Τρίτη 21 Μαΐου 2024

«Μαζί για το Παιδί»: Δίνει πνοή στο Δημοτικό Σχολείο Παλαγίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Το «Μαζί για το Παιδί» δημιούργησε και παρέδωσε στην εκπαιδευτική κοινότητα του Δημοτικού Σχολείου Παλαγίας στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, σύγχρονους χώρους εκπαίδευσης και άθλησης έπειτα από τις σοβαρές ζημιές που είχε υποστεί από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2023.

Στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 4 Απριλίου παραβρέθηκαν η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μακρή, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Τάκης Τοψίδης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, η Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Μαριγούλα Κοσμίδου, καθώς και οι υποστηρικτές, εθελοντές και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του «Μαζί για το Παιδί».

Μέσω αυτής της παρέμβασης, οι 78 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους,  έχουν πρόσβαση στις σύγχρονες επιστήμες και νέες τεχνολογίες, καθώς και επαφή με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, προκειμένου να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες ζωής, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ίσες ευκαιρίες στη γνώση.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε κλειστό γυμναστήριο το οποίο εξοπλίστηκε πλήρως, ενώ στον αύλειο χώρο του σχολείου ανακατασκευάστηκε το γήπεδο μπάσκετ-βόλλεϋ και δημιουργήθηκε παιδική χαρά προσφέροντας ένα περιβάλλον για ασφαλή άθληση, παιχνίδι και κοινωνικοποίηση.

Tο «Μαζί για το Παιδί» ανταποκρίθηκε θετικά από την πρώτη στιγμή στο αίτημα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου για την επαναλειτουργία του σχολείου σχεδιάζοντας σύγχρονους χώρους εκπαίδευσης και άθλησης, ενώ ο Δήμος ανέλαβε την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το κτίριο έπειτα από την πυρκαγιά.

Δημιουργία Σύγχρονων Αιθουσών

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της παρέμβασης το «Μαζί για το Παιδί» προχώρησε σε:

Δημιουργία αίθουσας Διερευνητικής Μάθησης|Οι μαθητές θα έχουν δυνατότητα να εξερευνήσουν τη γνώση με σύγχρονα μέσα σε μια αίθουσα εξοπλισμένη με διαδραστικό πίνακα, laptops και κιτ εκπαιδευτικής ρομποτικής που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, 300 βιβλία και παιχνίδια γνώσεων, 120 εκπαιδευτικά βοηθήματα για τον πειραματισμό και την βιωματική μάθηση που καλύπτουν όλες τις θεματικές  της διδακτέας ύλης του Δημοτικού (όπως γλώσσα, ιστορία, γεωγραφία, μαθηματικά, φυσική, χημεία, αστρονομία, ανατομία, βιολογία). Επίσης, η αίθουσα έγινε πιο λειτουργική με τα κατάλληλα έπιπλα.

Παράλληλα,  ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη «Μελέτη του Περιβάλλοντος» με τη δημιουργία μιας πράσινης γωνιάς (Green Corner) η οποία διαθέτει περισσότερα από 150 εκπαιδευτικά βοηθήματα και βιβλία που εστιάζουν στη φύση, τη γεωλογία και την προστασία του περιβάλλοντος (ανακύκλωση, οικολογία, αναλώσιμες πηγές ενέργειας). Οι μαθητές μπορούν να πειραματιστούν και να ασκήσουν βιωματικά τις γνώσεις που αποκτούν αξιοποιώντας τις ζαρντινιέρες, και το επιτραπέζιο εσωτερικό θερμοκήπιο.

Αναβάθμιση εργαστηρίου πληροφορικής με σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό|Ο κόσμος της πληροφορικής είναι διαθέσιμος για τα παιδιά να τον ανακαλύψουν  με τη βοήθεια διαδραστικού πίνακα και 12 σταθερών υπολογιστών σε μια αίθουσα εξοπλισμένη με νέα εργονομικά τραπέζια εργασίας.

Δημιουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης | Τα παιδιά έχουν στη διάθεσή τουςμια Δανειστική Βιβλιοθήκη η οποίαεμπλουτίστηκε με 500 νέους τίτλους βιβλίων και επιτραπέζια παιχνίδια. Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το διάβασμα και να υλοποιούνται δράσεις  φιλαναγνωσίας στην ειδικά σχεδιασμένη γωνιά.

Δημιουργία δύο Γωνιών Διαλείμματος | Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον σχεδιασμό ειδικών χώρων για στιγμές χαλάρωσης και ελεύθερου χρόνου των παιδιών μέσα στους χώρους του σχολείου. Εκεί τα μικρότερα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν με παιχνίδια κατασκευών Lego  ενώ οι μεγαλύτεροι μαθητές να παίξουν πινγκ πόγκ,  σκάκι και άλλα επιτραπέζια παιχνίδια.

Δημιουργία Χώρων Άθλησης & Παιχνιδιού

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην σωματική και ψυχική υγεία των μικρών μαθητών μέσω με την:

Δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου | Ο αρχικός χώρος του σχολικού γυμναστηρίου επιστρώθηκε με κατάλληλο δάπεδο και εξοπλίστηκε με τοίχο αναρρίχησης, πολύζυγα, βατήρα, πλίνθιο, στρώματα γυμναστικής, υλικό ενόργανης γυμναστικής, ομαδικά παιχνίδια, μπάλες και στεφάνια ενόργανης.

• Ανακατασκευή γηπέδου | Στο  γήπεδο στην αυλή του σχολείου επιστρώθηκε ειδικός ασφαλής τάπητας δημιουργήθηκαν διαγραμμίσεις μπάσκετ και βόλεϋ, έγινε αντικατάσταση ταμπλό-στεφανιών, τοποθετήθηκαν προστατευτικά στρώματα για τις μπασκέτες, ενώ τοποθετήθηκαν και τα απαιτούμενα διχτάκια.

• Δημιουργία Παιδικής Χαράς |Στην παιδική χαρά τοποθετήθηκαν παιχνίδια αναρρίχησης και ισορροπίας για ασφαλές και δημιουργικό παιχνίδι.

Το όραμα του «Μαζί για το Παιδί» είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου ανοιχτού σχολείου που θα είναι πόλος μάθησης, δημιουργικότητας, ανάπτυξης και αισιοδοξίας  τόσο για τα την σχολική κοινότητα όσο και την κοινωνία της Παλαγίας η οποία βίωσε τις συνέπειες των πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή.

Η κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου, Πρόεδρος του «Μαζί για το Παιδί» ανέφερε:

«Οι εικόνες από τις καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου 2023 είναι ακόμη νωπές στη μνήμη μας. Στο «Μαζί για το Παιδί», χωρίς δεύτερη σκέψη αποφασίσαμε να «αγκαλιάσουμε» τα παιδιά, τις οικογένειες τους και τους εκπαιδευτικούς της Παλαγίας.

Ενώσαμε τις δυνάμεις μας και σε στενή συνεργασία με την σχολική κοινότητα η ομάδα μας κατέγραψε τις ανάγκες. Όλο αυτό το διάστημα εργάστηκαμε ώστε να δώσουμε ξανά πνοή στο Δημοτικό Σχολείο Παλαγίας συμβάλλοντας στην επαναλειτουργία του με σύγχρονους χώρους εκπαίδευσης και άθλησης.

Σήμερα γιορτάζουμε το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας: την αναγέννηση μετά από μια καταστροφή.

Με μεγάλη χαρά παραδίδουμε ένα ανοιχτό σχολείο, πόλο μάθησης, δημιουργικότητας, ανάπτυξης και αισιοδοξίας  για την κοινότητα της Παλαγίας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους  χορηγούς μας, τους επώνυμους και  ανώνυμους δωρητές που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλάϊ μας και χάρη στην ευγενική τους υποστήριξη δημιουργήσαμε το σχολείο που κάθε παιδί και εκπαιδευτικός ονειρεύεται!»

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή, αρμόδια για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή, δήλωσε σχετικά: «Μαζί για το Παιδί και στον ακριτικό Έβρο. Ευχαριστώ θερμά την Πρόεδρο του «Μαζί για το Παιδί» κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου για την αδιάκοπη μέριμνα του οργανισμού σε θέματα Παιδείας και για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στις μαθήτριες και τους μαθητές των ακριτικών περιοχών.

Η σπουδαία δράση του «Μαζί για το Παιδί» αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα στις περιοχές που ευεργετεί και δημιουργεί μια σημαντική παρακαταθήκη σε υποδομές για τις επόμενες γενιές μαθητών και για την τοπική κοινωνία.

Αυτήν την φορά το «Μαζί για το Παιδί» με προσκάλεσε να εγκαινιάσω την επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Παλαγίας Έβρου και να μοιραστώ την χαρά και την ικανοποίηση που φέρνει η παράδοση σύγχρονων χώρων εκπαίδευσης και αθλητισμού. Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή είχαν προκαλέσει τεράστιες ζημιές που είχαν καταστήσει το σχολείο ακατάλληλο και είχαν οδηγήσει σε αναστολή της λειτουργίας του.

Η πρωτοβουλία του «Μαζί για το Παιδί» έκανε πραγματικότητα την κατασκευή νέων χώρων εκπαιδευτικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και εξασφάλισε την επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Παλαγίας. Αξίζουν σε όλες και όλους θερμές ευχαριστίες και ειλικρινή συγχαρητήρια!»

Όπως ανέφερε η κυρία Δήμητρα Βουρδόγλου, Διευθύντρια του σχολείου: «Το «Μαζί για το παιδί», ήταν κοντά μας από την πρώτη στιγμή. Συνεργαστήκαμε όλους αυτούς τους μήνες για να διερευνήσουμε και να καταγράψουμε τις ανάγκες των μαθητών του σχολείου μας. Συνεργαστήκαμε για να σχεδιάσουμε και να οργανώσαμε τις παρεμβάσεις. Δεν έμεινε κανένας χώρος του σχολείου μας χωρίς να εξοπλιστεί και να αξιοποιηθεί δημιουργικά. Όπως λέει και ο Ελύτης, συνεργαστήκαμε με πίστη για να φτιάξουμε την άνοιξη στα παιδιά μας. Σήμερα παραδίδουμε στους μαθητές μας ένα σχολείο με σύγχρονους χώρους εκπαίδευσης και άθλησης, ένα σχολείο πρότυπο. Ένα σχολείο που θα επιτρέπει στα παιδιά μας να διεκδικήσουν ισότιμα το μέλλον τους. Ένα ευχαριστώ από καρδιάς στην κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του «Μαζί για το παιδί» και στους χορηγούς μας.»

Θερμές Ευχαριστίες

Η υλοποίηση του έργου  πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των:  Trafigura Foundation & Trafigura Maritime Ventures Ltd, κυρία Κυβέλη Αλεξίου, Skroutz, Astra Shipmanagement Inc, επώνυμων και  ανώνυμων δωρητών.

Λίγα λόγια για τις δράσεις του «Μαζί για το Παιδί» στη Θράκη

Μέσω του προγράμματος «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας» του «Μαζί για το Παιδί»  που υλοποιείται από το 2019, έχουν στηριχθεί 13.744 μαθητές και έχουν ενισχυθεί οι προσπάθειες 1.740 εκπαιδευτικών σε 122 σχολεία των νομών Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, ενθαρρύνοντάς τους να δημιουργήσουν θετικές αλλαγές στον τόπο τους, και θεμέλια για βιώσιμες κοινότητες, που θα προσφέρουν ίσες ευκαιρίες στα παιδιά και τους νέους τους.

Το «Μαζί για το Παιδί» άφησε το κοινωνικό του αποτύπωμα στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμότειχου Ορεστιάδας, Σαμοθράκης, Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών, Ιάσμου, Αρριανών και Ξάνθης φτάνοντας μέχρι τα ακριτικά χωριά που βρίσκονται στο Τριεθνές.

Οι παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις τοπικές διευθύνσεις εκπαίδευσης, τους τοπικούς φορείς και  τους δήμους με στόχο την κάλυψη αναγκών για την διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση και περίθαλψη των παιδιών και των νέων που κατοικούν στους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη