Σύμφωνα με πληροφορίες στις 27 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι θα εμβολιαστούν 50 υγειονομικοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σωτηρία.
Επιπλέον, 50 υγειονομικοί θα εμβολιαστούν και στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός εφόσον έχουν έρθει τα εμβόλια στην Ελλάδα.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό των πολιτών τους κατά του κορωνοϊού στις 27 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε όλη την ΕΕ», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter.
Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν δήλωσε πως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ προγραμματίζουν να αρχίσουν τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 από τις 27 Δεκεμβρίου.
“Στη Γερμανία θα αρχίσουμε, αν η έγκριση έρθει όπως έχει προγραμματιστεί, στις 27 Δεκεμβρίου. Οι άλλες χώρες στην ΕΕ θέλουν να μπορούν να αρχίσουν και θέλουν να αρχίσουν από τις 27 Δεκεμβρίου”, δήλωσε ο Σπαν ενόψει συνεδρίασης με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και διευθυντικά στελέχη της εταιρείας παρασκευής του εμβολίου BioNTech.
Reuters: Η Ε.Ε σπεύδει να παραγγείλει επιπλέον 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου Pfizer – Το παρασκήνιο
Σε εσπευσμένη παραγγελία έως και 100.000 δόσεων του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο προσεχές διάστημα, αφού τον Ιούλιο απέρριψε μια ευκαιρία για μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, το σχέδιο για παραγγελία επιπλέον δόσεων από τις Pfizer-Biontech εξετάζεται, καθώς κάποια από τα υπόλοιπα εμβόλια που ετοιμάζονται έχουν παρουσιάσει απροσδόκητες καθυστερήσεις στις κλινικές δοκιμές τους.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Τρίτη να ενεργοποιήσει την επιλογή της να αγοράσει έως και 100 εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις βάσει υφιστάμενης σύμβασης με την Pfizer και τη BioNTech», δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος του εκτελεστικού της ΕΕ στο Reuters. Σύμφωνα με το ίδιο συμβόλαιο, έχει ήδη παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις.
«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα λάβουμε περισσότερες δόσεις, επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση», δήλωσε η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με την ΕΕ, οι δύο εταιρείες έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν γρήγορα 200 εκατομμύρια δόσεις μετά από την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών έναντι 15,5 ευρώ το εμβόλιο.
Οι επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις θα παρασχεθούν στην ίδια τιμή, ωστόσο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters.
Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν ότι μπορούν να παράγουν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2021, αλλά προσπαθούν να επεκτείνουν την παραγωγική ικανότητα τους, καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση.
Οι συζητήσεις για την παραγγελία περισσότερων εμβολίων της Pfizer, πριν καν φτάσουν οι πρώτες αποστολές δείχνουν την πίεση που ασκείται στην ΕΕ να εξασφαλίσει περισσότερες δόσεις για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή 470.000 Ευρωπαίων.
Το παρασκήνιο
Ο σχεδιασμός αυτός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πιο χαλαρή στάση που είχε υιοθετήσει η Ε.Ε. το καλοκαίρι, όταν η πανδημία εξαφανίστηκε και η Ένωση σύναψε συμφωνίες με πολλούς κατασκευαστές εμβολίων.
Σε συνάντηση με διπλωμάτες της ΕΕ τον Ιούλιο, αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε ότι η ΕΕ είχε αρνηθεί μια προσφορά 500 εκατομμυρίων δόσεων από την Pfizer και τη BioNTech επειδή ήταν πολύ ακριβή.
Με πληθυσμό 450 εκατομμυρίων, η Ε.Ε βασίζεται τώρα μόνο στα 200 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer που έχει ήδη παραγγείλει για τους πρώτους εμβολιασμούς.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, η ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει και το εμβόλιο της Moderna, ωστόσο έχει παραγγείλει μόλις 80 εκατομμύρια δόσεις με option για 80 εκατομμύρια ακόμη.
Ωστόσο, τόσο το εμβόλια της Pfizer όσο και της Moderna απαιτούν δύο δόσεις ανά άτομο.
“Έχουμε εκατομμύρια δόσεις έτοιμες (..) για διανομή, ανάλογα με την κανονιστική έγκριση”, δήλωσε εκπρόσωπος του εργοστασίου στο Reuters, όταν ρωτήθηκε εάν οι αποστολές σε χώρες εκτός της ΕΕ θα μπορούσαν να μειώσουν προσωρινά τον εφοδιασμό της Ένωσης.
Συνολικά, η ΕΕ έχει κάνει κράτηση σχεδόν 1,3 δισεκατομμυρίων εμβολίων σε συμφωνίες με τις Pfizer / BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca / Oxford, Sanofi / GSK και CureVac και έχει επιλογή να αγοράσει άλλα 660 εκατομμύρια.
Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων που αναπτύχθηκαν από την AstraZeneca και την Sanofi υπέστη καθυστερήσεις και το CureVac δεν έχει ξεκινήσει ακόμη δοκιμές μεγάλης κλίμακας.
Η Johnson & Johnson και η AstraZeneca θα μπορούσαν να υποβάλουν αιτήσεις σε ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ έως τον Μάρτιο, δήλωσε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τα φάρμακα την περασμένη εβδομάδα
Πηγή: skai.gr