Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Κορωνοϊός: Συναγερμός στην ΠΕ Ξάνθης για την εστία που δεν λέει να σβήσει…

Συναγερμός έχει σημάνει στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, καθώς στην χθεσινή καταγραφή από το Υπουργείο Υγείας των κρουσμάτων του νέου ιού, τα 10 από τα 28 κρούσματα εντοπίζονται εκεί. Επιπρόσθετα, λίγο νωρίτερα από το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας είχε ανακοινωθεί η παράταση αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε 4 δήμους της ΠΕ Ξάνθης για ακόμη μια εβδομάδα. Οι επιστήμονες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για μια περιοχή που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να περιοριστεί μέχρι στιγμής επιτυχώς η εξάπλωση του κορωνοϊού. Μάλιστα, η ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση με τα κρούσματα στην περιοχή κατά πως φαίνεται αποτελεί την βασική αιτία κλεισίματος των τελωνειακών σταθμών σε Ροδόπη και Έβρο.

Ανήσυχος για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας εμφανίστηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Χτύπησε…καμπανάκι για την κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα μιλώντας για μια πυρκαγιά που δεν σβήνει, ενώ εξέφρασε φόβο και για τα εισαγόμενα κρούσματα.

Παρά το “καμπανάκι” για τη βόρεια Ελλάδα πάντως, η κατάσταση για κρούσματα από τον τουρισμό φαίνεται να είναι ελεγχόμενη κάτι για το οποίο βοηθούν και τα πολλά τεστ τα οποία διενεργούνται.

«Τα νέα είναι καλά. Από τα 28 κρούσματα σήμερα μόνο τα 7 ήταν από τα ταξιδιώτες, ενώ τα υπόλοιπα 21 ήταν ”ντόπια” κρούσματα. Το πρόβλημα είναι η βόρεια Ελλάδα, η Ξάνθη. Εκεί έχουμε μια πυρκαγιά που δεν μπορούμε να σβήσουμε. Αλλά και σε άλλα σημεία της βορείου Ελλάδας φαίνεται πως υπάρχουν μετακινήσεις ανθρώπων που εργάζονται στο εξωτερικό, όπως  στη Γερμανία και πηγαινοέρχονται στη Θράκη. Εποχικοί εργάτες από χώρες των Βαλκανίων που πηγαινοέρχονται στην Ελλάδα ενδεχομένως να κάνουν διασπορά. Δηλαδή πολλά κρούσματα μπορεί να είναι εισαγόμενα», ήταν τα λόγια του κ.Σύψα για να συμπληρώσει. «Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι ο τουρισμός. Ο τουρισμός είναι απόλυτα ελεγχόμενος, τα κρούσματα είναι λίγα εκεί, αλλά έχουμε το ζήτημα στη βόρεια Ελλάδα. Αυτό είναι σήμερα το ανησυχητικό».

Γιατί δεν… ηρεμεί ο Εχίνος

Για το γεγονός ότι ο Εχίνος παρόλο που είναι σε καραντίνα αρκετό καιρό έχει ακόμα κρούσματα εξήγησε. «Όταν γίνει διασπορά του ιού στην κοινότητα τότε είναι πολύ δύσκολο να σταματήσουμε το φαινόμενο. Το σημαντικό είναι να μην υπάρξει διασπορά και να μην γίνουν συνωστισμοί. Έτσι παρά τα μέτρα συνεχίζουμε να έχουμε κρούσματα».

Σχετικά με τα κρούσματα που είχαμε την Πέμπτη στη βόρεια Ελλάδα και κατά πόσο αυτά μπορούν να προκαλέσουν συναγερμό εξήγησε: «Οι αριθμοί των κρουσμάτων σχετίζονται με την κατάσταση στα βόρεια σύνορά μας. Σε Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία έχουμε μια έξαρση της επιδημίας. Προκαλούν ανησυχία,  είναι κάτι το οποίο ελέγχεται κάθε μέρα και όταν χρειάζεται λαμβάνονται και μέτρα όπως έγινε στη Θράκη».

«Οι ντόπιοι να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τις αποστάσεις στα νησιά»

Αναφορικά με τις περιπτώσεις όπως αυτή της Καρπάθου που ένας Ελληνομερικανός είχε βρεθεί αρνητικός στο τεστ, κυκλοφόρησε στο νησί και μετά αποδείχθηκε θετικός ο κ. Σύψας εξήγησε: «Δυστυχώς θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα με αρνητικά τεστ και ασυμπτωματικούς, που δεν μπαίνουν καραντίνα γιατί δεν προβλέπεται. Αυτοί οι άνθρωποι κυκλοφορούν ελεύθερα, μετά από κάποιες ημέρες παρουσιάζουν συμπτώματα, ωστόσο όλες αυτές τις μέρες θα έχουν διασπείρει τον ιό. Το δίδαγμα είναι ότι όταν ανοίγουμε τον τουρισμό μας χωρίς καραντίνα, όπως κάνουμε εμείς, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα μέτρα απόστασης. Οι ντόπιοι στα νησιά να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια το μέτρο της απόστασης για να μην έχουμε διασπορά. Μπορεί να είναι ένας ασυμπτωματικός φορέας».

Όσον αφορά στο γεγονός ότι έχουμε ασυμπτωματικά κρούσματα το καλοκαίρι σε σχέση με το χειμώνα ο κ. Σύψας ανέφερε: «Θεωρώ ότι αυτό συμβαίνει επειδή κάνουμε περισσότερα τεστ και ελέγχουμε πιο πολλούς ανθρώπους χωρίς συμπτώματα, ενώ τον Απρίλιο και τον Μάιο τσεκάραμε άτομα με συμπτώματα. Ο μεγάλος αριθμός των τεστ δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύπτουμε και ασυμπτωματικούς. Έτσι έχουμε μια καλύτερη εικόνα της επιδημίας. Και φαίνεται πως και το χειμώνα είχαμε πολλές ασυμπτωματικές λοιμώξεις που δεν διαγνώσαμε».

Πηγή: Newsit

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη