Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αλεξανδρούπολης: «Απαιτούμε να αποδοθούν οι κοινόχρηστοι χώροι και πάλι στους δημότες»

Τις θέσεις που πρεσβεύει η Λαϊκή Συσπείρωση σε μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων που απασχόλησαν τις τελευταίες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης καταπιάνεται δελτίο τύπου που εξέδωσε η εν λόγω παράταξη. Διαβάστε παρακάτω το δελτίο τύπου:

«Από την  πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θεωρούμε σημαντικά ορισμένα ζητήματα που αναδείχθηκαν και πιστεύουμε ότι πρέπει να ενημερώσουμε τους δημότες.
Με σχετική ερώτησή μας το συμβούλιο «συζήτησε» την δημιουργία νέου καφέ – μπαρ στον πεζόδρομο μπροστά από το Δημοτικό Σχολείο της Ακαδημίας, σε ένα καθαρά κοινόχρηστο χώρο, λίγα μέτρα από την πόρτα του σχολείου. Καταγγείλαμε ακόμη, τα σχέδια της Δημοτικής αρχής για τη δημιουργία ΠΑΡΚΙΝΓΚ μέσα στην αυλή του ιστορικού κτηρίου του σχολείου, αλλά και την προσβλητική, απειλητική  συμπεριφορά (καταγράφει ονόματα, ψάχνει υποκινητές…) προς γονείς που διαμαρτύρονται γι αυτές τις εξελίξεις. Δυστυχώς δεν πήραμε ΚΑΜΙΑ απάντηση παρά μόνο μας εκτέθηκε το νομικό πλαίσιο των ΠΝΠ (πράξεων νομοθετικού περιεχομένου) και του νέου Κανονισμού των κοινοχρήστων χώρων, βάσει των οποίων δόθηκε η άδεια. Καμιά πολιτική τοποθέτηση του δημάρχου, καμιά ανάληψη πολιτικής ευθύνης παρά μόνο νομικίστικα επιχειρήματα, μετατρέποντας το ΔΣ σε δικαστική αίθουσα, λες και το δικαίωμα του λαού στην ελεύθερη πρόσβαση των κοινοχρήστων χώρων κρίνεται δικαστικά.  Παρεμφερής και η στάση της μείζονος αντιπολίτευσης (Πόλη και Πολίτες) που αναλώθηκε στην κριτική της νομικής ερμηνείας του δημάρχου. Οι υπόλοιπες παρατάξεις έλαμψαν δια της «αφωνίας» τους… Έγινε κατανοητό και από αυτή τη συνεδρίαση γιατί καμιά δημοτική παράταξη δεν τοποθετήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα για το συγκεκριμένο ζήτημα, έγινε κατανοητό ότι μπροστά στις συμμαχίες για την επίτευξη της πολυπόθητης πλειοψηφίας  για να περνά η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των λοιπών αστικών κομμάτων, μπροστά στις ΠΝΠ θυσιάζονται τα πάντα…
Ως Λαϊκή Συσπείρωση απαιτούμε να αποδοθούν οι κοινόχρηστοι χώροι και πάλι στους δημότες, να ελευθερωθούν οι δημόσιοι χώροι για να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε. Καλούμε τους δημότες  να προστατέψουν το κτήριο της Ακαδημίας και τον περιβάλλοντα χώρο του ιστορικού αυτού κτηρίου της πόλης μας, γιατί φαίνεται πως θα κινδυνέψει άμεσα και με άλλα σχέδια εμπορευματοποίησης της δημοτικής αρχής.

Επόμενο ζήτημα που απασχόλησε το ΔΣ ήταν το πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού που η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε διακόψει και στο οποίο προσπαθεί να ενταχθεί ο Δήμος μετά από πολλά χρόνια. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και όλοι θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει. Η δημοτική αρχή πρότεινε όμως μηνιαία συνδρομή 12 ευρώ σε κάθε ωφελούμενο, γιατί όπως είπε ο Δήμαρχος αν δεν πληρώνει κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες (!!!!). Ως Λαϊκή Συσπείρωση ξεκαθαρίσαμε την εντελώς διαφορετική μας αντίληψη για το μαζικό λαϊκό αθλητισμό που δεν έχει καμία σχέση με τον σωματειακό, καμία σχέση με τον πρωταθλητισμό και φυσικά καμία σχέση με την ανταποδοτικότητα και την εμπορευματοποίηση.

Η ανταπόδοση του μαζικού λαϊκού αθλητισμού είναι η εξασφάλιση της καλής φυσικής κατάστασης, της υγείας και ευεξίας των δημοτών. Η έλλειψη αθλητικών χώρων και  υποδομών, τα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού και η μετακύλιση στις λαϊκές οικογένειες πρόσθετων οικονομικών βαρών για να μπορέσουν να αθληθούν είναι ο κανόνας της εμπορευματοποίησης μιας βασικής λαϊκής ανάγκης. Όταν και ο Δήμος έχει τέτοια αντίληψη ανταποδοτικότητας τότε τα πράγματα είναι χειρότερα.  Η νεολαία και ο λαός πρέπει να έχουν τη δυνατότητα ενεργητικής συμμετοχής στην άθληση και τα οφέλη της, να έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες αθλητικές υποδομές με την υποστήριξη επιστημονικού δυναμικού. Η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης δεν είναι ατομική υπόθεση, ούτε πρέπει να γίνεται εμπόρευμα.

Σημαντικό θέμα αποτέλεσε τέλος, η μελέτη της εταιρείας ΑΣΤΙΚΟ ΑΕ για τη δημιουργία 3 γραμμών αστικής συγκοινωνίας για 3 έτη. Σύμφωνα με τη νομοθεσία το έργο της αστικής συγκοινωνίας ανατίθεται υποχρεωτικά στο οικείο ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ (ή αν δεν υπάρχει στο Υπεραστικό). Επίσης αν υπάρχει αδυναμία από την εταιρεία, ο Δήμος μπορεί να αγοράσει λεωφορεία για το ΚΤΕΛ ή να κάνει χρονομίσθωση από το ΚΤΕΛ. Ο προϋπολογισμός του Δήμου (δηλ. οι δημότες) καλείται να πληρώσει την αστική συγκοινωνία μαζί με εισιτήριο 0,40/ανά διαδρομή.  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ λοιπόν ΔΩΡΕΑΝ, όπως μας λένε, αλλά ο δημότης θα πληρώνει διπλά δηλαδή πρώτο έτος 139.000 ευρώ, δεύτερο έτος 131.000, τρίτο έτος 122.000 με 0,40 εισιτήριο. Αν δεν υπάρχει εισιτήριο το ποσό διαμορφώνεται σε 218.000 για κάθε έτος. Επιπλέον θα πρέπει να εξευρεθούν περιφερειακοί χώροι στάθμευσης και οι περισσότερες θέσεις της ελεγχόμενης στάθμευσης του κέντρου να αποδοθούν στους επισκέπτες της πόλης. Τα έσοδα από την ελεγχόμενη στάθμευση, η οποία προτείνεται να είναι εξαιρετικά αυστηρή (και από ότι φαίνεται ιδιαίτερα ακριβή) θα ενισχύουν την αστική συγκοινωνία. Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίσαμε αυτή τη μελέτη και δεν συμμετείχαμε στην επιτροπή που φτιάχτηκε για να λύσει πρακτικά ζητήματα, καθώς και την επιβολή εισιτηρίου ή όχι. Θέση μας η δωρεάν αστική συγκοινωνία (μέσα από ενιαίο κρατικό φορέα μέσων μαζικής μεταφοράς) με ταυτόχρονη δημιουργία υποδομών που θα διευκολύνουν την αποφυγή χρήσης αυτοκινήτου».  

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη