Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Μεγαλώνει η αναγκαιότητα για την ίδρυση και την λειτουργία της ΜΕΘ παιδιών στην περιφέρεια ΑΜΘ

Ολοένα και δυναμώνει η «φωνή» εκείνων που έχουν βάλει το τελευταίο διάστημα στο δημόσιο διάλογο μετ’ επιτάσεως την λειτουργία παιδιατρικής κλινικής ΜΕΘ στην περιφέρεια ΑΜΘ, αναπτύσσοντας την ανάλογη επιχειρηματολογία και προσπαθώντας να πείσουν τους ιθύνοντες στο να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο μεγάλο εγχείρημα, καθώς σε όλη την Βόρεια Ελλάδα μόνο στην Θεσσαλονίκη υπάρχει ΜΕΘ παιδιών και διαθέτει 8 κλίνες, αριθμός πολύ μικρός για να ανταποκριθεί στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες μιας τεράστιας γεωγραφικής περιοχής.

Οι βουλευτές από το ΚΚΕ Δελής, Λαμπρούλης και Στολτίδης, αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των πολιτών της ΑΜΘ φέρνουν το ζήτημα αυτό στη βουλή, ρωτώντας τον αρμόδιο υπουργό, τι σκοπεύει να κάνει ως προς την ικανοποίηση αυτού του δίκαιου αιτήματος.

«Η περιφέρεια ΑΜΘ αποτελείται από 5 περιφερειακές ενότητες και ανάμεσα σε αυτές και δύο μεγάλα νησιά του Θρακικού Πελάγους, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη. Ο μόνιμος πληθυσμός της περιφέρειας ανέρχεται σε 562.201 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021 από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η απόσταση που χρειάζεται να διανύσει κανείς για να την διασχίσει ξεπερνά τα 500 χμ.

Η λειτουργία παιδιατρικής ΜΕΘ σε μια περιφέρεια που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου, χωρίς σιδηροδρομική διασύνδεση, με χιλιάδες κατοίκους σε απομακρυσμένους ορεινούς όγκους, που δεν καλύπτονται ούτε με κέντρα υγείας, όπως στο Δήμο Αρριανών (ΠΕ Ροδόπης), χιλιάδες κατοίκους στα νησιά της Σαμοθράκης και της Θάσου, δεν είναι πολυτέλεια αλλά βασική ανάγκη.

Η αντιμετώπιση περιστατικών από τη παιδιατρική ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη μπορεί να σημαίνει πολύωρη και επικίνδυνη διακομιδή, ενώ ακόμα περισσότεροι είναι οι κίνδυνοι για τα περιστατικά από τα νησιά και λόγω απαγορευτικών απόπλου εξαιτίας της κακοκαιρίας τους χειμερινούς μήνες.

Τραγικά είναι τα πιο πρόσφατα παραδείγματα απώλειας της ζωής του πεντάχρονου από τη Θάσο ή της εννιάχρονης από το Διδυμότειχο. Απ’ όλα αυτά επιβεβαιώνεται η ανάγκη άμεσης δημιουργίας παιδιατρικής ΜΕΘ, όπως διεκδικούν χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής, σωματεία, φορείς και δημοτικά συμβούλια.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, για τη δημιουργία παιδιατρικής ΜΕΘ, πλήρως στελεχωμένης με όλο το απαραίτητο μόνιμο υγειονομικό και υποστηρικτικό προσωπικό, στην περιφέρεια ΑΜΘ. »

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email