Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Μεγάλο το πρόβλημα στέγης για φοιτητές στην περιφέρεια ΑΜΘ – Αναζητούνται λύσεις 

Και μπορεί να κατέβηκαν ακόμη και στους δρόμους φοιτητικοί σύλλογοι στην περιφέρεια ΑΜΘ διαμαρτυρόμενοι για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη φοιτητική στέγη, και όλοι να συμφωνούν στο δίκαιο αίτημα τους, η λύση όμως φαίνεται να αργεί να έρθει…

Τα πανάκριβα ενοίκια, η ανύπαρκτη στέγη και οι ελάχιστες φοιτητικές εστίες οδηγούν τους φοιτητές και τις οικογένειες τους σε αδιέξοδο. 

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο ζήτησης-προσφοράς, που χαρακτηρίζει όλη την κτηματαγορά, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και τη φοιτητική κατοικία. Το πρόβλημα επιτείνεται και λόγω της ραγδαίας αύξησης των μισθώσεων τύπου Airbnb.

Το θέμα της έλλειψης της στέγης, τόσο για τους φοιτητές, όσο και για άλλους εργαζόμενους, έφερε προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Διονύσης Κλάδης, ο οποίος θέλησε να μάθει αν η περιφερειακή αρχή, σκοπεύει να θεσμοθετήσει επίδομα ενοικίου στους αναπληρωτές και τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς, αν θα προχωρήσει σε ενοικίαση δωματίων ξενοδοχείων για την διαμονή των πρώτων ημερών σε εργαζόμενους και φοιτητές και αν είναι στα σχέδια της, να προχωρήσει σε κάποιο επίδομα ενοικίου για όλους τους εργαζόμενους της περιφέρειας που διαμένουν σε τουριστικές ή απομακρυσμένες περιοχές.

Ο κύριος Κλάδης δεν στάθηκε μόνο σε αυτά, ρώτησε επίσης, αν η περιφέρεια σκοπεύει να υλοποιήσει κάποιο πρόγραμμα ανέγερσης νέων εστιών σε κάθε πόλη, που θα καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών και αν προγραμματίζει παρεμβάσεις στις υφιστάμενες εστίες.

Ο περιφερειάρχης από την πλευρά του Χριστόδουλος Τοψίδης, ανέφερε πως η περιφέρεια αναγνωρίζει το μείζον αυτό πρόβλημα και σχεδιάζει με τις υπηρεσίες της, να υπάρξει κάλυψη για τους εργαζόμενους σε απομακρυσμένες και μειονεκτικές περιοχές.

Ειδικά για τους φοιτητές, τόνισε πως στο ΔΠΘ, όπως και σε άλλα πανεπιστήμια δίνεται επίδομα από την πολιτεία 2.500 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών στέγασης.

Επίσης, έχοντας τη σχετική πληροφόρηση από το πανεπιστήμιο, γνωρίζει, ότι στην Ορεστιάδα καλύπτονται όλοι οι δικαιούχοι δωματίου φοιτητικών εστιών, όπως και στο Διδυμότειχο που έμειναν κενές, ενώ οι δικαιούχοι, που πληρούν τα κριτήρια καλύπτονται σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

Σε Καβάλα και Δράμα βγήκε διαγωνισμός για ξενοδοχεία και δωμάτια, αλλά ήταν άγονος, ενώ μέσω ΣΔΙΤ δημιουργούνται νέα δωμάτια σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή. Στην Ξάνθη γίνονται εργασίες επισκευής, ενώ για όλες τις εγκαταστάσεις εκπονούνται μελέτες για την αναβάθμισή τους.

Η περιφέρεια δεσμεύτηκε να διαθέσει 500.000 ευρώ για εξοπλισμό στο ΔΠΘ και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων της, είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει  ό,τι άλλο μπορεί, όπως για παράδειγμα, το εστιατόριο των εστιών στην Κομοτηνή.

Αναφορικά με τη στέγαση φοιτητών, μετέφερε το σχέδιο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για κατασκευή νέων εστιών και τη βελτίωση των υφιστάμενων, ενώ παράλληλα ανέδειξε το αυξημένο κυβερνητικό επίδομα ενοικίου για φοιτητές της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email