Την αισιοδοξία του ότι οι αγρότες θα επιδείξουν υπευθυνότητα και θα προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ με τη Φαίη Μαυραγάνη. Ο υπουργός τόνισε ότι ο διάλογος είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα και για να μην ταλαιπωρείται η κοινωνία, ειδικά μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.
Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε νέα μέτρα οικονομικής στήριξης για τους αγρότες. Εκτός από το σιτάρι και το βαμβάκι, η ενίσχυση θα επεκταθεί και στη μηδική, που επλήγη λόγω του αποκλεισμού διακίνησης από την ευλογιά.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην τακτοποίηση προβλημάτων που αφορούν το Κτηματολόγιο, με αγροτεμάχια που εμφανίζονται ως κρατικά αλλά καλλιεργούνται επί χρόνια, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με ΚΑΕΚ και ΑΤΑΚ σε ορισμένους νομούς, κυρίως της Κεντρικής Μακεδονίας.
Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σειρά μέτρων για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, όπως:
- Παράταση του προγράμματος ΓΑΙΑ με χαμηλότερη τιμή στο αγροτικό ρεύμα,
- Αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία χωρίς ΕΦΚ,
- Επέκταση της αποζημίωσης του ΕΛΓΑ στο 100% του ασφαλισμένου προϊόντος,
- Επί πλέον οικονομική στήριξη προϊόντων με πολύ χαμηλή διεθνή τιμή.
Ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εξετάσει και άλλα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, μέσα στα όρια που θέτει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τα εθνικά δημοσιονομικά δεδομένα. «Με υπευθυνότητα και από τις δύο πλευρές, αγροτών και κυβέρνησης, μπορούν να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις που ταλαιπωρούν την κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, κάλεσε τους αγρότες να θυμηθούν τα μέτρα στήριξης που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση από το 2019 μέχρι σήμερα, καθώς και την πρόθεσή της να χαράξει Εθνική Στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα μέσω της Διακομματικής Επιτροπής, δείχνοντας την αξιοπιστία της στην αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων του κλάδου.









