο αυτό κι εμείς ως δημοτική αρχή συστήνουμε σε όλους να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να κάνουν το καλύτερο δυνατό που μπορούν για όλους τους τουρίστες και επισκέπτες».

Ο καιρός, ωστόσο, δεν είναι ακόμη σύμμαχος για όσους θέλουν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους και, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπενή, «την Κυριακή λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες σε όλη τη βόρειο Ελλάδα, οι Αμμόλοφοι, είχαν ελάχιστο κόσμο και ήταν επόμενο οι επαγγελματίες να μη δουλέψουν σχεδόν καθόλου».

Σε κάθε περίπτωση πάντως «είναι παρήγορο το γεγονός ότι όσοι επισκέφθηκαν την περιοχή μας αυτό το Σαββατοκύριακο -προερχόμενοι από τη Βουλγαρία κατά κύριο λόγο- δεν ήρθαν μόνο για δύο ή τρεις μέρες αλλά έκλεισαν σε διάφορα καταλύματα για μια εβδομάδα», πρόσθεσε.

Συγκρατημένος για την κίνηση των επόμενων ημερών εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης, ο οποίος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι στους ξενοδόχους τόσο στην Καβάλα όσο και στη Θάσο υπάρχει μια προσμονή. «Υπήρχε μια κάποια κίνηση το τριήμερο αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι γέμισαν τα ξενοδοχεία και οι παραλίες. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και σίγουρα όλα θα γίνουν σταδιακά. Πάντως, ο καιρός -μέχρι στιγμής- δεν είναι σύμμαχός μας, γιατί όσοι προγραμματίζουν να έρθουν για δύο ή τρεις μέρες από τη νότια Βαλκανική μπαίνουν στις ηλεκτρονικές εφαρμογές, βλέπουν πώς θα είναι οι καιρικές συνθήκες και αναλόγως κανονίζουν το ταξίδι τους. Αυτό το τριήμερο οι καιρικές συνθήκες δε βοήθησαν καθόλου», επισήμανε ο κ. Μιτζάλης. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη