Μητσοτάκης: Εμβολιασμός ή αναστολή εργασίας στα Γηροκομεία – Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Υποχρεωτικός καθίσταται ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι  υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

«Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους.

Σχετικά με τους κλειστούς χώρους από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Ψυχαγωγία χωρίς όρθιους το καλοκαίρι

Στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.

Δεν κινδυνεύει η Ελλάδα αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δύο σκιές» εμποδίζουν τη γρήγορη και οριστική έξοδο από την πανδημία, η εμφάνιση της επιθετικής μετάλλαξης Δέλτα και ένα ποσοστό πολιτών που ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν.

Έστειλε μήνυμα ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων καθώς η πολιτεία θα δώσει ελευθερία στους πολλούς και προστασία σε όλους «γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες».

Τέλος οι καθολικές απαγορεύσεις

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καθολικών απαγορεύσεων. Κάλεσε όσους διστάζουν αν εμβολιαστούν να ακούσουν τους νέους που αξιοποιούν το Freedom Pass, την Εκκλησία που απομονώνει τις λιγοστές φωνές εναντίον του πλησίον, τους επαγγελματικούς φορείς, που ζητούν να επανέλθουν οι δουλειές σε κανονικούς ρυθμούς και τα εκατομμύρια γυναίκες και άντρες που θέλουν να ζήσουν με υγεία και ελευθερία.

Ας μην επενδύουν κάποιοι στην άγνοια ή την αγωνία

Ο πρωθυπουργός κάλεσε σε συσπείρωση λέγοντας ότι οι κανόνες δεν διχάζουν αλλά ενώνουν και στηλίτευσε τη διγλωσσία και τις αντιφατικές συμπεριφορές που δημιουργούν σύγχυση.

«Ας μην επενδύουν, λοιπόν, κάποιοι στην άγνοια ή στην αγωνία. Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία βάζει ξανά μπροστά τις μηχανές της», σημείωσε.

πηγή skai.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin