Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Κωλυσιεργούν οι Τούρκοι: Δεν δόθηκε ακόμα η άδεια για λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

Ανησυχία των τουριστικών πρακτόρων της Τραπεζούντας για την απουσία των Ελλήνων – Πληροφορίες για λειτουργία την Παρασκευή 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγίας

Τρεις μέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο και οι τουρκικές αρχές δεν έχουν ακόμη δώσει άδεια για λειτουργία στην ιστορική Mονή της Παναγίας του Πόντου, τη Σουμελά. H νομαρχία Τραπεζούντας δίνει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τη σχετική άδεια, φέτος όμως φτάσαμε στο παρά πέντε.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έστειλε εδώ και καιρό το σχετικό αίτημα, αλλά η απάντηση ακόμη αναμένεται, ενώ πληροφορίες της Voria αναφέρουν πως αρνητική ήταν η απάντηση στο αίτημα άδειας για προσκύνημα στην Καππαδοκία, όπως και για λειτουργία στην ερειπωμένη Μονή της Φανερωμένης Κυζίκου, μεταξύ Αρτάκης και Περάμου.

Σε περίπτωση που δοθεί η άδεια για λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα ορίσει κάποιον εκπρόσωπό του για την τέλεσή της, καθώς ο ίδιος θα βρίσκεται από αύριο, Τετάρτη 14 Αυγούστου και για 10 μέρες στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ίμβρο.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι τουρκικές αρχές θα δώσουν άδεια για την τέλεση θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, όχι για τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά για την επόμενη Παρασκευή 23 Αυγούστου που η εκκλησία τιμά τα εννιάμερα της Παναγίας.

Σημειώνεται πως και πέρσι δεν είχε δοθεί αρχικά άδεια με το αιτιολογικό ότι είναι σε εξέλιξη αναστηλωτικές και άλλες εργασίες και χρειάστηκε η παρέμβαση της προεδρίας της Τουρκίας για να γίνει η λειτουργία, προερξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, με τον οποίο συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος και Σμύρνης Βαρθολομαίος.

Η κωλυσιεργία αυτή προκαλεί την ενόχληση των τουριστικών πρακτόρων στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία. Οι μεν πρώτοι δεν προλαβαίνουν να οργανώσουν εκδρομές με προσκυνητές, οι δε δεύτεροι βλέπουν πλέον τους Έλληνες τουρίστες με το κιάλι.

«Από το 2010 όταν και έγινε η πρώτη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά έρχονταν κάθε χρόνο ως και 1000 Έλληνες τουρίστες, που έμεναν 3-4 βράδια στην πόλη. Χρόνο με τον χρόνο όμως ο αριθμός τους μειώνεται και φέτος είναι ζήτημα αν πέρασαν από δω 5-6 αυτοκίνητα με επιβάτες που έμειναν μόλις μία μέρα», είπε στη Voria o τουριστικός πράκτορας στην Τραπεζούντα, Φαρχετίν Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν τα προηγούμενα χρόνια έρχονταν Έλληνες προσκυνητές και τουρίστες με αεροπλάνα και τουριστικά λεωφορεία και πλέον την κίνηση σώζουν οι Άραβες. Εύποροι Άραβες από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ντουμπάι και το Μπαχρέιν έχουν αγοράσει σπίτια και επιλέγουν την Τραπεζούντα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, καθώς τους αρέσει πολύ το φυσικό τοπίο.

«Για εμάς όλοι είναι καλοδεχούμενοι, αλλά είχαμε συνηθίσει τους Έλληνες τόσα χρόνια», αναφέρει ο Φ. Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο όρος Μελά ήταν κλειστό για 87 χρόνια, από το 1923, και επαναλειτούργησε το 2010 ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο. Το 2016 ωστόσο έκλεισε και πάλι για 4 χρόνια, επειδή συντελέστηκε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναστηλωτικών εργασιών για την ασφάλεια των επισκεπτών. Συγκεκριμένα στερεώθηκαν μεγάλα τμήματα του θεόρατου βράχου, τοποθετήθηκαν μεταλλικά φράγματα, όλη η περιοχή κηρύχθηκε εθνικός δρυμός, καθαρίστηκαν τα μονοπάτια και ασφαλτοστρώθηκαν οι δρόμοι πρόσβασης, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας συνεχίζει τώρα με ένα εξίσου μεγάλο πρόγραμμα συντήρησης των τοιχογραφιών.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, το 386 οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος περπατώντας για μέρες στις δυσπρόσιτες και απάτητες μέχρι τότε βουνοκορφές του Πόντου, έφτασαν στο όρος Μελάς και μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, βρήκαν το σημείο και ίδρυσαν εκεί το Κελλί τους, το οποίο αργότερα έγινε μοναστήρι με σπουδαία ιστορία. Πήρε δε το όνομά του από το βουνό «Παναγία εις του Μελά» που στην ποντιακή διάλεκτο γίνεται Παναγία Σουμελά.

Σήμερα η Παναγία Σουμελά είναι ένα από τα πιο γνωστά μνημεία της Τουρκίας, δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών από όλα τα μέρη της γης και συνεισφέρει πολλά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς το εισιτήριο εισόδου κοστίζει περίπου 15€, ενώ αποτελεί τόπο προσκυνήματος και επίσκεψη μνήμης για τους Πόντιους όπου γης.

ΠΗΓΗ: voria.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη