Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

ΚΚΕ Έβρου: «Εγκληματική η πολιτική του κέρδους που αφήνει πίσω στάχτες, αποκαΐδια και νεκρούς»

Ανακοίνωση για τις φωτιές των τελευταίων ημερών στον Έβρο, εξέδωσε η τομεακή επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ. 

Στην ανακοίνωση αναφέρουν αναλυτικά:  

“Η κατάσταση που βιώνει ο λαός του Έβρου εδώ και μια εβδομάδα είναι τραγική. 19 άνθρωποι νεκροί, μεταξύ αυτών και 2 παιδιά με φόβους για ακόμα περισσότερους που δεν έχουν ακόμα βρεθεί, οκτακόσιες χιλιάδες στρέμματα καμένα μεταξύ αυτών και ό,τι είχε απομείνει από την περσινή φωτιά στο δάσος της Δαδιάς, δεκάδες σπίτια, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, ζώα, μελίσσια, εγκαταστάσεις, αποθήκες.

Μέσα σε όλη αυτή τη λαίλαπα ο λαός της περιοχής ήρθε αντιμέτωπος με την εγκληματική πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, είδε με τα ίδια του τα μάτια τις τραγικές ελλείψεις:

– σε ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Περιορίστηκε το σχέδιο στο τρέξτε να σωθείτε του «112» και στην εκκένωση του Νοσοκομείου που αποδεικνύει ακριβώς αυτή την έλλειψη σχεδιασμού αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. 

– σε μέσα πυρόσβεσης και προσωπικό ειδικά τις πρώτες κρίσιμες ώρες, αλλά και στη συνέχεια. Πυροσβεστική Αλεξανδρούπολης με προσωπικό λιγότερο από πέρσι. Εναέρια μέσα ανεπαρκή.

– στην παντελή έλλειψη πρόληψης. Δασαρχείο Σουφλίου με 4 δασοφύλακες για 800.000 στρέμματα και χρηματοδότηση στο 10% αυτής που απαιτείται. Το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης έχει μόνο δύο οχήματα και μηδέν δασεργάτες! Οι ανάγκες καλύπτονται μόνο από τους υλοτομικούς συνεταιρισμούς που και αυτοί φθίνουν λόγω της ερήμωσης των χωριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη συμβολή τους στις περσινές πυρκαγιές τους χρωστάει το κράτος 50.000 ευρώ που ακόμα τα περιμένουν. Για όλο τον Έβρο η χρηματοδότηση για τη διαχείριση των δασών στα δασαρχεία είναι την τελευταία 8ετία ανά περιόδους το πολύ μέχρι 200.000 ευρώ. Δήμος Αλεξανδρούπολης: χρηματοδότηση μόνο με 60.000 ευρώ για αντιπυρική προστασία όλης της έκτασης του Δήμου.

– καμία αντιπυρική ζώνη στην έκταση του Δήμου Αλεξανδρούπολης, κρουνοί που δεν λειτουργούσαν, χωριά που έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό τις κρίσιμες ώρες όπως η Νίψα, άλλα που αφέθηκαν στην τύχη τους, όπως η Κίρκη που κάηκαν τα 20 από τα 30 σπίτια του χωριού. Υδατοδεξαμενές που δεν αξιοποιήθηκαν ή ήταν ανύπαρκτες.

Για αυτό μιλάμε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα! Σε όλες τις παρεμβάσεις και προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για όλα αυτά τα θέματα στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου η απάντηση ήταν «είμαστε έτοιμοι», «είμαστε καλύτερα από πέρσι», «διαθέτουμε ό,τι ποσά μπορούν να διατεθούν, δεν σηκώνει ο προϋπολογισμός άλλες δαπάνες». Την ίδια ώρα όμως σπαταλούν τεράστια ποσά που προήλθαν από την τσέπη του ελληνικού λαού για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, για να στέλνουν όπλα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι, μεγαλώνοντας την εμπλοκή ειδικά της περιοχής μας, μετατρέποντάς την σε στόχο αντιποίνων και δράσης μηχανισμών. Μπουκώνουν με ζεστό χρήμα τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα κοράκια των ΑΠΕ που ακονίζουν τα νύχια τους. Πρόσφατα προσπάθησαν να βάλλουν ανεμογεννήτριες στο καμένο από πέρσι δάσος της Δαδιάς. Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι αυτό το καπιταλιστικό κράτος είναι επιλεκτικά ανίκανο να προστατέψει το λαό, τη ζωή και την περιουσία του ακριβώς γιατί θέλει να είναι πολύ ικανό στην προστασία των κερδών των λίγων.

Η οργή του λαού είναι μεγάλη. Ακριβώς αυτή την οργή προσπαθούν να την στρέψουν σε ανώδυνα κανάλια για το σύστημα. Τα φασιστικά μορφώματα αποδεικνύεται ότι προσφέρουν την καλύτερη υπηρεσία για μια ακόμα φορά στο σύστημα. Θέλουν κανείς να μην μιλάει για τις τεράστιες ευθύνες του κράτους για αυτή τη καταστροφή. Ίσα – ίσα τις δικαιολογούν σπέρνοντας μόνο ρατσιστικό μίσος και προσπαθούν να στήσουν νέα τάγματα εφόδου. Σήμερα απέναντι στους μετανάστες και πρόσφυγες, στη συνέχεια ενάντια στο ίδιο το λαϊκό κίνημα που είναι και ο βασικός τους στόχος. Αυτό δείχνουν και οι αποκρουστικές εικόνες από τη δράση τους που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Καλούμε το λαό της περιοχής να μην μπλεχτεί σε αυτά τα επικίνδυνα δίχτυα που του στήνουν και να τους απομονώσει. Οι σκηνές πραγματικής αλληλεγγύης που είδαμε όλοι μας, οι τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστών που αρκετοί βρέθηκαν μέχρι και στο νοσοκομείο από την υπερπροσπάθεια την ώρα του καθήκοντος, του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του νοσοκομείου, των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, όλων των εργαζομένων που συνέβαλλαν όλες αυτές τις μέρες είναι συγκινητική και τους αξίζουν συγχαρητήρια, αποτελούν φωτεινές εστίες ελπίδας.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ, τα μέλη του βρεθήκαμε από την πρώτη μέρα στη πρώτη γραμμή αυτής της μάχης ως οφείλαμε. Συμβάλλαμε και εμείς στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα χωριά, στο να οδηγούμε τους πυροσβέστες που ήταν από άλλες περιοχές και δεν ήξεραν τον τόπο στις εστίες της φωτιάς, στην αντιμετώπιση άμεσα αναζωπυρώσεων, στην παροχή πρώτων βοηθειών σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, στην αλληλεγγύη σε κατοίκους που οι οικισμοί τους εκκενώνονταν, στην προστασία των εργαζομένων στη βιομηχανική περιοχή και αλλού που είχαν αφεθεί και με ευθύνη της εργοδοσίας στην τύχη τους. Η δράση αυτή μαζί με τους κατοίκους επιβεβαιώνουν το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό», συνέβαλλε στο να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της πυρκαγιάς.

Συνέπειες όμως που παραμένουν καταστρεπτικές και απαιτούνται άμεσα μέτρα από σήμερα κιόλας. Η πικρή εμπειρία του λαού μας από άλλες πυρκαγιές, τόσο πανελλαδικά όσο και από την περσινή στο δάσος της Δαδιάς, δείχνει ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι καθόλου δεδομένα και απαιτείται άμεσα αγώνας και διεκδίκηση. 

Σε αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και στη συνέχεια ώστε να ακουστεί ένα τεράστιο ως εδώ με την πολιτική που αφήνει στάχτες, αποκαΐδια και νεκρούς και να υλοποιηθούν άμεσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, να αποζημιωθούν στο 100% όλοι όσοι επλήγησαν, να αποκατασταθεί άμεσα το σχολείο στην Παλαγία. 

Όλα αυτά τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών να μην θεωρούνται κόστος και να υλοποιηθούν με προσλήψεις στην πυροσβεστική, με χρηματοδότηση και προσλήψεις στα Δασαρχεία, με σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης τόσο επίγεια όσο και εναέρια, με αύξηση της χρηματοδότησης στους Δήμους για την αντιπυρική προστασία, με ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, κ.α. Μέσα από τον οργανωμένο του αγώνα ο λαός της περιοχής μπορεί να πάρει ανάσες ανακούφισης από αυτή τη μεγάλη καταστροφή.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη