Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Κομοτηνή: Υποψήφια για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025

Την υποψηφιότητά του στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας για την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2025 υπέβαλε την Δευτέρα 21/02, ο Δήμος Κομοτηνής. Στην αίτηση περιγράφεται επακριβώς το προφίλ της Κομοτηνής που χαρακτηρίζεται και «Πόλη των Νέων» λόγω της ισχυρής παρουσίας νέων όχι μόνο αριθμητικά αλλά και επί της ουσίας.

Σε επίπεδο αριθμών, το μαθητικό δυναμικό στις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης σε δημόσια και μειονοτικά σχολεία είναι 9.891 μαθητές, ενώ στα 9 Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης φοιτούν 13.869 προπτυχιακοί φοιτητές, στους οποίους προστίθενται 2.250 μεταπτυχιακοί φοιτητές και 987 υποψήφιοι διδάκτορες που είτε βρίσκονται στην Κομοτηνή είτε διατηρούν στενή  επαφή με την πόλη.

Το σημαντικό είναι η ουσιαστική παρουσία των νέων  μέσα από ομάδες που ασχολούνται με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, νέων που διακρίνονται σε διαγωνισμούς σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρόταση του Δήμου Κομοτηνής στον 17ο διαγωνισμό για την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2025 στηρίζεται από το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού Δήμου Κομοτηνής Exagono. Τα στελέχη του συνέβαλαν ουσιαστικά στην καταγραφή της σχέσης της πόλης με τη νεολαία, μέσα από συγκεκριμένες δομές, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει αλλά και τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει η δημοτική αρχή εάν επιλεγεί η Κομοτηνή.

Η πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα νεολαίας το 2009 ήταν  το Ρότερνταμ ενώ  για το 2024 έχει κερδίσει το διαγωνισμό η Γάνδη. Ο Δήμος Κομοτηνής διεκδικεί τον ρόλο του σε έναν επιτυχημένο ευρωπαϊκό θεσμό ρίχνοντας τα φώτα στους νέους.

Πηγή: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη