Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Μακεδονία – Θράκη: Πόσες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες – Πόσα περιστατικά Covid νοσηλεύονται

Σε μια μέρα που αναμένουμε και πάλι τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης έδωσε την εικόνα από την υγειονομική κατάσταση στην περιοχή.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1, ο κ. Τσαλικάκης τόνισε ότι «η κατάσταση είναι πιεστική». Στη συνέχεια παρέθεσε τα στοιχεία για τις νοσηλείες σε απλές κλίνες και ΜΕΘ covid, αλλά και για τις ΜΕΘ που αφορούν τα λεγόμενα «καθαρά» (non covid) περιστατικά.

417 ασθενείς σε απλές κλίνες – 67 κατειλημμένες ΜΕΘ covid

Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Τσαλικάκης, σε απλές κλίνες νοσηλεύονταν σήμερα το πρωί πάνω από 417 ασθενείς, ενώ αναμένονταν να προστεθούν άλλοι 50 από τη χτεσινή εφημερία, ενώ 35 ασθενείς φιλοξενούνται στην «Αρωγή» που έχει μπει στη μάχη που δίνει για ακόμη μία φορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συνολικά, δηλαδή, τα νοσοκομεία που ανήκουν στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ διαχειρίζονται περίπου 500 περιστατικά σε απλές κλίνες covid, ενώ από τις 74 ΜΕΘ covid της συγκεκριμένης Υγειονομικής Περιφέρειας είναι κατειλημμένες οι 67.

Δύσκολη όμως είναι η κατάσταση για τους non covid ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικές Θεραπείας, καθώς πλέον ελάχιστα είναι τα κενά στο σύνολο των 61 «καθαρών» ΜΕΘ στην 4η ΥΠΕ. Ένα με δυο κενά κρεβάτια υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση σε περιφερειακά νοσοκομεία, όπως της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Έξι παιδιά νοσηλεύονται

Ο κ. Τσαλικάκης επισήμανε ακόμη ότι το πρωί νοσηλεύονταν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της πέντε παιδιά και βρέφη και ακόμη ένα παιδί στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Επίσης, το πρωί της Παρασκευής παρέμεναν στο Ιπποκράτειο για νοσηλεία τρεις έγκυες.

Νέα έκκληση για τους  εμβολιασμούς

Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ απηύθυνε έκκληση αφενός προς όλους τους πολίτες -εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους- να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνϊοό και αφετέρου προς τους ανεμβολίαστους με covid-19 «να μη μένουν από εγωισμό στο σπίτι» αν νοσήσουν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν δεν υποχωρούν τα συμπτώματα μετά την 1η ή 2η μέρα είτε θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους ή στο εφημερεύον νοσοκομείο, καθώς η διαχείριση των περιστατικών είναι δύσκολη εάν πάνε στο νοσοκομείο την 7η ή την 8η μέρα. Αντίθετα, από τους εμβολιασμένους οι οποίοι θα νοσήσουν και θα χρειαστούν νοσηλεία, το 90% θα πάρει εξιτήριο σε 4-5 μέρες.

Ο κ. Τσαλικάκης αναφέρθηκε επίσης στην «αφόρητη πίεση» που καταγράφεται σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης εξηγώντας για ποιον λόγο αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή λειτουργίας περιφερειακών ιατρείων, καθώς και ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των Κέντρων Υγείας.

Για την τρίτη δόση

Τέλος, αναφερόμενος στην πορεία του εμβολιασμού ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ τόνισε πως υπάρχει κινητικότητα στα ραντεβού για την 3η δόση, ενώ εντύπωση -όπως είπε- προκαλεί η αύξηση των εμβολιασμών από τις κινητές ομάδες. Μάλιστα, όπως ανάφερε, οι εμβολιασμοί αφορούν ακόμη την πρώτη δόση, ενώ αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον για εμβολιασμούς στις κινητές μονάδες της Χαλκιδικής που «ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη