Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Λευτέρης Αυγενάκης από την Κομοτηνή: «Από το νέο έτος ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ» – Τέθηκε σε διαβούλευση – Κάλεσμα συμμετοχής

Μέχρι το τέλος του 2024 προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έτσι ώστε το 2025 να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης από την Κομοτηνή και με αφορμή την 1η Διαβούλευση για το Νέο Θεσμικό Πλαίσιο Ασφαλίσεων του Ασφαλιστικού Οργανισμού.

Αγρότες, θεσμικοί και παραγωγικοί φορείς θα μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους έως τέλος του μήνα. Όπως υπογράμμισε ο κύριος Αυγενάκης στη συνέχεια θα υπάρξουν ακόμη δυο διαβουλεύσεις ώστε «να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για να καταστεί ο ΕΛΓΑ σημαντικός στην παραγωγική διαδικασία».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό ο νέος κανονισμός θα στοχεύει στην κάλυψη των νέων προκλήσεων που έχουν ανακύψει μέσα από το διεθνές περιβάλλον και την κλιματική κρίση. Σημείωσε, ότι συνεχίζεται η ανάπτυξη του έργου της Ψηφιακής Εκτιμητικής Διαδικασίας του ΕΛΓΑ που βρίσκεται στην φάση ολοκλήρωσης του διαγωνισμού το οποίο «θα επιτρέψει την εκ βάθρων αναβάθμιση της εκτιμητικής διαδικασίας και της αξιοποίησης της υπάρχουσας βάσης δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος του Οργανισμού».

Προανήγγειλε την πρόσληψη τουλάχιστον 200 ατόμων με δημόσια προκήρυξη και με τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, με συμβάσεις διάρκειας τριών ετών και δυνατότητα παράτασης. «Ξεκινάμε έναν διάλογο για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχει ο ΕΛΓΑ» δήλωσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «το προηγούμενο διάστημα έχει γίνει πολλή δουλειά».

Ζήτησε από τους παραγωγούς, από τις ομάδες παραγωγών και από όλους τους θεσμικούς φορείς της περιφέρειας ΑΜΘ να συμμετάσχουν στη διαδικασία ώστε «να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για να καταστεί ο ΕΛΓΑ σημαντικός στην παραγωγική διαδικασία».

Η κάλυψη των καλλιεργειών αλλά και των εγκαταστάσεων των θερμοκηπίων θα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως προκύπτει από την πρώτη διαβούλευση του νέου θεσμικού πλαισίου ασφαλίσεων του Οργανισμού.

Επιπλέον, εντάσσεται η πυρκαγιά στα ζημιογόνα αίτια για την αποζημίωση της ηρτημένης παραγωγής και καταργείται η εξαίρεση του προανθικού σταδίου των καλλιεργειών από τα αίτια που αποζημιώνονται.

Διευρύνεται η περίοδος ασφαλιστικής κάλυψης λόγω της κλιματικής αλλαγής κλπ, ενώ εισάγεται νέα ζημιογόνα αίτια προαιρετικής ασφάλισης μεταξύ των οποίων η ακαρπία λόγω ήπιου χειμώνα και οι έμμεσες μυκητολογικές ζημίες λόγω εκτεταμένων βροχοπτώσεων και υψηλής υγρασίας.

Επίσης, αναμένεται να καλύπτεται το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, ενώ θα εξασφαλιστεί και η διαφάνεια, ταχύτητα, αξιοπιστία και η αντικειμενικότητα στις αποζημιώσεις μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημιουργώντας Πληροφοριακό Σύστημα Αποζημιώσεων (ΠΣΑ), εξοπλίζοντας τους εκτιμητές με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (tablets, laptops) για άμεση επικοινωνία με το ΠΣΑ και ηλεκτρονική καταγραφή της εκτίμησης.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη