Με τρεις NAVTEX η Τουρκία ζητά την αποστρατικοποίηση έξι νησιών – Μεταξύ αυτών και της Σαμοθράκης

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Την ώρα που χώρες της ΕΕ καταγγέλουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα επιμένει στην τακτική της, με τρεις νέες navtex που εξέδωσε και ζητά την αποστρατικοποίηση – αυτήν την φορά- έξι ελληνικών νησιών.

Τις navtex εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία της Σμύρνης, όπου με επίκληση της Συνθήκης της Λωζάνης, θέτει θέμα για Ικαρία, Πάτμο, Χίο, Σάμο, Λήμνο και Σαμοθράκη.

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της συζήτησης που γίνεται στο ευρωκοινοβούλιο, με θέμα «την κλιμάκωση των εντάσεων στα Βαρώσια Κύπρου έπειτα από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας» η Αυστρία, μέσω του ευρωβουλευτή του κυβερνώντος στην Αυστρία Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ζήτησε την αφαίρεση από την Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διακοπή κάθε προενταξιακής βοήθειας».

 Η αντίδραση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια

Την «προκλητική, επιθετική και παράνομη» συμπεριφορά της γειτονικής χώρας, που ανακοίνωσε ότι επεκτείνει μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου τις  σεισμικές έρευνές της» κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας,

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η Τουρκία προσπαθεί δια της βίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κρατών – μελών της ΕΕ. Περιφρονεί τις σαφείς θέσεις και αποφάσεις της ΕΕ, αλλά και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας.

«H Τουρκία απώλεσε δυστυχώς μία ακόμη σημαντική ευκαιρία να διακόψει, όσο κάτι τέτοιο θα είχε νόημα, την παράνομη κατ’ εξακολούθηση συμπεριφορά της.

Δόθηκε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία μέχρι σήμερα. Η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν “καλής θέλησης” της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε προσχηματική “θετική” χειρονομία, θα έχει μόνο στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ’ εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς».

Κατά τον κ. Δένδια, αυτή την φορά, «ανεξαρτήτως οψίμων δηλώσεων, η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αφελής. Η Ελλάδα βεβαίως μένει πάντα πιστή στην ιδέα του ειλικρινούς διαλόγου. Αλλά απαιτεί ως προς τούτο συνομιλητή που θα έχει αποδείξει την υπακοή του στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκή επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας».

Έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται ως αναθεωρητικός, αποσταθεροποιητικός παράγοντας, επικίνδυνος  για την ασφάλεια της άμεσης και ευρύτερης περιοχής, αλλά και για τις προτεραιότητες και τις αξίες που εκφράζει και προωθεί η ΕΕ» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Η τοποθέτηση του Αναπλ. ΥΠΕΞ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

«Η Άγκυρα είχε να επιλέξει δύο δρόμους: Τον ευρωπαϊκό δρόμο ή εκείνο του κράτους – ταραξία. Ακόμα και σήμερα, επιλέγει να μην ακολουθεί τον καλό δρόμο. Αμφισβητεί όλους τους κανόνες της ΕΕ. Είναι πλέον η ώρα, η Ευρώπη να εκφραστεί με μία ενιαία φωνή απέναντι στην Τουρκία», υπογράμμισε σε συνέντευξή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Η δήλωση της Ευρωβουλευτού Ελίζας Βόζεμπεργκ

«Η Ένωση οφείλει να αναχαιτίσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, κάθε νέα προσπάθεια του Ερντογάν για δημιουργία τετελεσμένων επί ευρωπαϊκού εδάφους. Διαφορετικά, θα είναι συνένοχη σε ένα διαρκές έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος δύο κρατών μελών, Ελλάδας και Κύπρου, με απρόσμενες συνέπειες για ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι χρέος μας να περιφρουρήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την ενότητά μας» τόνισε μεταξύ άλλων η Ελίζα Βόζενμπεργκ, κατά την ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin