Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Λιβύη: Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την τραγωδία στη Λιβύη – Πέντε οι νεκροί της ελληνικής αποστολής

Μια ακόμη αναπάντεχη τραγωδία συγκλονίζει το πανελλήνιο τις τελευταίες ώρες, καθώς στο σφοδρό τροχαίο δυστύχημα όπου ενεπλάκη η ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύηέχασαν τη ζωή τους -μέχρι στιγμής- πέντε μέλη της.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το θανατηφόρο τροχαίο συνέβη το μεσημέρι, λίγο μετά την άφιξη της ελληνικής αποστολής με C-130 στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης. Σύμφωνα με πληροφορίες το λεωφορείο που τους μετέφερε συγκρούστηκε μετωπικά με ένα φορτηγό που πέρασε στο αντίθετο ρεύμα, με αποτέλεσμα τα δύο οχήματα να τυλιχτούν στις φλόγες.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, τουλάχιστον πέντε εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους στο σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα

Θυμίζουμε πως στις αρχικές ανακοινώσεις τους, τόσο το ΓΕΕΘΑ, όσο και τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών έκαναν λόγο για ελαφρά τραυματίες από ελληνικής πλευράς, για να έρθουν κατόπιν τα διεθνή ΜΜΕ να τους διαψεύσουν, δημοσιεύοντας σοκαριστικά πλάνα από το τραγικό δυστύχημα και αναπαράγοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, Othman Abduljaleel, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τέσσερις Έλληνες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και ακόμη επτά είναι σοβαρά τραυματισμένοι, ως αποτέλεσμα του θανατηφόρου τροχαίου.

«Δεκαπέντε μέλη της ελληνικής ομάδας διάσωσης τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι επτά σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε συγκεκριμένα ο Λίβυος υπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται και δύο Λίβυοι.

Σημειώνεται πως, ακολουθώντας τα τραγικά νέα, από το ΓΕΕΘΑ δόθηκε άμεσα εντολή σε ένα C-130 να απογειωθεί από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα με προορισμό τη Λιβύη, με το ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος να προσγειώνεται στη βορειοαφρικανική χώρα στις 22:48 το βράδυ της Κυριακής, με σκοπό να φέρει τα θύματα του τροχαίου πίσω στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023, το λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη στο πλαίσιο συνδρομής της Χώρας μας, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής.

Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται σε συνεργασία με τις Λιβυκές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συγκέντρωσης του προσωπικού στην Βεγγάζη και επαναπατρισμού του. Αεροσκάφος C-130 στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα με νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα απογείωσης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε την ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης

Η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα. Σε συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της.

ΠΗΓΗ: newsbreak.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη