Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

«Μας τέλειωσε»… 9 Ιουλίου σήμερα και η συμφωνία με την Βουλγαρία για τη διαχείριση των νερών στον Άρδα έληξε…

«Τετέλεσται…» ή αλλιώς σφύριξε και έληξε… γιατί σήμερα 9 Ιουλίου λήγει και τυπικά η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας  για τη διαχείριση των νερών στον Άρδα στον Έβρο. Η ημερομηνία που όλοι περίμεναν ήρθε και κανείς δεν ξέρει τι γίνεται από εδώ και πέρα, γιατί πολύ απλά ούτε οι κυβερνώντες γνωρίζουν για να πουν…

«Είμαστε στη δυσμενέστερη θέση, γιατί είμαστε από κάτω και εξαρτιόμαστε απ΄ αυτούς που είναι από πάνω και έχουν νερό». Αυτή η άκρως ρεαλιστική φράση περιγράφει στο έπακρον την πραγματικότητα για την κατάσταση που επικρατεί και για το τι μέλλει γενέσθαι. Μια φράση που έρχεται δια στόματος του γενικού γραμματέα φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πέτρου Βαρελίδη και η οποία αποτυπώνει τη συνθήκη διαπραγμάτευσης.

Μετά από 60 χρόνια η σύμβαση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία για τα νερά του Άρδα, από τον οποίο αρδεύονται περίπου 220 χιλιάδες στρέμματα γης στην περιοχή της Ορεστιάδας εκπνέει και από τις 10 Ιουλίου οι αγρότες του βορείου Έβρου θα βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά και ένα πολύ μεγάλο μέρος της οικονομίας και της ανάπτυξης της περιοχής θα βασίζεται στην καλή θέληση των Βουλγάρων.

Ο κύριος Βαρελίδης μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε: «Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη κυβέρνησης στη Βουλγαρία που δημιουργεί επί της ουσίας έλλειψη συνομιλητή, ακόμα και αν συμφωνήσουμε λύση δεν θα μπορούσε να επικυρωθεί από το βουλγαρικό κοινοβούλιο. Ήμασταν κοντά σε συμφωνία το Μάρτιο, απέμεναν λεπτομέρειες, αλλά δυστυχώς κατέρρευσε η κυβέρνηση και δεν μπορέσαμε να επικυρώσουμε τη συμφωνία. Προέβλεπε μία περίοδο χάριτος δύο ετών, ώστε η Ελλάδα να υλοποιήσει και τα απαραίτητα έργα για τη διαχείριση του νερού και ένα αντίτιμο έναντι των υπηρεσιών που θα παρέχουν οι Βούλγαροι, εφόσον χρειαστεί να παρέχουν», όπως είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

«Δεν προσεγγίζουμε φοβικά τη διαπραγμάτευση και νομίζω ότι θα μπορέσει να επικρατήσει η λογική με τη βοήθεια και της πολιτικής πίεσης που ασκείται σε όλα τα επίπεδα. Είναι μια σύνθετη νομική διαδικασία, θέλει προσοχή στο πως θα διατυπωθει, ώστε να μην προκύψουν ζητήματα ευρωπαϊκού δικαίου και δικαίου ανταγωνισμού, στόχο είναι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Σε κάθε περίπτωση είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση».

Παράλληλα ο κύριος Βαρελίδης τόνισε, ότι προχωρά η υλοποίηση έργων υποδομής για να μην υπάρχει αυτή η εξάρτηση από τη βουλγαρική πλευρά, κάτι που θα απελευθερώσει και τις δύο πλευρές, προς το παρόν μέχρι να προκύψει κυβέρνηση στη γείτονα χώρα, έχουμε προχωρήσει σε μια άτυπη σιωπηρή παράταση δύο μηνών, ευελπιστώντας πως θα βρεθεί λύση με πολιτική βούληση και καλή διάθεση.

Την ίδια ώρα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας στην τελευταία του συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος Τριγώνου και Κυπρίνου, Μανώλης Χατζηπαναγιώτου  μίλησε για το μείζον αυτό θέμα λέγοντας, πως η μόνη επίσημη ενημέρωση που έχει γίνει είναι αυτή από την τηλεοπτική εμφάνιση του γενικού γραμματέα, ότι δηλαδή δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τη Βουλγαρία, διότι η γειτονική χώρα δεν έχει κυβέρνηση και εξαρτιόμαστε πλέον από την καλή διάθεση των γειτόνων.

Ο  κύριος Χατζηπαναγιώτου κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο, σύσσωμο να ενεργοποιηθεί πιο δυναμικά και με μία γενναία, όπως είπε παρέμβαση, κυρίως στο υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να  μην «κρέμεται» από τις καλές διαθέσεις των Βουλγάρων, όλη η αγροτική οικονομία της περιοχής.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email