Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Με κάθε λαμπρότητα η επίσημη υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου στο πλαίσιο εορτασμού για τα «Ελευθέρια» της Αλεξανδρούπολης

Με κάθε επισημότητα έγινε η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ελευθερίων» της πόλης.

Ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου βρέθηκε στην πρωτεύουσα του Έβρου μετά από πρόσκληση της δημοτικής αρχής, προκειμένου να αναγορευτεί, ως επίτιμος δημότης σε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό αλλά και ουσιαστική σημασία, ώστε η πρωτοβουλία αυτή να συμβάλλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο περιοχών, άλλωστε είναι γνωστό ότι στη Αλεξανδρούπολη μένουν, δραστηριοποιούνται και φοιτούν πολλοί Κύπριοι.

Κατά την διάρκεια της επίσημης δοξολογίας, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος καλωσόρισε τον μακαριότατο και τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης λέγοντας του ανάμεσα σε άλλα πως:«σας καλωσορίζουμε με ό,τι είστε ως πρόσωπο και με ό,τι κομίζετε ως θεσμός, στο σκήπτρο που κρατάτε, να μας διδάσκετε με τα πάθη και την υπομονή σας, κατάτην Χριστόν ζωήν». 

Ο σεβασμιότατος με εγκάρδια λόγια και γεμάτα συναίσθημα μίλησε για τα κοινά προβλήματα, τις κοινές ανησυχίες και τους κοινούς κινδύνους με επίκεντρο την αβεβαιότητα που προέρχεται «εξ’ ανατολάς», τονίζοντας πως στην πραγματικότητα διαχρονικά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, «εκμεταλλευόμενοι» όλοι τις αφελείς μας διαθέσεις, και επισημαίνοντας, πως κόντρα στον καιρό που τάχα επιδιώκει να αμβλύνει τις γωνίες, όλοι παίζουν στην πλάτη μας. 

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ανέφερε, με νόημα και συγκίνηση πως ήταν 12 ετών, τι και αν πέρασαν 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, όλα τα θυμάται, τίποτα δεν έχει ξεχάσει από εκείνες τις σειρήνες της φρίκης των τραγικών γεγονότων. Η πείρα είναι κοινή και η απειλή διαρκής, δεν έκρυψε τους φόβους και τις ανησυχίες του ακόμη και για μελλοντικούς θρησκευτικούς πολέμους, όμως όπως πρόσθεσε θα συνεχίσουμε να προχωράμε με δύναμη και τόλμη. 

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχαρίστησε φορείς και θεσμικούς για τις θερμές εκδηλώσεις υποδοχής λέγοντας, πως αισθάνεται «αιχμάλωτος» της αγάπης αυτής, και υποστηρίζοντας, πως κάθε φορά που πατάει αυτά τα χώματα νιώθει αγαλλίαση. Ο μακαριότατος ανέφερε, πως συμμετέχει στην χαρά της πόλης για τα 104 χρόνια απελευθέρωσης της, όμως έναν «ελεύθερο αέρα» που δεν μπορεί αναπνεύσει εξίσου η Κύπρος. Ακόμη αποτελεί η «ελευθεριότητα» της ζητούμενο, κάνοντας το πόνο όλωνμεγάλο. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέλυσε τους κινδύνους, τα δεδομένα, την υφιστάμενη κατάσταση και μας κάλεσε να προβληματιστούμε, καθώς η γεωγραφική θέση των χωρών μας, μας έβαλε στο στόχαστρο, πληγωθήκαμε αλλά αντέξαμε. Οι αγώνες είναι διαχρονικοί, την ελευθερία μας την κερδίσαμε μόνοι μας, δεν μας την χάρισε κανείς και ευθύνη μας όπως είπε είναι η διατήρηση της και έκλεισε λέγοντας πως ο ελληνισμός βάλλεται από παντού και απαιτείται εθνική αφύπνιση για να εξασφαλίσουμε την επιβίωση μας. 

Ο στόχος κατάληψης της Κύπρου παραμένει από κάθε τουρκική κυβέρνηση και αυτόν τον στόχο ανέπτυξε ο μακαριότατος, ξεδιπλώνοντας τους τρόπους και τις μεθόδους που η άλλη πλευρά προσπαθεί να επιβάλλει με τον κίνδυνο της τουρκοποίησης, με τη διάλυση της κυπριακής δημοκρατίας, με τον εποικισμό και τον εκφοβισμό για φυγή προς το εξωτερικό. 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη