Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

ΚΚΕ ΤΕ Έβρου: Ελλείψεις στο αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής με έδρα την Αλεξανδρούπολη

Με δύο νέες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις επιστρέφει η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ αναφορικά με τους Πυροσβέστες. Συγκεκριμένα, το πρώτο ερώτημα αφορά τις ελλείψεις στο πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής με έδρα την Αλεξανδρούπολη, όπου, σύμφωνα με την παράταξη, πέρα από την έλλειψη προσωπικού, ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών ξεπερνάει τα 50 έτη.

Στο δεύτερο ερώτημα γίνεται λόγος για τα μέσα προστασίας των πυροσβεστών, με την παράταξη να ζητά από τον αρμόδιο υπουργό την αύξηση των δαπανών και τη χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού, πράγματα που έως τώρα, σύμφωνα με το ερώτημα, αγόραζαν οι ίδιοι οι πυροσβέστες, και ιδιαίτερα οι εποχιακοί, με δικά τους χρήματα.

Δείτε τα ερωτήματα:

Ερώτημα για τις ελλείψεις στο αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής:

Μετά την περιοδεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την επίσκεψη στο αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής με έδρα την Αλεξανδρούπολη, το ΚΚΕ είχε καταθέσει προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη την Ερώτηση 8127/ 20 Ιούλη 2021. Η κυβέρνηση δεν απάντησε στην ερώτηση του ΚΚΕ και για το σκοπό αυτό επανέρχεται και καταθέτει νέα Ερώτηση, αφού τα προβλήματα των πυροσβεστών στο αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να υπάρχουν.

Πιο συγκεκριμένα είχε διαπιστωθεί ότι το ένα τρίτο (1/3) των οργανικών θέσεων του πεζοπόρου τμήματος είναι κενές, ενώ τα κενά που δημιουργήθηκαν μετά την πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών, ως πενταετών πυροσβεστών το 2019, δεν έχουν αναπληρωθεί.

Η μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό, έχει ως συνέπεια οι ομάδες του πεζοπόρου τμήματος να αποτελούνται από 5 πυροσβέστες και ένα επικεφαλής, αντί για οκτώ 8 πυροσβέστες και ένα επικεφαλής, που θα έπρεπε να ήταν η σύνθεσή του. Επίσης ιδιαίτερα σοβαρό θέμα προκύπτει και με την ηλιακή σύνθεση του πεζοπόρου τμήματος, αφού ο μέσος όρος της ηλικίας των πυροσβεστών ξεπερνάει τα πενήντα (50) χρόνια.

Διαπιστώθηκε ακόμη ότι το πεζοπόρο τμήμα διαθέτει απαρχαιωμένα εργαλεία, όπως αλυσοπρίονα, τα οποία έχουν να αντικατασταθούν από το 2000, έτος που ιδρύθηκε το αντίστοιχο τμήμα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

· Για την ενίσχυση του αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος της Πυροσβεστικής με έδρα την Αλεξανδρούπολη, με το αναγκαίο προσωπικό, με σταθερές και μόνιμες σχέσεις εργασίας;

· Για την άμεση αντικατάσταση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του πεζοπόρου τμήματος;

Ερώτημα για την άμεση χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας στο προσωπικό της πυροσβεστικής:

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στις 15 Οκτωβρίου 2019 κατέθεσε την Ερώτηση 1257 προς την κυβέρνηση της Ν.Δ, σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια των Πυροσβεστών και τη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, σε όλες αδιακρίτως τις κατηγορίες του προσωπικού.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ απάντησε στην Ερώτηση του ΚΚΕ με γενικόλογες και ασαφείς τοποθετήσεις. Μάλιστα στο ερώτημα του ΚΚΕ, αν θα χορηγηθούν Μέσα Ατομικής Προστασίας σε όλες αδιακρίτως τις κατηγορίες του προσωπικού, απάντησε: “Ως προς τη διασφάλιση και λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, βρίσκονται σε ισχύ προβλέψεις που εμπεριέχονται σε σχετικούς Κανονισμούς, Διαταγές και Οδηγίες του, ενώ έχει εκπονηθεί και τελεί υπό επεξεργασία Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο ρυθμίζονται τα εν λόγω θέματα”. Αποτελεί πρόκληση για τους πυροσβέστες το γεγονός ότι η επεξεργασία αυτού του Προεδρικού Διατάγματος διαρκεί αρκετά χρόνια, με αφετηρία το 2008 επί ημερών κυβέρνησης της ΝΔ και συνεχίστηκε η επεξεργασία του το 2017 επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο χρόνια μετά στο Πυροσβεστικό Σώμα, υπάρχουν εκατοντάδες πυροσβέστες όπου από το 2001 μέχρι σήμερα, δεν έχει αντικατασταθεί το κράνος που τους έχει χορηγηθεί για τις αστικές πυρκαγιές και ο αντίστοιχος επενδύτης. Στους περισσότερους πυροσβέστες, κράνος για τις δασικές πυρκαγιές έχει να χορηγηθεί από την περίοδο 2008 – 2009. Στους εποχικούς πυροσβέστες δεν έχει χορηγηθεί το κατάλληλο κράνος και τα άρβυλα για να επεμβαίνουν στις δασικές πυρκαγιές και δεν τους έχει χορηγηθεί δεύτερη στολή εργασίας. Σε όλους τους πυροσβέστες μόνιμους και εποχικούς δεν έχει χορηγηθεί σύγχρονος εξοπλισμός όπως είναι οι ατομικές προσωπίδες, ενώ προβλήματα υπάρχουν με το απαρχαιωμένο σύστημα ενδοεπικοινωνίας και υπάρχει ανάγκη της άμεσης αντικατάστασης με σύγχρονο σύστημα. Η υπηρεσία χορήγησε πρόσφατα από δωρεές επιχειρηματιών, σε μόνιμους και 5ετείς πυροσβέστες γάντια και προστατευτική κουκούλα.

Οι πυροσβέστες είναι αναγκασμένοι, επειδή ο εξοπλισμός που τους χορηγείται δεν είναι πλήρης, να αγοράζουν αρκετά ατομικά εφόδια και να πληρώνουν από την τσέπη τους, προκειμένου να προστατευτούν καλύτερα και να είναι πιο αποτελεσματικοί στην δουλειά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από πρόσφατη περιοδεία που πραγματοποίησε το ΚΚΕ, στην 1η ΕΜΑΚ στον Ασπρόπυργο καθώς και στο Πεζοπόρο Τμήμα της Πυροσβεστικής στη Μαγούλα, αναφέρθηκε ότι ιδιαίτερα οι εποχικοί πυροσβέστες αγοράζουν με χρήματά τους τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, που είναι απαραίτητα για την παρουσία τους στο μέτωπο της πυρκαγιάς, δαπανώντας τουλάχιστον 200-300 ευρώ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

· Για την αύξηση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για την πυροσβεστική;

· Για να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς, η αγορά των Μέσων Ατομικής Προστασίας να είναι ατομική τους ευθύνη και να επωμίζονται το κόστος αγοράς τους;

· Για τη χορήγηση του απαραίτητου ατομικού εξοπλισμού και των Μέσων Ατομικής Προστασίας και άλλων υλικών προστασίας, αδιακρίτως για όλες τις κατηγορίες των πυροσβεστών;

· Για να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας στην Πυροσβεστική, με προσωπικό μόνιμο, με σταθερές εργασιακές σχέσεις, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σε προσωπικό για όλη τη διάρκεια του έτους;

· Για την ένταξη του επαγγέλματος του πυροσβέστη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα;

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη