Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Καταγραφή στα καμένα δάση του Έβρου: Οι όμορφοι γίγαντες, όμορφα αντιστέκονται

Τους τελευταίους τρεις μήνες η ομάδα της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης με τη συμβολή των εθελοντών του προγράμματος ESC διενήργησαν αυτοψίες στα καμένα δάση του Έβρου για την καταγραφή της βλάστησης και τη σφοδρότητα της φωτιάς. Οι περιγραφές αυτές θα βοηθήσουν στη σύνταξη χαρτογραφικού υλικού της μελέτης αποκατάστασης που έχει αναλάβει το WWF Greece σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

Περπατώντας στα δάση, τα συναισθήματα αμφίθυμα. Η καταστρεπτική φωτιά του ’23, πέρασε από πάρα πολλά δάση με μεγάλη σφοδρότητα, αφήνοντας πίσω της τεράστιες εκτάσεις με κατάμαυρα δέντρα και εικόνες που μόνο θλίψη μπορούν να προκαλέσουν. Παρόλο αυτά η φύση έχει μάθει να αντιστέκεται. Σαν αχτίδες φωτός μέσα στο σκοτάδι, μικροί βλαστοί ξεπετάγονται πάνω από τα καμένα δέντρα, δίνοντας νότες πρασίνου μέσα στο απέραντο μαύρο.

Ώριμα πεύκα-γίγαντες που δεν αγκαλιάζονται από ένα άτομο, αντιστάθηκαν στην φωτιά και στέκονται αγέρωχα συνεχίζοντας την ζωή τους μετά την πρόσφατη θλιβερή ιστορία αυτού του τόπου, χαραγμένη πάνω τους. Η φύση έχει όλη την γνώση και τη σοφία για να αναγεννηθεί και να επουλώσει τις πληγές της, αρκεί να την αφήσουμε.

Πηγή: Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη