Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Κορονοϊός: Χάπι που μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% ανακοίνωσε η Pfizer

Η Pfizer ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι το φάρμακο για την Covid-19 που θα χορηγείται από το στόμα και θα χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τον HIVμειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% σε ενήλικες υψηλού κινδύνου που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό

Πρόκειται για το δεύτερο αντιικό φάρμακο, μετά από το σκεύασμα της εταιρείας MSD, που επιδεικνύει ισχυρή αποτελεσματικότητα για τη θεραπεία της Covid-19 κατά τα πρώτα στάδια της νόσου.

Εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, πιθανότατα να αλλάξει την παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Pfizer ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να υποβάλει τα δεδομένα της στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) «το συντομότερο δυνατό».

Το χάπι της Pfizer, επιστημονικά γνωστό ως PF-07321332, είναι μέρος μιας κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς πρωτεάσης και λειτουργεί αναστέλλοντας ένα ένζυμο που χρειάζεται ο ιός για να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι αναστολείς πρωτεάσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων ιικών παθογόνων όπως ο HIV και η ηπατίτιδα C.

Το φάρμακο για τον HIV βοηθά στην επιβράδυνση του μεταβολισμού ή της διάσπασης του χαπιού της Pfizer, προκειμένου να παραμείνει ενεργό στο σώμα για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, σύμφωνα με την εταιρεία.

Όπως ανακοινώθηκε τα δεδομένα της Pfizer για το εν λόγω φάρμακο βασίζονται σε μια μελέτη μεσαίου έως αργού σταδίου 1.219 ενηλίκων που είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα και μια εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη μέσα σε μια περίοδο πέντε ημερών. Στους συμμετέχοντες δόθηκε επίσης χαμηλή δόση ριτοναβίρης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυαστικές θεραπείες για τον HIV.

Μπουρλά: «Σήμερα είναι μέρα υπερηφάνιας»

«Σήμερα είναι μια ημέρα περηφάνιας για την Pfizer», δηλώνει ο Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας, σε μήνυμά του στο twitter, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το Paxlovid, το χάπι κατά του κορωνοϊού.

Ο κ. Μπουρλά τονίζει ότι η σημερινή ημέρα δείχνει ξεκάθαρα «τη δύναμη της επιστήμης αλλά και των επιστημόνων να αναπτύσσουν ταχύτατα ένα αγαθό που θα ωφελήσει το σύνολο της ανθρωπότητας».

Πηγή: cnn.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη