Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η… Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Οριστικοί «τίτλοι τέλους» φαίνεται να πέφτουν αναφορικά με την παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως επισφραγίστηκε μετά και την ανακοίνωση εκ μέρους του ιδιώτη υπενοικιαστή δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχάρεως (Πλατύ, Σέρρες) πως οι όποιες ποσότητες ελληνικών ζαχαρότευτλων έχουν καλλιεργηθεί και όσες παραδοθούν από τους αγρότες, θα χρησιμοποιηθούν για παραγωγή βιοαερίου και ζωοτροφών.

Ειδικότερα, ο εν λόγω ιδιώτης υπενοικιαστής ιδιοκτήτης της Royal Sugar, Χρήστος Καραθανάσης, δήλωσε σε συνέντευξή του σε τοπικό σερραϊκό μέσο ότι «την 1η Νοεμβρίου θα ανοίξει το εργοστάσιο στις Σέρρες, αλλά από τα παραδοτέα τεύτλα δεν θα παραχθεί ζάχαρη».

Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη μέχρι πριν μόλις ένα μήνα δεσμεύονταν δημοσίως περί του αντιθέτου. Συγκεκριμένα σχετικό δελτίο τύπου, το οποίο εκδόθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου ανέφερε επί λέξει: «υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη και τη συμμετοχή της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Φωτεινής Αραμπατζή, του γενικού γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστη Καβαλάκη, του προέδρου της Royal Sugar κ. Χρήστου Καραθανάση και εκπροσώπων της Intrum και τευτλοπαραγωγών συμφωνήθηκε ότι η Royal Sugar θα ξεκινήσει την παραλαβή των τεύτλων το αργότερο έως την 1η Νοεμβρίου 2020 για παραγωγή ζάχαρης στο εργοστάσιο των Σερρών σε συμφωνημένη με τους παραγωγούς τιμή».

Κάτι τέτοιο όχι μόνο δε συνέβη, αλλά μπαίνει οριστική «ταφόπλακα» στις όποιες προσδοκίες είχαν δημιουργηθεί για επανεκκίνηση της Βιομηχανίας Ζάχαρης. Κάπως έτσι και τα τρία εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης (σε Σέρρες, Πλατύ, Ορεστιάδα) παραμένουν ανενεργά, με προοπτικές επαναλειτουργίας να υπάρχουν μόνο για το πρώτο.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις, όπως είναι φυσικό, φέρνουν σε ακόμη μεγαλύτερη απόγνωση τόσο τους εργαζόμενους της επιχείρησης, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα πολλών μηνών, όσο και τους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι παρά το ότι για φέτος έχουν εξασφαλισμένη αποζημίωση, ζουν με το φόβο της επόμενης μέρας.

Από την πλευρά τους, όπως δήλωσε σχετικά στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο επί σειρά ετών πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών του Έβρου, Πρόδρομος Προϊκάκης, χαρακτήρισε «αναμενόμενο το τέλος της παραγωγής ζάχαρης στη χώρα», αφού όπως είπε, «αυτό διαφαίνονταν από όλες τις ενέργειες και τις κινήσεις που προηγήθηκαν».

Ο κ. Προϊκάκης υποστήριξε ότι «η κατάσταση έφτασε εδώ που έφτασε, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων», ενώ χαρακτήρισε «βιαστική και χωρίς την πρόβλεψη απαιτούμενων όρων» την τελευταία συμφωνία για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία αφορούσε την εκμίσθωση μόνο των εργοστασίων Πλατέος και Σερρών. «Οι παραγωγοί των περιοχών αυτών, που έκαναν συμφωνητικά να παραδώσουν τα τεύτλα τους για ζάχαρη, σε συγκεκριμένη τιμή, θα έχουν σημαντικές απώλειες μετά την απόφαση του επενδυτή να παραλάβει τα τεύτλα τους για παραγωγή βιοαερίου», εκτίμησε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι στον Έβρο, το 2020, δεν καλλιεργήθηκε ούτε ένα στρέμμα ζαχαρότευτλων, αφού το εργοστάσιο της Ορεστιάδας ήταν εκτός επενδυτικού σχεδίου, ενώ οι τευτλοπαραγωγοί του νομού είχαν εξοφληθεί με αποζημιώσεις για την τελευταία τους παραγωγή, του 2019.

Ο κ. Προϊκάκης χαρακτήρισε «θλιβερό το να μην μιλά κανείς πλέον για το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, ειδικά τώρα, που έχει ανοίξει η συζήτηση για την ανάπτυξη της Θράκης, στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής», ενώ έκανε λόγο για αδιαφορία και «αρνητισμό» από μέρους των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφερειακής διοίκησης και των βουλευτών του νομού, να διεκδικήσουν την επαναλειτουργία του εργοστασίου. «Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θεωρώ ότι η τευτλοκαλλιέργεια και η παραγωγή ζάχαρης στη Ελλάδα, είναι ξεγραμμένα», διαπίστωσε καταλήγοντας στις δηλώσεις του.

Πηγή: tvxs.gr & ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email