Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Λύσσα: Πού και πότε ξεκινά ο εμβολιασμός των ζώων της άγριας πανίδας – Τι ισχύει για τον Έβρο

Η επανεμφάνιση των κρουσμάτων λύσσας στα ζώα, στη χώρα μας, το 2012, και μέχρι την τελευταία επιβεβαίωση του νοσήματος, το Μάιο του 2014, διάστημα κατά το οποίο εμφανίστηκαν 48 κρούσματα, 40 σε αλεπούδες, 5 σε σκυλιά, 2 σε βοοειδή και ένα 1 σε γάτα, έθεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες σε επαγρύπνηση.

Και αυτήν την άνοιξη, με τη συνδρομή των αρμόδιων περιφερειακών κτηνιατρικών αρχών της χώρας, θα επαναληφθούν οι εμβολιασμοί των αλεπούδων, με εναέριες ρίψεις εμβολίων – δολωμάτων.

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει ο από αέρος ο εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων έναντι του ιού της λύσσας για κάθε μία από τις εαρινές εκστρατείες των ετών 2024 και 2025, και εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου για κάθε μία από τις φθινοπωρινές εκστρατείες των ετών 2024 και 2025.

Οι περιοχές που θα διενεργηθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού κατά του ιού της λύσσας ορίζονται – μεταξύ άλλων – σε απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η συνολική έκταση όπου θα διενεργηθούν εναέριοι εμβολιασμοί εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 30.000 km2, εξαιρουμένων των περιοχών που αφορούν σε υδάτινες επιφάνειες, ποταμούς, εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, αστικές περιοχές και οικισμούς.

Οι Περιφερειακές Ενότητες, που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα είναι: Θεσσαλονίκης (τμήμα αυτής), Κιλκίς, Σερρών (τμήμα αυτής), Πέλλας, Ημαθίας (τμήμα αυτής), Κοζάνης, Γρεβενών (τμήμα αυτής), Καστοριάς, Φλώρινας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων (τμήμα αυτής), Πρέβεζας (τμήμα αυτής), Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Καβάλας (τμήμα αυτής) και Δράμας.

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με δολώματα φέροντα εμβόλιο κατά της λύσσας και η διασπορά τους θα γίνει με ρίψη από αέρος. Υπολογίζεται, η διασπορά κατά μέσο όρο 20-25 δολωμάτων και, πάντως, όχι λιγότερο από 20, ανά km2 επιφάνειας. Να σημειωθεί, ότι ο εμβολιασμός δεν εφαρμόζεται σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες.

Σκοπός του προγράμματος είναι: α) η προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων από το νόσημα, β) η διασφάλιση της ανοσοποίησης της άγριας πανίδας, γ) η διασφάλιση της εκρίζωσης της λύσσας στα ζώα, σε όλη την επικράτεια, δ) η επιζωοτιολογική επιτήρηση και ο έλεγχος της λύσσας στους πληθυσμούς των ζώων της άγριας πανίδας (κόκκινες αλεπούδες), που αποτελούν τον ειδικό στοχευόμενο πληθυσμό, ως ζώα που λειτουργούν ως δεξαμενή του ιού στη χώρα, ε) η επιζωοτιολογική επιτήρηση και ο έλεγχος της λύσσας σε πληθυσμούς άλλων θηλαστικών ζώων, που ανήκουν στο γενικότερο στοχευόμενο πληθυσμό, στ) η διατήρηση του καθεστώτος απαλλαγής από τη λύσσα στη χώρα.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη