Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Λευτέρης Αυγενάκης από Αλεξανδρούπολη: «Ο πρωτογενής τομέας είναι βασική μας προτεραιότητα για την περιφέρεια ΑΜΘ με έργα 240 εκατ. ευρώ»

Λίγες μετά ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης βρέθηκε και πάλι στην Θράκη μετά την ευρεία σύσκεψη που είχε με παραγωγούς της ΑΜΘ στην Κομοτηνή. Από την Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα από το “East Macedonia and Trace Forum II”, ο υπουργός μίλησε για τον στόχο της μείωσης του κόστους παραγωγής, την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης και της λειψυδρίας, την αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και κατά συνέπεια της παραγωγικότητας και του εισοδήματος των αγροτών, στα οποία και προχωράει το υπουργείο, με μια σειρά μεγάλων και μικρών αρδευτικών έργων στην ΑΜΘ, ύψους άνω των 240 εκ. ευρώ.

Ο υπουργός είπε, ότι η παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη, όπως και άλλων υπουργών δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περιοχή. Τόνισε, ότι ο ΕΛΓΑ έχει προχωρήσει σε αποζημιώσεις της παραγωγής που χάθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο και η Κρατική Αρωγή συνεχίζει να αποζημιώνει το φυτικό κεφάλαιο, επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση της συνεργασίας με την Περιφέρεια θα συμβάλλει στο να κλείσουν ταχύτερα οι πληγές.

Παράλληλα ανέφερε, ότι η ένταση και οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη να αναπτυχθούν πολιτικές σε τομείς που μέχρι τώρα δεν υπήρχε, όπως η διαχείριση του νερού ή να ξεκινήσει συζήτηση για ζητήματα που αποτελούσαν ταμπού, όπως η ανάγκη της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.

Αναφερόμενος στη σημασία που έχει η Περιφέρεια ΑΜΘ για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας, είπε, ότι στην περιοχή υπάρχει:

Το 49% των ενεργειακών καλλιεργειών της χώρας

Το 19% των σιτηρών

Το 5% της καλλιέργειας ρυζιού

Το 13% της εκτροφής βοοειδών

Το 7,5% της μελισσοκομίας

Τόνισε, ότι στόχος είναι να παραμείνει ο κόσμος στον πρωτογενή τομέα και στην υλοποίηση αυτού του στόχου θα βοηθήσει η ενίσχυση της εκπαίδευσης, η οποία θα διευκολυνθεί μέσα από τη λειτουργία του Μητρώου των κατ΄ επάγγελμα Αγροτών στα Τμήματα Αγροτών των Επιμελητηρίων.

Όπως ανέφερε, ο υπουργός ναυαρχίδα των έργων στην περιφέρεια είναι αδιαμφισβήτητα η μεταφορά νερού  από τον Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 170 εκ ευρώ. Το έργο θα αρδεύει 250 χιλιάδες στρέμματα και θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην πεδιάδα της Ξάνθης. Είναι ένα από τα 6 έργα ΣΔΙΤ του ΥΔΩΡ 2.0, που θα αλλάξουν το πρόσωπο του πρωτογενούς τομέα.

Υπενθύμισε, ότι ήδη ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε άλλων τρία σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα (Μελέτη φράγματος Δερείου, Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου στην Σαμοθράκη,  Αντικατάσταση και Υπογειοποίηση Αρδευτικών Δικτύων ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου) και ανακοίνωσε ότι στην Περιφέρεια βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και υλοποίησης 37 ακόμη έργα με προϋπολογισμό70 εκ. ευρώ. Σκοπός αυτών των έργων, όπως είπε, είναι «να θωρακίσουν την περιοχή από τις δυσμενείς και απρόβλεπτες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, να βοηθήσουν στην αντιπλημμυρική της προστασία αλλά και να βελτιστοποιήσουν τη χρήση του νερού, προς όφελος όλων: καλλιεργειών, περιβάλλοντος και προφανώς της τοπικής κοινωνίας».

Όπως τόνισε, ο υπουργός, το μέλλον βρίσκεται στην ενιαία διαχείριση νερού μέσα από έναν ολιστικό σχεδιασμό ώστε να αντιμετωπισθεί ο σημερινός κατακερματισμός αρμοδιοτήτων. Το νέο μοντέλο ξεκινάει από την Θεσσαλία, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και ακολουθούν Κρήτη, Πελοπόννησος και Δυτική Ελλάδα. Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς και σύντομα θα ακολουθήσει και η περιφέρεια ΑΜΘ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη