Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Κυβέρνηση: Με το βλέμμα στη Θράκη

Η χθεσινή επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνομιλήσει διαδικτυακά, με αφορμή την επιστροφή των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο σχολείο, με 17 μαθητές του Νηπιαγωγείου Πάχνης στην Ξάνθη, που ανήκουν στην ελληνική μουσουλμανική μειονότητα, δεν ήταν μια μεμονωμένη κίνηση, αλλά εντάσσεται σε μια ευρύτερη κυβερνητική στρατηγική που είναι στραμμένη στη Θράκη. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού συνομίλησε με τους μαθητές, άκουσε τη νηπιαγωγό Ολυμπία Τζιώτζη να επισημαίνει τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς που καλούνται να καλύψουν αναπληρωτές δάσκαλοι σε μικρά σχολεία, όπως αυτό της Πάχνης. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη και ευχαρίστησε την κ. Τζιώτζη και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς για το έργο τους και απάντησε στα όσα ανέφερε η νηπιαγωγός εξαγγέλλοντας μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση. «Επειτα από 12 χρόνια θα αρχίσει σταδιακά να κλείνει αυτή η πληγή αναπληρωτών νηπιαγωγών, δασκάλων, καθηγητών, που καλύπτουν όμως ουσιαστικά πάγιες και διαρκείς ανάγκες», είπε χαρακτηριστικά.

Ισες ευκαιρίες

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη «μεγάλη εικόνα» κατά την ομιλία του, σημειώνοντας πως η ισονομία και η ισοπολιτεία (σ.σ. την οποία καθιέρωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην περιοχή) θα εξακολουθήσουν να αποτελούν βασική πυξίδα του κράτους. «Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτή την πολιτική –όπως ξέρει πολύ καλά ο δήμαρχος– έμπρακτα, έτσι ώστε να δίνουμε τις δυνατότητες σε όλα τα ελληνόπουλα, ανεξαρτήτως θρησκείας, να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για πρόοδο στη ζωή τους», τόνισε ο πρωθυπουργός, αποσαφηνίζοντας ότι η πολιτική αυτή στη Θράκη «αποτελεί αδιαπραγμάτευτη πολιτική επιλογή, όχι μόνο αυτής της κυβέρνησης, αλλά και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά». Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θέλει να δώσει βάση στα μειονοτικά σχολεία και να λύσει προβλήματα, όπως στην περίπτωση του νηπιαγωγείου της Πάχνης, ώστε τα παιδιά και οι γονείς τους να αισθάνονται την ελληνική πολιτεία δίπλα τους. Ενδεικτικό των προσπαθειών που γίνονται είναι πως τα παιδιά του συγκεκριμένου σχολείου δεν είχαν τάμπλετ, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να φροντίζει για τη δωρεάν προμήθειά τους, ενώ στο σχολείο έγιναν και άλλες δωρεές για την ενίσχυσή του.

Ενίσχυση

Οπως προειπώθηκε, η ενίσχυση των σχολείων της μουσουλμανικής μειονότητας είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση στη Θράκη. Ο πρωθυπουργός δίνει βάρος στην περιοχή, καθώς την είχε επισκεφθεί και τον Φεβρουάριο του 2020, μόλις λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει η πανδημία στην Ελλάδα αλλά και η σοβαρή κρίση στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Τότε ο πρωθυπουργός είχε βρεθεί στον Νομό Ροδόπης και είχε αναφερθεί και στην ειρηνική συνύπαρξη Ελλήνων και μουσουλμάνων, επικαλούμενος τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η χθεσινή επικοινωνία του με τα ελληνόπουλα του νηπιαγωγείου δείχνει τη σταθερή προσήλωση στην ενίσχυση των δεσμών με τη μουσουλμανική μειονότητα, την οποία η Αγκυρα, κατά παράβαση της Λωζάννης, εξακολουθεί να την αποκαλεί «τουρκική». Την ίδια ώρα, με το τέλος της πανδημίας αναμένεται να μπει μπρος και το σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής, που υπήρχε από πέρυσι. Ο κ. Μητσοτάκης πριν από ένα χρόνο δήλωνε πως η Θράκη «συνδυάζει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας», προαναγγέλλοντας σειρά δράσεων που θα δώσουν ώθηση στην περιοχή.

Η Μέρκελ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Το αναπτυξιακό παράδειγμα της Ελλάδας» που διοργάνωσαν το γερμανικό φόρουμ Hessischer Kreis και η Boston Consulting Group. O κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο πώς πείσθηκε η καγκελάριος Μέρκελ να υιοθετήσει την ιδέα του κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «όταν ξέσπασε η πανδημία, τον Μάρτιο του περασμένου έτους, υπήρχαν μεγάλες επιφυλάξεις σε πολλές βορειοευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο στις “φειδωλές”, αλλά και στη Γερμανία, ως προς την αξία αυτής της ιδέας. Πιστεύω, ωστόσο, πως κατέστη απολύτως εμφανές από ένα σημείο κι έπειτα ότι χρειαζόμασταν μια συντονισμένη αντίδραση όχι μόνο σε νομισματικό, αλλά και σε δημοσιονομικό επίπεδο». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον τουρισμό σημειώνοντας πως «δεν πρόκειται να κάνουμε οποιονδήποτε συμβιβασμό σε ό,τι αφορά την ασφάλεια», ωστόσο «το καλοκαίρι του 2021 είναι πολύ διαφορετικό από το καλοκαίρι του 2020», επισήμανε. «Πέρυσι ήμασταν στο 25% του 2019, φέτος ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε το 50%», είπε.

πηγή kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη