ΚΚΕ ΤΕ ‘Εβρου: “Οικονομική στήριξη των εργαζομένων του τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου”

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απέστειλε η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ αναφορικά με την οικονομική στήριξη των εργαζομένων του τουριστικού και του επισιτιστικού κλάδου. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της ζητά από τον υπουργό την άμεση καταβολή του επιδόματος ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, παραθέτοντας μια λίστα από ομάδες εργαζομένων που χρειάζονται την συγκεκριμένη οικονομική στήριξη.

Δείτε την ανακοίνωση:

Χιλιάδες εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου θα μείνουν αυτή τη δύσκολη περίοδο εκτός οικονομικής στήριξης. Παρόλο που έχει τροποποιηθεί ο νόμος για την επιδότηση ανεργίας και απαιτείται τυπικά η συμπλήρωση 50 ενσήμων, στην πράξη αρκετοί από τους εργαζόμενους αποκλείονται. Πρόκειται για:

Α) Χιλιάδες εργαζόμενους του Τουρισμού που έκαναν μονομερή αίτηση αναστολής σύμβασης τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και μετά δεν δούλεψαν λόγω της εργοδοτικής παραβατικότητας.

Β) Χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους στον Επισιτισμό που είτε δεν δούλεψαν φέτος καθόλου είτε δεν συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα ένσημα (κυρίως περσινά, αφού αυτή η κατηγορία εργαζομένων δεν είχε δικαίωμα μονομερούς αναστολής και ένσημα το 2020).

Γ) Χιλιάδες εργαζόμενους που πήραν πέρυσι επίδομα ανεργίας και τις παρατάσεις αυτού, με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν το πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης κατά την τελευταία 4ετία, όπως ορίζεται από τη διάταξη του νόμου περί εποχικής επιδότησης ανεργίας.

Δ) Χιλιάδες εργαζόμενοι που θα έβγαιναν για πρώτη φορά στα ταμεία ανεργίας, οι οποίοι όμως δεν συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα 80 ένσημα από το προηγούμενο έτος, καθώς πέρυσι ο κλάδος δεν δούλεψε.

Ε) Αρκετούς εργαζόμενους για τους οποίους ακόμα δεν εμφανίζονται τα ένσημα των μονομερών συμβάσεων εργασίας του 2020, αλλά ακόμα και σε λίγους που έχουν εμφανιστεί οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος τα ένσημα του Οκτωβρίου είναι με άλλον κωδικό και οι κατά τόπους ΕΦΚΑ τους ενημερώνουν πως τα ένσημα αυτά είναι μόνο συντάξιμα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων του κλάδου, με την άμεση καταβολή του επιδόματος ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin