Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Λουκία Σαράντη: Η ελληνική βιομηχανία επανακάμπτει δυναμικά στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Η ελληνική βιομηχανία είναι ισχυρός πυλώνας για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Έχει ήδη δυναμική παρουσία στα Βαλκάνια, την οποία μπορεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο αν υιοθετηθούν οι κατάλληλες πολιτικές.

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα  στη σημερινή παρέμβαση της Προέδρου του  Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος κας Λουκίας Σαράντη στο 8ο Φόρουμ των Δελφών. Ο ΣΒΕ εκπροσωπείται κάθε χρόνο στο Φόρουμ από τον Πρόεδρο και -δεδομένου ότι είναι ο μοναδικός κοινωνικός εταίρος με έδρα τη Θεσσαλονίκη- φέτος η κα Σαράντη τοποθετήθηκε  στην ενότητα για τον νέο ρόλο της Θεσσαλονίκης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Πρόεδρος του ΣΒΕ υπογράμμισε ότι τα ατού μας είναι η εμπειρία στις αγορές αυτές, η μεγάλη δυναμική των επιχειρήσεων και η ποιότητα των προϊόντων μας. Για να ενισχυθούμε ακόμα περισσότερο πρέπει κυρίως να επενδύσουμε ως χώρα στην εξωστρέφεια, να προασπίσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, να διευκολύνουμε την καινοτομία και να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού.

Επιπλέον, η Ελλάδα -και η Θεσσαλονίκη ειδικότερα- είναι καιρός να αξιοποιήσει τη γεωγραφική θέση και τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα για να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον χώρο των logistics και των συνδυασμένων μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή.

Η κα Σαράντη τόνισε, επίσης, ότι η ελληνική παρουσία στα Βαλκάνια  σήμερα παραμένει σημαντική, παρά τη δεκαετία της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Η χώρα είναι σημαντικός εξαγωγέας, ενώ υπάρχει αξιόλογο απόθεμα άμεσων επενδύσεων ελληνικής προέλευσης και πολυάριθμες επιχειρηματικές κοινότητες  όπου οι Έλληνες πρωταγωνιστούν.  Ενδεικτικά:

  • Η Βουλγαρία είναι η 2η σημαντικότερη χώρα για τις ελληνικές εξαγωγές. Το 2022 εμφάνισε άνοδο εξαγωγών κατά 119% σε σχέση με το 2021, ενώ το απόθεμα ελληνικών άμεσων ξένων επενδύσεων ανέρχεται στα 2,8 δισ. ευρώ.
  • Η Ρουμανία είναι η 10η σημαντικότερη χώρα για τις ελληνικές εξαγωγές, με άνοδο 32% το 2022, ενώ η Ελλάδα είναι ο 8ος σημαντικότερος ξένος επενδυτής εκεί.
  • Η Τουρκία είναι ο 6ος σημαντικότερος εξαγωγικός προορισμός μας.
  • Η Βόρεια Μακεδονία ανήλθε στον 11ο σημαντικότερο εξαγωγικό προορισμό για την Ελλάδα, με διπλασιασμόεξαγωγών το 2022.
  • Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς Αλβανία και Σερβία, αυξήθηκαν το 2022, περισσότερο από 25%.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη