Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Κομισιόν: Η φωτιά στον Εβρο είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Ε.Ε.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι, ανταποκρινόμενη στις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της Ε.Ε., έχει ενεργοποιήσει μια μαζική επιχείρηση πυρόσβεσης από το rescEU στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, έχουν κινητοποιηθεί 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μέχρι στιγμής, πάνω από 81.000 εκτάρια έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην Ε.Ε. από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι από τότε που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε., για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, στις 20 Αυγούστου, η Ε.Ε. ανέπτυξε 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU σταθμευμένα σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία.

Η μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης

Επιπλέον, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της Ε.Ε. εξέδωσε 20 χάρτες των πληγεισών περιοχών. Η βοήθεια αυτή ακολουθεί την άμεση αντίδραση της Ε.Ε. στην προηγούμενη ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε μια συντονισμένη ανάπτυξη με 9 αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων δασικών πυρκαγιών».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε: «Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα καθώς μάχεται με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για γρήγορη και αποτελεσματική συλλογική δράση σε περιόδους κρίσης. Οι σκέψεις μας είναι με το λαό της Ελλάδας, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για να προστατεύσουμε τις ζωές, τις περιουσίες και το περιβάλλον. Η ενότητα και η συνεργασία της Ε.Ε. είναι τα ισχυρότερα μας πλεονεκτήματα για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις».

Πηγή: kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη