Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Κονδύλια και εκσυγχρονισμός για αποτελεσματικούς φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στα σύνορα

Προβλήματα υπάρχουν με τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου (τελωνεία) της χώρας. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ).

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ κ. Νίκος Κακαβάς, «για να υπάρξουν αποτελεσματικοί φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι χρειάζεται συντονισμός, υλικοτεχνική υποδομή και αύξηση κονδυλίων».

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «θα πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι στις εισαγωγές και εξαγωγές των προϊόντων. Έτσι θα αντιμετωπιστούν οι ελληνοποιήσεις αλλά και θα ελεγχούν τα προϊόντα αν είναι καθαρά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ. Οι Βούλγαροι έχουν κάνει επενδύσεις τα τελευταία χρόνια με χρήματα της ΕΕ και έχουν δημιουργήσει σύγχρονα εργαστήρια ελέγχων στα σύνορα με την Τουρκία».  

Η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ αναφέρει τα εξής:


«Η Ομοσπονδία αναγκάζεται να παρέμβει στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με το βασικότερο σημείο εισόδου στους Κήπους του Έβρου όπου η αδιαφορία της τοπικής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης αλλά και η απραξία και η ατολμία του ΥπΑΑΤ έχουν δημιουργήσει προβλήματα από τα οποία εκτός από τους Συναδέλφους, χάνει η ίδια η Εθνική Οικονομία. 

Προφανώς παρόμοια ζητήματα αναδεικνύονται και σε άλλα σημεία εισόδου όπως στην Κακαβιά όπου το ΥπΑΑΤ ακόμη αναμένει την παραχώρηση του ανενεργού ΚΤΕΟ από την Περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου να δημιουργήσει σύγχρονες υποδομές ώστε οι Συνάδελφοι να μπορούν να παρέχουν αξιοπρεπές και άρτιο έργο. 
Έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στις τριτοκοσμικές συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι Συνάδελφοι Φυτοϋγειονομικοί Ελεγκτές στα σημεία εισόδου με αποκορύφωμα αυτό των Κήπων, φαίνεται όμως ότι το ΥπΑΑΤ δεν θεωρεί σημαντικό, ειδικά αυτό το τελευταίο σημείο από το οποίο το Ελληνικό κράτος θα μπορούσε να εισπράττει έσοδα και να τονώνει και την τοπική οικονομία (διελεύσεις κ.α.). 

Προφανώς η Βουλγαρία εκτιμά περισσότερο το θέμα, για αυτό έχει κατάλληλες υποδομές και συνακόλουθα πολλαπλάσιες διελεύσεις από το δικό της ευρωπαϊκό σημείο εισόδου και φυσικά πολλαπλάσια έσοδα. 

Πέραν των παραπάνω η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης φαίνεται πως δεν αξιολογεί στις προτεραιότητές της την ομαλή εξυπηρέτηση των ελέγχων στο Εθνικό αυτό σημείο εισόδου, δημιουργώντας ποικίλα προσκόμματα στην Δ.Α.Ο.Κ. Έβρου (μη εξεύρεση επαρκών οχημάτων, υπερωριών για το Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής ώστε να μην επιβαρύνεται το άλλο Τμήμα της Διεύθυνσης κ.α.) και στους τοπικούς Συναδέλφους. Η ΠΕΓΔΥ με έγγραφό της έχει ήδη παρέμβει στο θέμα της αυτονόητης μη υποχρέωσης των Συναδέλφων Φυτοϋγειονομικών Ελεγκτών να χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά αυτοκίνητά τους προκειμένου να μεταβαίνουν από Αλεξανδρούπολη προς Κήπους. Φαίνεται ότι το θέμα αυτό έγινε ξεκάθαρο και προκύπτει η υποχρέωση της Περιφέρειας να φροντίσει για την εξεύρεση υπηρεσιακών οχημάτων για την υπηρεσιακή μετακίνηση των Ελεγκτών σε μια εργασία που αποτελεί καθρέπτη της χώρας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αναδειχθεί και ένα επιπλέον θέμα που έχει να κάνει με την εκτός ωραρίου εξυπηρέτηση του σημείου εισόδου στην βάση της Κ.Υ.Α. για την καταβολή προσθέτων τελών. Επειδή προφανώς γεννώνται ερωτήματα επί της εφαρμογής της Κ.Υ.Α. αυτής καλούνται οι αρμόδιοι του ΥπΑΑΤ να απαντήσουν:
1. Η συμμετοχή στο σύστημα των προσθέτων είναι υποχρεωτική; Σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι μπορούν να υποχρεώνονται να εργάζονται 7 ημέρες την εβδομάδα επί εικοσιτετραώρου βάσεως;
2. Η καταβολή των οδοιπορικών εξόδων σε ποια μεταφορικά μέσα αφορά και πως επιμερίζεται σε πιθανόν περισσότερους του ενός αιτούντων;

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα επί της εφαρμογής της Κ.Υ.Α. περί ανταποδοτικών τα οποία θα πρέπει να διευκρινίσει το ΥπΑΑΤ ώστε και η αρμόδια ΔΑΟΚ να μπορεί να κινηθεί ανάλογα. 

Προφανώς μέχρι να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά οι όποιοι αυτοσχεδιασμοί και ερμηνείες της νομοθεσίας μπορεί να αφήσουν ακάλυπτους τόσο τους ελεγκτές όσο και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης που θα τις υιοθετήσει και για τον λόγο αυτό δεν μπορούν να τύχουν οποιασδήποτε εφαρμογής.
Αναμένουμε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διευκόλυνση του έργου της ΔΑΟΚ και να προχωρήσει σε προγραμματισμό προσλήψεων Γεωπόνων αφού είναι γνωστό ότι Υπηρεσίες όπως αυτές του Νομού Κομοτηνής ετοιμάζονται για λουκέτο λόγω έλλειψης Γεωπονικού Προσωπικού, επιβαρύνοντας γειτονικούς Νομούς. Δεν μπορεί η αδιαφορία των διοικούντων στην Περιφέρεια να οδηγεί σε φαινόμενα κανιβαλισμού μεταξύ των Συναδέλφων, πίσω από τα οποία κρύβεται η πολιτική απραξία και αδιαφορία εξεύρεσης λύσεων.

Το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση αναβάθμιση των υποδομών των σημείων εισόδου σε όλη των χώρα και να παρέχει στους Γεωτεχνικούς όλα τα απαιτούμενα μέσα και πόρους για την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιπλέον αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά η αναγκαιότητα καθετοποίησης των ελέγχων, πάγιο ζήτημα που θέτει η Ομοσπονδία και το οποίο στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των Συναδέλφων. 

Μέχρι την διευθέτηση των θεμάτων που καλούνται να επιλύσουν το ΥπΑΑΤ και η τοπική Περιφέρεια, το σύνολο των Συναδέλφων της ΔΑΟΚ Έβρου έχει την απόλυτη στήριξη της Ομοσπονδίας σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταπάτησης θεμελιωδών και αυτονόητων εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν να κάνουν με την υγιεινή και ασφάλεια, την τήρηση του οκταώρου, την αμοιβή για πρόσθετη εργασία, την αναπληρωματική ημέρα ξεκούρασης για εργασία πέραν του θεσμοθετημένου ωραρίου και όλων των υπόλοιπων ενδεχόμενων ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν». 

πηγή agrotypos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη