Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Λαϊκή Συσπείρωση: «Μαύρη εργασία» στην καθαριότητα του Δήμου (!?)

Στο θέμα που ανέκυψε πρόσφατα με αποκαλύψεις για ανασφάλιστους εργαζόμενους εδω και 2 χρόνια στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, αναφέρεται η Λαϊκή Συσπείρωση με ανακοίνωσή της.

Διαβάστε την ανακοίνωση παρακάτω

Το τελευταίο διάστημα η νέα δημοτική αρχή ανέδειξε το σοβαρό ζήτημα της ύπαρξης πενήντα(50) εργαζόμενων που από την προηγούμενη δημοτική αρχή παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 2 χρόνια καθώς δούλευαν, όπως καταγγέλλει, χωρίς συμβάσεις, δηλ. σε καθεστώς «μαύρης εργασίας».

Ως Λαϊκή Συσπείρωση επανειλημμένα με τη δράση και τις παρεμβάσεις μας σε χώρους δουλειάς αναδεικνύουμε προβλήματα των εργαζομένων του Δήμου μας – και όχι μόνο. Και δεν αναφερόμαστε στα πιο πρόσφατα (μαγειρεία, μετακίνηση προσωπικού, σχολικές καθαρίστριες), αλλά και στα ζητήματα που αφορούν στην καθαριότητα, αμαξοστάσιο, σκούπες, πράσινο κλπ.

Πολλές φορές πραγματοποιούμε περιοδείες στους χώρους αυτούς με πιο χαρακτηριστική το Νοέμβρη του 2018. Η επίσκεψή μας αυτή «κατέληξε» σε ερώτηση προς τον προηγούμενο Δήμαρχο για σοβαρές ελλείψεις, προβλήματα και κινδύνους που μας καταγγέλθηκαν (επισυνάπτουμε τη σχετική ερώτηση). Βέβαια δεν γνωρίζουμε το πόρισμα του Υπουργείου και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που ακολούθησε την καταγγελία συνδικαλιστών, όπως δεν γνωρίζουμε την τύχη πιθανής καταγγελίας του σωματείου για «μαύρη εργασία» ή μήπως δεν έχει γίνει ποτέ (!!!).
Ο χώρος της Τοπικής Διοίκησης ήταν και παραμένει χώρος πελατειακών σχέσεων που «βοηθάει» τους αιρετούς να ασκούν την κεντρική αλλά και την προσωπική τους πολιτική (αυτό άλλωστε στηρίζει και η νομοθεσία, όπως πχ οι πρόσφατες ΠΝΠ). Η «μαύρη εργασία» όμως είναι μορφή της πιο άγριας εκμετάλλευσης και γι’ αυτό, αν αποδειχθεί ότι συνέβαινε ή/και συμβαίνει, απαιτούμε να χυθεί άπλετο φως, να αποκατασταθούν οι εργαζόμενοι και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι ξεκινώντας από αυτούς που είχαν την πολιτική ευθύνη.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση παραμένουμε στο πλευρό των εργαζόμενων και αντιπαλεύουμε την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της κάθε κυβέρνησης, του κάθε δημάρχου. Αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε και ιδιαίτερα σε αυτά που μας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Οι ίδιοι όμως από την πλευρά τους έχουν και έναν άλλο δρόμο έκφρασης και διεκδίκησης: την οργάνωση στο σωματείο το οποίο θα αγωνίζεται πραγματικά, θα αναδεικνύει προβλήματα και θα παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό για καλύτερες συνθήκες εργασίας, μόνιμη σταθερή δουλειά, υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη