Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξανδρούπολης: “Για τις πυρκαγιές…”

Με νέα ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή επανέρχεται η Λαϊκή Συσπέιρωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης αναφορικά με τις ενέργειες και τα σχέδια της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετόπιση των πυρκαγιών που ενδέχεται να πλήξουν την περιοχή μας. Παράλληλα, κατηγορούν την κυβέρνηση για την έλλειψη χρηματοδότησης στην αντιπυρική θωράκιση και την υποστελέχωση της Πυροσβεστικής.

Δείτε αναλυτικά:

«Μάρτυρες» κάθε τόσο καταστροφών (πυρκαγιές σήμερα, πλημμύρες αύριο, σεισμοί κοκ), ακούμε διάφορες θεωρίες περί ακραίων καιρικών φαινομένων, μικροκλίματος της φωτιάς, κλιματική αλλαγή κλπ αλλά και ότι αν υπάρχουν ευθύνες για την κάθε φορά μικρή, μεγάλη ή τεράστια καταστροφή, αφορούν γενικά σε «λάθη». Η μήτρα όμως του κακού είναι η συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων να αντιμετωπίζουν ως κόστος την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτό δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας (ούτε βέβαια αντιπλημμυρικής ή αντισεισμικής). Η κατάσταση αυτή, απορρέει από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, από περιφέρειες και δήμους στα πλαίσια περιορισμού των δαπανών για την προστασία των δασών, μεταφοράς αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας σε δήμους και ιδιώτες, με παράλληλη συρρίκνωση του κρατικού μηχανισμού και των υποδομών. Ούτως ή άλλως η αντιπυρική προστασία δεν αποτελεί από την ΕΕ επιλέξιμη δαπάνη και δεν χρηματοδοτούνται τα αντίστοιχα έργα.

Τα στοιχεία, είναι αποκαλυπτικά:

● Από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα, πιο κάτω δηλαδή και από τα περσινά.

● Από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) έχουν διανεμηθεί το ποσό των 16,9 εκατ. ευρώ σε 326 Δήμους της χώρας για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Ποσό που είναι ελάχιστο και δεν ανταποκρίνεται σε βασικές ανάγκες και παραμένει σε χαμηλότατα επίπεδα για άλλη μια χρονιά. Στην ουσία δεν μπορεί να καλύψει ούτε το έκτακτο προσωπικό της περιόδου που συνήθως προσλαμβάνεται σε αυτή την φάση.

● Το 14% του στόλου πυροσβεστικών οχημάτων είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών.

● Ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45-50 ετών, εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή κ.α.

Την ίδια στιγμή Δάση-περιοχές ολόκληρες βουνοκορφές παραδίδονται σε επενδυτές. Η πολιτική δηλαδή που αφήνει τα βουνά απροστάτευτα, τα γεμίζει την ίδια ώρα με ανεμογεννήτριες.

Επανερχόμαστε (γιατί πέρσι στο Δήμο είχαμε φωτιές Σεπτέμβρη και Οκτώβρη) και θέτουμε τις εξής ερωτήσεις στη δημοτική αρχή:

Ποιος ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για αντιπλημμυρικά-αντιδιαβρωτικά- δασοτεχνικά έργα σε συνεργασία με το Δασαρχείο, την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια;

Ποιες οι ενέργειές σας για την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων για την ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για την βελτίωση της προστασίας από πυρκαγιές με έμφαση στην πρόληψη;

Πώς στελεχώνεται το τμήμα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για την κατάσβεση των πυρκαγιών με δεδομένη την αποψίλωση του προσωπικού εδώ και πολλά χρόνια; Τι εξοπλισμό διαθέτει σε οχήματα, προσωπικό μόνιμους και συμβασιούχους;

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη