Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Κορονοϊός: Κορύφωση κρουσμάτων μέχρι 15 Αυγούστου – Έκκληση των ειδικών για εμβολιασμό πριν τις διακοπές

Με την μετάλλαξη «Δέλτα» να εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό σε όλη τη χώρα προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς, κυβέρνηση και επιστήμονες προσπαθούν να πείσουν τους Έλληνες να εμβολιαστούν για να υπάρξει ανάσχεση της πανδημίας και το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει πάνω από 75- 80% στην Ελλάδα. Το ίδιο είχε γίνει και με το βρετανικό στέλεχος», ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας για τους περίπου 3 εκατ. πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως στόχος είναι να μην δείχνουμε με το δάχτυλο τους ανεμβολίαστους. Ο στόχος είναι να προβάλουμε λογικά επιχειρήματα για να τους πείσουμε».

Χθες, τα κρούσματα ανέβηκαν λίγο πάνω από το όριο των 2.000, ωστόσο προκάλεσε ανησυχία η αύξηση των διασωληνωμένων που βρίσκονται στις ΜΕΘ. Ειδικότερα, μέσα σε 24 ώρες, ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε κατά 13, φτάνοντας τους 147.

Τις τελευταίες ημέρες, εξάλλου, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι νοσηλείες ασθενών με κοροναϊό, ενώ ο ιός , στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, χτυπά ιδιαίτερα νεαρές ηλικίες, καθώς και όσους είναι ανεμβολίαστοι.

Κορύφωση κρουσμάτων μέχρι 15 Αυγούστου

Κορύφωση των κρουσμάτων μέχρι τις 15 Αυγούστου αναμένουν οι ειδικοί. Όπως εξήγησε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», λόγω παραθεριστικής περιόδου θα υπάρξει νέα κινητικότητα. «Το χειρότερο σενάριο είναι 3.400 κρούσματα την ημέρα. Το πιο ήπιο σενάριο είναι για 2.800 κρούσματα την ημέρα» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 73% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή το 83% των ενηλίκων. «Τώρα έχουμε 48% πλήρους ανοσίας από εμβολιασμό. Μαζί με τους νοσούντες, έχουμε 58% ανοσία. Ο στόχος είναι να μην αυξηθεί το ποσοστό αυτών που νόσησαν και δίνουν ανοσία, αλλά αυτών που εμβολιάστηκαν και δίνουν ανοσία» υπογράμμισε.

«Αν φτάσουμε στο 73-75% εμβολιασμών» συνέχισε, « θα υπάρχει σαφέστατη και ταχεία αποκλιμάκωση και έναν καλό χειμώνα. Αν μείνουμε στο 53% (σ.σ. μέχρι τα μέσα Αυγούστου), θα έχουμε μια πρώτη κορύφωση πριν τον 15 Αυγουστο, αλλά μετά θα έχουμε μια συνέχιση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, από τέλος Σεπτεμβρίου και έπειτα».

Οι εμβολιασμένοι που νοσούν και τα παιδιά

«Σε πολλές από τις εμβολιαστικές πράξεις και προγράμματα, όπως και της γρίπης, υπάρχει η πιθανότητα να κολλήσεις. Όμως στους εμβολιασμένους η νόσος διαδράμει ήπια. Και σε αυτούς που θα χρειαστούν νοσηλεία, έχουν ελάχιστες πιθανότητες για μια σοβαρή νοσηλεία» σχολίασε ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης, αναφορικά με τους εμβολιασμένους που νοσούν.

Σχολιάζοντας μάλιστα την περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος έχει νοσήσει δύο φορές από covid ενώ είναι εμβολιασμένος, έκανε λόγο για μια περίπτωση που δεν είναι συχνή. «Βρισκόμαστε σε διαδικασία ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης. Το ποσοστό των ανθρώπων που νόσησαν δύο φορές είναι πολύ σπάνιο».

Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, έκανε λόγο για δύσκολη εξίσωση, καθώς όπως είπε «οι μελέτες είναι μικρές και περιορισμένες». Προέκρινε έτσι ότι «πρέπει να προηγηθούν τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα και σαφέστατα πρέπει να είναι μια εξίσωση στην οποία πρέπει να υπάρχει η συναίνεση της οικογένειας».

Τέλος, τόνισε την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι οι εκπαιδευτικοί. «Δεν επιτρέπεται οι εκπαιδευτικοί να είμαστε στο 60-70% στους εμβολιασμούς και να ζητάμε στους άλλους να εμβολιαστούν. Εμείς πρέπει να είμαστε πρώτοι και μετά οι υπόλοιποι».

Βατόπουλος: Έκκληση κυρίως στους μεγαλύτερους να εμβολιαστούν

Έκκληση στους πολίτες, κυρίως στις μεγάλες ηλικίες, να εμβολιαστούν απηύθυνε από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος τονίζοντας ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν το ίδιο και ίσως περισσότερο και από πέρυσι.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν φέτος όσο και πέρυσι. Ελπίζει κανείς ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι αρκετά μεγάλο, επομένως ο αριθμός των ανεμβολίαστων είναι μικρός. Άρα η πιθανότητα να νοσήσουν αυτοί είναι μεγάλη, αλλά είναι λίγοι, και μπορεί το σύστημα υγεία να αντέξει. Στον πληθυσμό των ανεμβολίαστων η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος βαριά είναι όση και πέρυσι, και ίσως και χειρότερη, με την έννοια ότι η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα».

Εξήγησε δε ότι το εμβόλιο δεν προφυλάσσει από τη μόλυνση, αλλά από τη νόσο και κυρίως από τη βαριά νόσο, τη νοσηλεία κλπ. «Οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν και μπορούν και να το μεταδώσουν, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Κινδυνεύεις πολύ περισσότερο από έναν ανεμβολίαστο παρά από έναν εμβολιασμένο. Γι’ αυτό πρέπει τα μέτρα γενικώς να τηρούνται και στους εμβολιασμένους σε έναν βαθμό. Τουλάχιστον όσο καιρό υπάρχει μεγάλη επίπτωση του νοσήματος στην κοινωνία».

Πρόσθεσε ότι οι περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται με κοροναϊό κι έχουν κάνει το εμβόλιο είναι ελάχιστες.

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός των πολιτών σε μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι ότι όσο πολλαπλασιάζεται ο ιός, μεταλλάσσεται. «Όσο πιο γρήγορα και πιο ευρέως μεταλλάσσεται δεδομένου ότι τα παιδιά είναι ανεμβολίαστα, κολλάνε πολύ πιο εύκολα κι είναι πολύ πιθανό να επιλεγούν μεταλλάξεις που να είναι πιο ανθεκτικές και πιο μεταδοτικές», υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι προς το παρόν τα παιδιά δε φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο.

Ωστόσο, τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών σημειώνοντας ότι «θα ήταν χρήσιμο να εμβολιαστούν πριν γυρίσουν στα σχολεία».

Σχετικά με το τέλος της πανδημίας, ο καθηγητής Μικροβιολογίας εκτίμησε ότι το καλοκαίρι του 2022 θα τελειώσουμε με τον ιό «με την έννοια ότι είτε θα έχουμε νοσήσει είτε θα έχουμε εμβολιαστεί και θα είναι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού άνοσο».

πηγή in.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη