Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός : Φοβισμένοι οι καταναλωτές – Αποταμιεύουν χρήματα, ακυρώνουν διακοπές

Η ανασφάλεια για το τι μέλλει γενέσθαι από το Φθινόπωρο λόγω κορωναϊού, καθώς και το ενδεχόμενο να μην έχουν εργασία και να μειωθούν τα έσοδα τους, ωθεί πολλούς Έλληνες πολίτες να ακυρώνουν τις προγραμματισμένες διακοπές τους και να είναι «φειδωλοί» στις αγορές τους κατά την διάρκεια των εκπτώσεων.

Οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν περιορισμένες και οι καταναλωτές από την άλλη πλευρά είναι επιφυλακτικοί.

Άλλωστε την απροθυμία των καταναλωτών να ξοδέψουν χρήματα ακόμη και κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων καταγράφει ο εμπορικός κόσμος τις πρώτες ημέρες της θερινής περιόδου του θεσμού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρο Καφούνη, τα πρώτα μηνύματα «είναι ανησυχητικά», όσον αφορά την εξέλιξη των πωλήσεων σχεδόν δύο μήνες μετά την άρση του lockdown.

Ο κ. Καφούνης ανάφερε ότι οι προσφορές τιμών εκ μέρους του λιανεμπορίου είναι πολύ μεγάλες, προσεγγίζοντας ακόμη και το 70%, καθώς οι επιχειρήσεις αγωνιούν για τη ρευστότητα και την εκποίηση του στοκ τους.

Από την άλλη πλευρά, κατανόησε πως ο μέσος καταναλωτής, είτε πορεύεται με επιδόματα, είτε αποταμιεύει, φοβούμενος τα χειρότερα από το Φθινόπωρο, γεγονός που διαταράσσει την κατανάλωση.

Η ανασφάλεια αυξάνει τις…καταθέσεις

Ενδεικτικό της ανασφάλειας που υπάρχει στους καταναλωτές είναι η αύξηση των καταθέσεων.

Τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι η εργασιακή ανασφάλεια, η συγκράτηση που επιδεικνύουν οι πολίτες στις δαπάνες διασκέδασης (εστίαση κλπ) λόγω κορωναϊού αποκαλύπτουν την αύξηση στις καταθέσεις, ενώ εκτιμούν ότι η τάση αναμένεται να διατηρηθεί, καθώς παρά το γεγονός ότι η αγορά άνοιξε, δεν παρατηρείται δραματική αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά.

Βαρόμετρο για τους επόμενους μήνες και σίγουρα μέχρι το τέλος του 2020 θα είναι οι εξελίξεις στην απασχόληση. Διότι προφανώς αν υπάρξουν μεγάλες απώλειες στις θέσεις εργασίας, είναι βέβαιο ότι η τάση αύξησης των καταθέσεων θα ανακοπεί βιαίως.

Ακυρώνουν ή πάνε σπίτια φίλων για καλοκαιρινές διακοπές

Η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής ανασφάλειας οδηγεί αρκετές οικογένειες να προχωρήσουν σε ακύρωση των διακοπών τους κρατώντας τα χρήματα για τον χειμώνα.

Το φετινό καλοκαίρι είναι για τους περισσότερους διαφορετικό, με τον κορωναϊό να έχει φέρει τα πάνω κάτω στον προγραμματισμό των διακοπών.

Η επιβολή περιοριστικών μέτρων στην εργασιακή και κοινωνική ζωή της χώρας λόγω Covid-19 δείχνει να αλλάζει σημαντικά και αυτή τη συνήθεια, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων και τις διακοπές τους, τουλάχιστον για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Σύμφωνα και με πρόσφατα στοιχεία έρευνας του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονία το 43% από εκείνους που θα ταξιδέψουν για καλοκαιρινές διακοπές δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να κατευθυνθούν στον τόπο καταγωγής τους και σε σπίτια συγγενών και φίλων, από τις 15 Ιουλίου μέχρι και το τέλος Αυγούστου, δεδομένου ότι τα σχολεία εφέτος θα ανοίξουν νωρίτερα από πέρυσι.

Εκρηκτικό το κλίμα στην αγορά

Κύκλοι της αγοράς χαρακτηρίζουν εκρηκτικό το κλίμα στην αγορά με τις εμπορικές επιχειρήσεις να πλήττονται σημαντικά. Αποκαλυπτικά είναι άλλωστε τα στοιχεία έρευνας του ΕΒΕΑ σύμφωνα με τα οποία το 75% των ερωτηθέντων να φοβάται πολύ έως αρκετά, ακόμη και τη διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Οι πολίτες με μεγάλη πλειοψηφία εκφράζουν φόβους ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία μπορούν να οδηγήσουν στη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας.

Ο εμπορικός κόσμος εκτιμά ότι είναι αναγκαίο ένα νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ασφυκτικές πιέσεις που δημιουργούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Πέρα από την παρέμβαση στα ενοίκια ζητούν μέτρα που αφορούν στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη