ΚΚΕ ΤΕ Έβρου: “Προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας (πρώην ΙΚΑ) στον Δήμο Αλεξανδρούπολης”

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Το πρόβλημα στέγασης και υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Αλεξανδρούπολης θίγει η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ με νέο δελτίο τύπου. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στο γεγονός της έλλειψης χώρου, αλλά και σημαντικής έλλειψης προσωπικού, τόσο σε γιατρούς όσο και σε προσωπικό καθαρισμού. Παράλληλα αναφέρονται και στις ιδιαιτερότητες της πανδημίας στις οποίες πρέπει να ανταπεξέλθει το Κέντρο Υγείας, καθώς ταυτόχρονα λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο, ενώ πραγματοποιεί και δειγματοληψίες για τον κορονοϊό.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Σοβαρά προβλήματα στέγασης αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Αλεξανδρούπολης, το οποίο εξυπηρετεί τους περισσότερους από 60.000 κατοίκους του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ενώ σηκώνει και το μεγάλο βάρος της πανδημίας COVID-19, καθώς είναι και εμβολιαστικό κέντρο και πραγματοποιεί δειγματοληψίες για rapid test και για PCR-test. Χαρακτηριστικό είναι ότι εξαιτίας της έλλειψης χώρων έχουν νοικιαστεί ισόγειοι χώροι διπλανής οικοδομής.

Να σημειωθεί πως το Κ.Υ. Αλεξανδρούπολης δεν αντιμετωπίζει μόνο το πρόβλημα της έλλειψης των αναγκαίων χώρων για την εύρυθμη λειτουργία του, αλλά και αυτό της έλλειψης προσωπικού.

Ενδεικτικά σχετικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό αναφέρουμε, ότι:

Η μία από τις 2 παιδιάτρους που διαθέτει το Κ.Υ. πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του χρόνου και η άλλη ασκεί καθήκοντα συντονίστριας του ΚΥ. Από το Κ.Υ. λείπουν οι ειδικότητες του οφθαλμίατρου, του ΩΡΛ, ενώ δεν υπάρχει φυσιοθεραπευτής. Ο ένας ακτινολόγος βρίσκεται σε αναστολή. Από τους δύο επικουρικούς οδοντίατρους, η σύμβαση του ενός λήγει στο τέλος του μήνα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον ένα επικουρικό μικροβιολόγο.

Από τους 28 νοσηλευτές που υπηρετούν στο Κ.Υ, οι 3 έχουν μεταταχθεί ώστε να στηρίξουν το διοικητικό προσωπικό.

Στο ισόγειο του κτιρίου τοποθετούνται υπερσύγχρονα ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα (ψηφιακής τεχνολογίας Ακτινολογικό, Μαστογράφος, Ορθοπαντογράφος και Μονάδα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας), όμως δεν υπάρχει προσωπικό για να τα λειτουργήσει.

Επιπλέον στο Κ.Υ. υπάρχει μόνο μια συμβασιούχος καθαρίστρια με 3,5 ώρες, η οποία έχει στην ευθύνη της και τους δύο ορόφους και μια εργολαβική καθαρίστρια από το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης που μετακινείται με σκοπό να καθαρίζει το εμβολιαστικό κέντρο.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι, ώστε να λειτουργούν οι υπηρεσίες, απλήρωτες παραμένουν οι ημέρες εργασίας τα Σαββατοκύριακα από την έναρξη λειτουργίας του εμβολιαστικού κέντρου (από τον Φλεβάρη 2021).

Τα παραπάνω προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το Κέντρο Υγείας Αλεξανδρούπολης, είναι αποτέλεσμα της συνειδητής πολιτικής επιλογής υποβάθμισης των δημόσιων δομών υγείας από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και όλων των προηγούμενων. Πολιτική υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της υγείας, που «μετράει» την υγεία και την ζωή του λαού με τη μεζούρα του «κόστους».

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

· Την επίλυση του κτιριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Αλεξανδρούπολης.

· Την κάλυψη όλων των κενών σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μονίμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αλεξανδρούπολης και να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες των ασθενών;

· Την καταβολή όλων των οφειλόμενων στους εργαζόμενους

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin