Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Μηταράκης: 10.000 άτομα έχουν φύγει από τη χώρα μας με απελάσεις και μετεγκαταστάσεις

Στην διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος κάνοντας λόγο για μείωση των ροών κατά 90% αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 το πρωί της Δευτέρας ο κ. Μηταράκης μίλησε για μια πλέον πιο διαχειρίσιμη κατάσταση, δεδομένου ότι οι δομές στη χώρα είναι πλέον 35 από 121. Το 2019, όπως επισήμανε, στα νησιά υπήρχαν 17.000 άτομα και σήμερα είναι 3.500.

«Αυτό που βάλαμε στόχο είναι να αλλάξουμε αυτό που συμβαίνει στα σημεία εισόδου. Από τις ανοικτές δομές όπως λ.χ. στη Μόρια που ντρόπιασαν τη χώρα, τώρα μιλάμε για κλειστές, ελεγχόμενες δομές, που δίνουν αξιοπρεπέστατες συνθήκες διαβίωσης και μαζί υπάρχει σε αυτές αυξημένο αίσθημα ασφάλειας και για τους οφελούμενους και για τους εργαζόμενους και για τις τοπικές κοινωνίες», είπε μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος σημείωσε ότι σήμερα έχουν φύγει από τη χώρα, νόμιμα, με απελάσεις, μετεγκαταστάσεις, θεωρητικές επιστροφές, 10.000 άτομα.«Τα τελευταία δύο χρόνια είναι περισσότερα τα άτομα που φεύγουν από αυτά που έρχονται. Βλέπουμε μια αποσυμφόρηση και στα νησιά μας και στην ηπειρωτική Ελλάδα», είπε.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που λαμβάνονται στις κλειστές δομές λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού, αναφέρθηκε στην εφαρμογή του σχεδίου «Αγνοδίκη», σημειώνοντας ότι προς ώρας δεν έχει υπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής σε αυτές τις δομές, παρά τον πληθυσμό που φιλοξενούν.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μίλησε και για το πρόγραμμα «Ήλιος», το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει επιδότηση ενοικίου 12μηνης διάρκειας στους χορηγούντες Άσυλο, αλλά και βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως εγκαινιάστηκαν χθες οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές στη Λέρο και στην Κω. «Η ημέρα είναι ιστορική», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Εικόνες σαν και αυτές που έζησαν τα νησιά μας την περίοδο 2015-2019 ανήκουν οριστικά στο παρελθόν», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης παρατήρησε χθες ότι με τις νέες δομές δίνεται «ένα οριστικό τέλος σε αστικούς πλέον μύθους», συμπληρώνοντας ότι οι δομές «δεν φτιάχνονται για μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών», «λειτουργούν αποτρεπτικά και ταυτοχρόνως προληπτικά για νέες μεταναστευτικές ροές» και «θα λειτουργήσουν ως αιχμή του δόρατος μιας πολιτικής που στοχεύει στη σκοτεινή δράση των κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης».

Πηγή: protothema.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη