Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Λάβαρα: Τιμήθηκε η επέτειος της μάχης στη θέση «Κουρί» κατά την επανάσταση (video & photos)

Για ακόμη μία χρονιά τιμήθηκε με ξεχωριστό τρόπο η επέτειος της μάχης στη θέση «Κουρί» στα Λάβαρα του Έβρου και συγκεκριμένα στον παλιό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Λαβάρων ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε από τους κατοίκους του χωριού ως εκδήλωση ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που παρείχαν τα θεία κατά τη διάρκεια της διήμερης μάχης στην θέση «Κουρί» τον Μάιο του 1821.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, αρκετοί ήταν οι κάτοικοι της περιοχής που έδωσαν το παρόν τιμώντας τους προγόνους μας, ενώ η περιφορά της εικόνας έγινε με τιμές.

Στο τέλος της εκδήλωσης τελέστηκε  επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων  στο μνημείο Ηρώων των Λαβάρων προς τιμήν των πεσόντων Θρακιωτών κατά τη διάρκεια της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Για ακόμα μία φορά η Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος -Αυστραλίας κατόπιν επισήμου προσκλήσεως του Δήμου Σουφλίου συμμετείχε με αγήματα αναβιωτών Ιστορίας με στολές Ιερού Λόχου 1821 και οπλαρχηγών 1821. Τα αγήματα έφεραν τις σημαίες και τα εμβλήματα της επαναστάσεως του 1821 στην Μακεδονία, Θράκη και Κύπρο.


Ο Ναός του Αγίου Αθανασίου

Ο Ναός σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε από τους κατοίκους του οικισμού ως εκδήλωση ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που παρείχαν τα θεία κατά τη διάρκεια της διήμερης μάχης στην θέση ΚΟΥΡΙ τον Μάιο του 1821, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η εξόντωση ολόκληρης τουρκικής στρατιωτικής μονάδας κοντά στο κέντρο της οθωμανικής στρατιωτικής οργάνωσης, την Κωνσταντινούπολη.

Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση:

Περισσότερες φωτογραφίες:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email